Desszertekhez édes bort

Itt a nyár, s vele együtt a finomabbnál finomabb édességek, desszertek. A szakértőt kérdeztük, hogy milyen bort ihatunk melléjük. S ha mégsem desszerttel, akkor sajtokkal mindenképpen érdemes kipróbálni. 

Hirdetés

A desszert  kényes része a bor-étel párosításnak. Amit alapelvként kötelezően be kell tartanunk: a bor legalább olyan édes, vagy még édesebb legyen, mint a felszolgált étel.  Bármi, amit édes után kóstolunk, savanyúbb lesz (ez nem csak borra vonatkozik).

A bort – ha nem elég édes – a desszert cukortartalma tompítja, savanyítja, magyarul nem érezzük a bor gyümölcsösségét, selymességét, csak az alkoholt és a savait. Ha a bor cukortartalmát az ételéhez igazítjuk, már teljesen más ízhatásokat érhetünk el.

Édes bor többféleképpen készülhet. A mindenki által ismert aszúbor, botrytis cinerea nevezetű szürkepenész által megtámadott, és ennek következtében összetöppedt szőlőből készült bor. Minél több puttonya van, annál édesebb, viszont a magas savtartalma miatt nem ragad össze a szánk utána. Remekül illik vaníliás, krémes, diós, fűszeres desszertekhez.  Csokihoz vagy aszalt gyümölcsökhoz a portói a legjobb választás.  

A gyümölcsös torták leginkább a könnyedebb, friss, természetesen édes borokkal harmonizálnak. Ha édes vagy félédes bort választunk,rizling, muskotály vagy tramini fajtákból készült bort vegyünk. Ezek azok a fajták, amelyeknek nagyon „jól áll” a borban lévő maradék cukor. 

Hirdetés

Jól illik a gyümölcsös desszertekhez az édes vagy félédes, habzó, gyöngyöző bor is. Ebben a kategóriában is találunk helyi fajtákat. Nemzetközileg legismertebb a Moscato d`Asti névre hallgató olasz habzó bor vagy félszáraz Crémant. Vásárláskor szigorúan kerüljük a különböző gyümölcsöket ábrázoló címkéket (barack, eper stb.), még ha éppen epertorta is lenne az, amihez bort szeretnénk választani.

Az édes borhoz bátran szolgálhatunk fel kék penészes és egyéb érett sajtot is. 

Negele Enikő borszakértő

Hirdetés