ARCHÍV Ahol a „weszkó-csizma” és a tüllszoknya egymásra talál: Asztalos Ágnes gardróbja

Követi a divatot, de nem rabja annak, stílusa klasszikus, nőies, itt-ott egy kis izgalmas fűszerezéssel. Asztalos Ágnes kolléganőnk engedett betekintést a gardróbjába. (Cikkünk a Nőileg magazin 2023. decemberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Nagy Sarolta

Két nagyobb bevásárlószatyorral érkezik a fotózásra – őszintén meglepődöm, hogy a számtalan vagány, szép ruhadarabja közül sikerült csak néhány szettre valónyit kiválogatnia. Ágnes ruhatára ugyanis nagyon sokszínű, éppen azért, mert ő maga is az: imád utazni, de itthon is gyakran túrázik, nyáron érzi magát leginkább elemében, de télen is mindig nőies,

szereti a szép magassarkúkat, de sokat gyalogol, így gyakran sportcipőt húz a hétköznapi szettekhez is.

De talán leginkább az tetszik az öltözködési stílusában, hogy tudja, mi mutat jól rajta, és azt is, mikor és mennyit kell megmutatnia magából, és azt meg is mutatja.

A bevált formula

Hétköznapokon szívesen visel például farmert, amelyet egy-egy érdekesebb fehér inggel, kis- vagy nagykabáttal dob fel. „Azt hiszem, nem hordok túl sok kiegészítőt. Nagyon szeretem a napszemüvegeket, a barna egy vintage olasz darab, a fekete egy jóval újabb, francia, de van például púderszínű kedvenc is” – sorolja.

A tüllszoknya is új szerzemény: a bohókás darabhoz kontrasztos lábbeli dukál Fotó: Nagy Sarolta

Ékszerből már inkább a nemesebb anyagból készült, egyszerű, apró fülbevalókat kedveli. Kedves számára egy lánc, amit a lányától kapott, mindig a nyakában van, akárcsak a Pandora-karkötői. „Mind családi ajándékok, amiket nagyon szeretek” – teszi hozzá.

Szereti a sálakat is, főleg a hidegebb hónapokban:

a kis selyemkendőktől a pokróc méretű, vastag, puha sálakig jöhet bármi. „Igazából egy nyári szettet is feldob egy könnyű, színes darab, ami este melegít is” – magyarázza Ágnes.

A cipők – az viszont már más

Hasonlelkű lábbelirajongóként megértem, amikor Ágnes majdnem pironkodva vallja be: mintegy ötven pár cipője van. „Képes vagyok hetekig vadászni a webshopokban egy-egy különleges darabra” – árulja el.

Csak ennyi – de a fotózás után e néhány pár lábbelit sok-sok sorstárs várja haza Fotó: Nagy Sarolta

A fotókon szereplő bézs, magassarkú, pántos darabot ebben a színben csak egy amerikai webáruházban találta meg, ahonnan akkor még nem szállítottak Romániába, így azt a lánya megrendelte Angliába, s onnan „jött” haza a különleges topán.

„Azt hiszem, hogy a cipőimmel adom meg általában egy-egy szett jellegét.

A paletta a magassarkútól (amelyeket egyre ritkábban hordok) a 3-4-5 centis sarkú szandálokon, cipőkön át a sportcipőkig terjed, amelyek egyre fontosabb szerepet töltenek be az öltözködésemben” – avat be. Így lett nagy kedvenc a sárga sportcipő, amelyet az utóbbi évek majd minden utazására magával vitt Ági.

Fotó: Nagy Sarolta

A szép bőrtáskákért is „odavan”, jegyzi meg. „Itt jobban vissza tudom fogni magam, mert ritkán látok olyan darabot, amely tetszik is, de az ára mégsem a csillagos eget súrolja. Több mint másfél éve viszont majdnem állandó társam ez a szép konyak színű darab (párom, „stílustanácsadóm” ajándéka), amely jól tükrözi, hogy mit szeretek, és amely – ez nagyon fontos számomra! – helyi designer alkotása” – meséli a fotózásra magával hozott darabról.

Ez a buggyos ujjú, magenta darab igen szembetűnő Fotó: Nagy Sarolta

Néha tudatosan színesít

Új szerzemény egy magenta ing is: az őszi-téli ruhatárát hivatott feldobni. „Néha ráébredek, hogy elég egyszínű a ruhatáram, főleg az őszi-téli: sok fehér, fekete, szürke, esetleg navy… Ilyenkor rákapcsolok, hogy tessék színesíteni. Így került be a szekrényembe mostanában néhány új darab, amelyeket nagyon megszerettem, de ezen a téren még dolgom van” – teszi hozzá nevetve.

Ágnes kedvenc, „boszorkányos” fekete ruhája: nyáron fehér vászoncipővel, ilyenkor meg dzsekivel, bokacsizmával vagy egy nagy kendővel aktuális Fotó: Nagy Sarolta

Ágnes szeret öltözködni, vásárolni is, ám a shoppingolás számára nem szabadidős program. Az öltözködés tehát fontos, de fontosabb, hogy a viselet kényelmes is legyen: a ruha, cipő ne feszélyezze, ne akadályozza mozgásában.

Mindig az időjáráshoz és nem az évszakhoz öltözik,

ha éppen szépen süt a nap télen (s hogy örül az ilyen napoknak), akkor a nyári gardróbja darabjait is belecsempészi az összeállításokba. S bár az aktuális divatot is követi, a komolyabb darabok megvásárlása előtt (legyen az ruha, cipő, kabát) leginkább a párja véleményére hagyatkozik. „Nagyon jó a szeme, a stílusérzéke, eléggé nyitott is, szóval a legjobb „tükör” nekem. A visszajelzéseit is imádom, és gyakran is kapok tőle” – árulja el.

korábban írtuk

Villáminterjú András Lóránddal: Csökönyösen hiszek a közösség erejében
Villáminterjú András Lóránddal: Csökönyösen hiszek a közösség erejében

A Hargita Megyei Tanács mélyszegénység munkacsoportjának koordinátora hisz abban, hogy hosszantartó munka révén a székelyföldi cigány közösségek is méltóságteljes életet élhetnek, (népi) kultúránk szeretetét oltja a fiatalokba, látványos sikerrel.