ARCHÍV Csiby Beáta: Az öltözködés önkifejezés

Vannak olyan egyéniségek, akik ha megjelennek valahol, betöltik a teret: kisugárzásukkal, stílusukkal és egyediségükkel azt üzenik akaratlanul is, hogy a mindennapokban is helye van a másságnak, az apró részletekig terjedő kifinomultságnak. Csiby Beáta textiltervezőként sokak kedvence: most saját ruhatárát mutatja meg, amelyben az egyszerűség és a stílus sajátos elegyét formálta saját előnyére. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. decemberi lapszámában jelent meg.)

Bertyó kedvencei az ingruhák, főként ez az élénk színű darab Fotó: Benedek Helga

Bertyónak hangulatfüggő az öltözködése: ez a legelső szempont, ami meghatározza az aznapi outfitjét, s csak ezután következik a fontossági sorrendben, hogy az esemény jellegéhez igazodjon a ruha. Mindig felpróbálja korábban az összeállítást, hogy ne utolsó pillanatban kelljen változtatni, ha szükséges – vallja, s a telefonján mutatja is a fotókat, amelyeket a „felkészülés” során készített.

A természet színei köszönnek vissza ékszerről, ruháról Fotó: Benedek Helga

Élénk színek, éles kontrasztok

A ruhatáram nagyjából olyan színárnyalatú ruhákból áll, amelyek derítik az arcomat, nem sápasztanak, ugyanakkor jól variálható darabok. Az évszakelmélet szerint én a tél színtípushoz tartozom, ami hideg, élénk színeket, éles kontrasztokat jelent. Ez egy fontos szempont, nagyban megkönnyíti az öltözködést – magyarázza a kisgyermekes édesanya, aki jelenleg is online tanfolyamon tanulja a stílustanácsadás csínját-bínját. Ruhadarabjainak jó részét az interneten szerzi be, s jótanácsként elárulja: mindig olvassuk el a darabok anyagának összetételét, hiszen a száz százalékban poliészter anyagok kényelmetlenek, nem szellőznek. A pamut mellett a viszkóz, liocel és a kevert szálakkal készült ruhadarabokat érdemes választani.

Hangsúlyos dizájner ékszer az ünnepi szett ékessége Fotó: Benedek Helga

Kényelmes és jól variálható

A szabásminták tekintetében a derékhangsúlyos darabokat részesíti előnyben, hiszen nőies, homokórához hasonlatos testalkatot ad; előnyösek számára a vállat hangsúlyozó, valamint a fodros, zsabós, v-kivágású, átlapolt szabású fazonok is. Nőies, kreatív, romantikus és sportos – így jellemzi címszavakban ruhatárát. Ugyanakkor gardróbjának meghatározó elemei a saját festésű és tervezésű ruhái is, amelyeknek egyediségét nem lehet nem észrevenni, csodálni. Minden darabja praktikus, kényelmes és jól variálható.

Színek és formák összhangja: saját tervezésű kabát, klasszikus feketével és extravagáns kesztyűvel társítva Fotó: Benedek Helga

Nem árt egy kis merészség

Kiegészítőt ritkán használok, de amikor igen, akkor hangsúlyos, többnyire természetes anyagokból – fából, bőrből, kerámiából – készült dizájner darabokat választok, amelyek az egész szett hangulatát, üzenetét megadják – magyarázza Csiby Beáta. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy minden szettben legyen egy kis merészség – ami egyedivé, de mégis harmonikussá teszi azt. Mint egy festményen a merész és szokatlan, de mégis harmonikus kompozíció – így képzelem el az öltözködésben is az újat, a formabontót. Azt vallom, hogy az öltözködés tud önbizalmat adni, energizálni, vagy akár elrejteni részleteket, ha erre vágyunk – összegez Bertyó, magabiztosan kalauzolva minket a divat és stílus útvesztőiben.

A kézzel festett selyemruha olyan, mint egy könnyű, friss fuvallat Fotó: Benedek Helga

korábban írtuk

Tűzpiros, pöttyös, sárga: a „ruhavadász” prédái
Tűzpiros, pöttyös, sárga: a „ruhavadász” prédái

Nem kell vastag pénztárca ahhoz, hogy jól öltözködjünk – vallja István Szidónia, a Rádió Gaga Marosszék műsorvezetője, aki minden nap délidőben szól a hallgatókhoz. Sokkal fontosabb szerinte az, hogy ismerjük magunkat, legyünk tisztában adottságainkkal, azzal, hogy mi előnyös számunkra, mert így csak olyan ruhákban fogunk járni, amelyek jól állnak nekünk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg.)