A bőrről, a filozófiánkról és a mindenható rózsákról

„Visszagondolva régen volt gimnazista korom biológia óráira, úgy tűnik, hogy testünk felépítése és működése szempontjából a bőr volt a legkevésbé izgalmas szerv. Mindannyian az agyat, szívet, tüdőt, májat csodáltuk, holott, mint kiderült, agyalágyultan, egy tüdővel, egy-két infarktus után, alkoholtól felpuffadt májjal is még döcög az élet, de ha a bőr kétharmad részét csak elsőfokú égés éri, tehát ha még hólyagocskák sem keletkeznek, a halál elkerülhetetlen. A római győztes gladiátorok, kiknek bőrét aranyporral dörzsölték be, hogy idomaik klasszikusabbak, szoborszerűbbek legyenek, pár óra múltán holtan hullottak a porondra. Megmagyarázhatatlan és érthetetlen volt ez, csak most kezd a tudomány a miértre választ találni.”

 (Ilcsi néni: Levelek)

„Visszagondolva régen volt gimnazista korom biológia óráira, úgy tűnik, hogy testünk felépítése és működése szempontjából a bőr volt a legkevésbé izgalmas szerv. Mindannyian az agyat, szívet, tüdőt, májat csodáltuk, holott, mint kiderült, agyalágyultan, egy tüdővel, egy-két infarktus után, alkoholtól felpuffadt májjal is még döcög az élet, de ha a bőr kétharmad részét csak elsőfokú égés éri, tehát ha még hólyagocskák sem keletkeznek, a halál elkerülhetetlen. A római győztes gladiátorok, kiknek bőrét aranyporral dörzsölték be, hogy idomaik klasszikusabbak, szoborszerűbbek legyenek, pár óra múltán holtan hullottak a porondra. Megmagyarázhatatlan és érthetetlen volt ez, csak most kezd a tudomány a miértre választ találni.”

 (Ilcsi néni: Levelek)

Sorozatunk második részét nem véletlenül kezdjük az Ilcsi néni leveleiből idézett résszel. Csodálta, tanulmányozta, megértette, és néha a végletekig próbára tette a bőrt, miközben lerakta az Ilcsi natúrkozmetikumok alapjait. Kvízekben gyakran kerül elő beugrató kérdésként, de való igaz, a bőrünk a legnagyobb szervrendszerünk, és testsúlyunk 10–15 százalékát teszi ki – tehát bőven van rajta tanulmányoznivaló.

A bőrünk - írja Ilcsi néni - ebben a zűrös világban is megteremti a belső autonómiánkat, vigyáz a belső, pontosan szabályozott rendre. Ha meleg van, kitágulnak a pórusok, erek, működnek a verejtékmirigyek, párologtatunk. Ha hideg van, borzongunk, bőrünk összehúzódik, hogy kisebb legyen a hőleadás, és melegítő takaróért kiált. Tapintással ezerféle anyagot tud megkülönböztetni, a hidegnek és a melegnek már csekély különbségeit is érzékeli. Órákig fürödhetünk a vízben, és nem ázunk szét, nem puffadunk föl, élő bőrünk teszi a dolgát.

Vannak azonban veszélyek...

... amelyektől bőrünk is csak ideig-óráig tud megvédeni. Bőrünk nem egy szuperruha, nem egy sérthetetlen pajzs. Sugárözönben élünk, és ma már nemcsak az olyan természetes sugárzásokról beszélünk, mint a napfény, a Hold, a Föld és a világűr mágneses terei, hanem a civilizációnkkal együttjáró sugárzásokról is: rádióhullámokról, készülékeink elektromágneses tereiről, monitoraink sugárzásáról, különböző mesterséges fényekről.

De ugyanilyen, vagy még nagyobb hatással bír bőrünkre az életmódunk. A dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a kevés mozgás, a jó levegő hiánya, a hosszadalmas ülőmunka is befolyásolja állapotát, minőségét. Az pedig csak rontani tud a helyzeten, ha hirtelen válaszként, nem megfelelő kozmetikumokat, paraffin tartalmú, vagy lanolinos krémeket kezdünk használni.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy miközben bőrünk jótékony ernyőkéntvédi bensőnket, ezt csak kapacitásának határáig tudja megtenni. Így a külső hatások és a belső tényezők, valamint az olyan, nem befolyásolható történések, mint a hormonális változások, sőt, akár még a fogaink állapota is, bőrproblémák kialakulásához vezethetnek.

Házi megoldások helyett...

... forduljunk inkább szakemberhez! A bőrünknek nagyon fontos ugyanis, hogy a felmerülő problémákra a legnagyobb körültekintéssel válasszunk megoldást. Ahogy a gyógyszer kiválasztásánál az orvost keressük föl, úgy a megfelelő kozmetikai készítmény kiválasztásához is célszerű szakember segítségét kérni. Bőrünk ciklikus változásoknak is ki van téve. Nemcsak az évszakok, de velük együtt a bőrünk minősége is változik. Nyáron a nagy melegben fokozottabb a verejtékezés, így a bőr felszínére kerülő értékes olajsavak jótékonyan táplálják bőrünket. Ilyenkor elég egy könnyedebb állagú szérum használata. Viszont a hidegebb, szelesebb idő beköszöntével már jóval körültekintőbben törődjünk bőrünkkel. Érdemes habkrémeket, hidratálókrémeket használnunk, bőrünket rendszeresen radíroznunk, tápláló pakolásokkal ellátnunk.

De hogy pontosan melyik terméket használjuk, azt mindig bízzuk szakemberre. Az Ilcsi palettájából 180-féle termék közül tud választani a kozmetikus, így mindenki személyre szabottan kaphatja meg a legmegfelelőbb készítményt. Mivel a helyes bőrdiagnosztika elsődleges fontosságú, mindig keressünk olyan Ilcsi termékekkel dolgozó szakembert, aki először megvizsgálja a bőrképet, és ezután ajánl ránk szabott termékeket és kezelésimódokat. Ehhez komoly szakértelemre van szükség, ezért az Ilcsi-kozmetikusok naprakész képzésére komoly hangsúlyt fektetünk. Ezek olyan képzések, amelyek révén szakembereink nemcsak a termékek, hanem megfelelő életmódbeli tanácsok ajánlásában is járatosakká válnak.

Az Ilcsi világa...

... ugyanis nem kizárólag a megfelelő termékek használatára, hanem a gyógyulás holisztikus megközelítésére épül. A szó maga a görög „holos” szóból származik, jelentése: a teljesség figyelembevétele. A holisztikus szemléletű szakemberek nemcsak az adott tünetet kezelik, hanem az egész szervezetet nézik, és összességében az egészséget kívánják fenntartani vagy helyreállítani. Az Ilcsi ezen elvek mentén igyekszik természetes megoldást találni minden bőrproblémára.  Amikor közelebbről megvizsgáljuk a vendéget, olyankor az életmódjáról és más, a bőrét és a szervezetét érintő tényezőkről is kikérdezzük. A válaszok segítenek abban, hogy jobban megértsük a tüneteket, és a kozmetikai kezelést életmód-tanácsadással is kiegészítsük. Hiszünk abban, hogy a természetes megoldások segítségével nemcsak a bőrünk szépségét, de a szervezetünk egészségét is megőrizhetjük.

 

Bemutatjuk a Rózsás termékcsaládot!

Nyakunkon az ősz, figyelnünk kell a nyári napozás okozta bőrelváltozások kezelésére. Az egyik legáltalánosabb tünet a vízhiány, ezt kell mihamarabb orvosolni. Ebben segítségünkre lehetnek a különböző növényi hatóanyagok, ezen belül is figyelemreméltó a vörös rózsa jótékony hatása. A vízhiányos bőr ápolására az Ilcsi idén Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett Rózsás termékcsaládját tudjuk javasolni, amelynek alapanyagát saját bioültetvényünkről származó, rendkívül jó minőségű, európai uniós eredetmegjelölési oltalommal rendelkező szőregi rózsaszirmok adják.

Az érett bőr regenerálására is a rózsatartalmú natúrkozmetikum a legjobb megoldás. Harmincas éveink elejétől ugyanis egyre szembetűnőbb változások történnek a bőrben. A természetes öregedési folyamatok során rugalmassága csökken, ráncosodik. Víztartalma megcsappan, száraz lesz, érzékenyebbé válik. Az öregedő bőrön megszaporodnak a különböző festékes anyajegyek. Nem segíti a folyamatot a szolárium, a dohányzás és az alkohol, a túlzott szappanhasználat, de a száraz, hideg klíma sem.

A rózsát a kozmetikai ipar erősítőszerként, összehúzóként, illatanyagának vizes oldatát és illóolaját erősítőszerként és bőrvédő anyagként hasznosítja. A szirmokból készített pakolások és egyéb kozmetikai készítmények tonizálják, regenerálják a vízhiányos, laza bőrt, erősítik a sejtfalakat, csökkentik a stressz és az irritáció hatásait. A rózsának ugyanis jelentős az A-, B-, B3-, C-, D- és E-vitamin-tartalma, de antioxidánsok, flavonoidok és cink is található benne. Rózsás Termékcsaládunk – az Ilcsi termékek legtöbbjéhez hasonlóan – minősített BDIH-natúrkozmetikum. Az Ilcsi holisztikus megközelítésében az is fontos, hogy a rózsa megnyugtatja a szívet és az idegeket,kiegyensúlyozottá tesz bennünket. Javítja a kondíciónkat,összhangot teremt szívünk és az elménk között. Sőt – hogy röviden újra Ilcsi néni leveleiből idézzünk – a növényből készült rózsalekvár is csodákra képes. Megnyugtatja még a dühös embereket is, elég egy-két kanállal belőle, és nyoma sem marad a feszültségnek.

A viszontlátásra!

Hiszünk abban, hogy a természetben minden problémára létezik hatékony megoldás, ezért büszkék vagyunk arra, hogy Ilcsi néni segítségével és a természet erejével, megalkothattuk a különleges Ilcsi professzionális natúrkozmetikumokat. Arra is büszkék vagyunk, hogy a bőrgyógyításhoz egyedi szemszögből közelítünk, és ezzel nemcsak vendégeink testi gyógyulásában, hanem lelki épülésében is szerepet játszhatunk. Testünk ugyanis egy egység: biológiai énünk, szellemünk és érzelmeink egysége.

Cikksorozatunkban szeretnénk hasznos tanácsokat adni az olvasóknak, ezért minden alkalommal más-más bőrproblémára öszpontosítunk, és megpróbálunk segítséget nyújtani. Találkozzunk legközelebb is ugyanitt!

Az Ilcsi Szépítő Füvek csapatának nevében:

Szanyi Ágota

szakmai vezető