ARCHÍV Csatlos Tünde: Meghatározza az egész napom, hogy mi van rajtam

A nyomtatott lap újraindulásának örömére gondoltunk egy merészet – ez amúgy sem áll távol tőlünk –, s az elkövetkezőkben kis „magamutogatásba” kezdünk: betekintést engedünk kollégáink gardróbjába is. Egyúttal pedig arról faggatjuk egymást, hogy kinek mit jelent a stílus, és, hogy az öltözködés gyakorlatiasságán túl, miért, kinek és hogyan öltözködünk? (Cikkünk a Nőileg magazin 2023. októberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Sălceanu-Nagy Viorel

Csatlos Tündét nem kell bemutatnunk, hiszen nem csak a Nőileg hasábjairól, de az Erdély Tv Nőszemközt című műsorából, vagy az Anya olvas podcast házigazdájaként is ismerős lehet sokaknak. Édesanya, aktivista, lelkes kutyatartó – sokféle szerep, amelyekhez öltözködni is kell.

Összhang a ruha és viselője között

„A mai napig barátkozom az öltözködéssel, keresem, mi áll jól nekem. Nem szívtam magamba az anyatejjel a divatos öltözködés titkát, így számomra fontosak a szabályok, különben csúnyán mellé tudok nyúlni” – vallja be Tündike. Számára tehát jól jön, sokszor fogódzót jelent az öltözködési etikett. De

a szabályok azért vannak, hogy megszegjük, nem?

– kérdezi kacéran. „Alacsony vagy? Ne vegyél fel hosszú ruhát, nem fog jól állni! Kicsit teltebb vagy? Kerüld a rakott szoknyát! Overall? Ahhoz legyél karcsú és magas! S nekem most mégis ezek a darabok a kedvenceim” – sorolja.

Legkedvesebb darabok azok, amelyek nem csak szépek, hanem a történetük is kedves számunkra Fotó: Sălceanu-Nagy Viorel

Ha a szabályokra nem is mindig, de arra fontos figyelni, hogy az öltözködésben is meglegyen a harmónia, legyen összhang a ruha és a viselője között. „Láttam olyan nőt, aki úgy öltözik, hogy mindig minden szabályt megszeg, mégis azt mondom, hű, de jól néz ki ma is, sugárzik. Na, ez az, amikor van stílusa egy nőnek” – jegyzi meg Tündike. Mint magyarázza, nagyon szereti az élénk színeket, virágokat, pöttyöket, csíkokat, ezért egy-egy szett összeállításakor nagyon kell figyelnie az összhangra. A legegyszerűbb összeállítást is könnyedén feldobhatjuk egy kis színnel, mintával, de ugyanilyen könnyen áteshetünk a ló túloldalára is.

Útkeresés, az öltözködésben is

Mindannyiunk stílusa változik életünk során, Tündike sem kivétel. „A folyamatos út- és énkeresés szorosan együtt járt azzal is, hogy változott az öltözködési stílusom. Volt nekem is „csak feketében járok”, majd színes, de jól elbújok korszakom tiniként, majd próbálkoztam mindennel, és az okozott örömet, amikor a barátnőimmel turkálva valaki felkiáltott: Nézd, ez olyan tündikés! Akkor éreztem, hogy jó úton vagyok, azt kell követni” – meséli.

Jók a szabályok, főként, amikor megszeghetők! Rakott szoknya, sportcipő és egy kacér mosoly: magabiztosság is kell a stílushoz Fotó: Sălceanu-Nagy Viorel

Tündikét nem ok nélkül becézik majd’ minden társaságban: kicsi, törékeny alkat. Nehezítő körülmény volt ez sokáig, ismeri el. „Nem olyan testalkatú vagyok, aki bármit magára kap, és mehet. Alacsony termet, nagyobb keblek, nulla popó – ilyen adottságok mellett

figyelnem kell a szabásvonalakra, színekre, mintákra. Kevés az a ruhadarab, ami jól áll.

Ezt mind-mind meg kellett tanulnom” – magyarázza. És itt tényleg egy tanulási folyamatról van szó: Tündike számtalan videót nézett, tanulta, hogyan találhatja meg az alkatához legmegfelelőbb darabokat. Színtanácsadáson is részt vett: sokszor megkönnyíti a dolgunkat, ha tudjuk, milyen színek élénkítenek, állnak legjobban. Televíziós műsorvezetőként ugyanis igazán szembetűnő a nem megfelelő színválasztás.

Méghogy az overall nem előnyös bármilyen alkaton?! Tündike manapság kifejezetten szereti ezeket a darabokat Fotó: Sălceanu-Nagy Viorel

Új dimenziók

A tévés munka ugyanakkor új-, és eleinte szokatlan dimenziókat nyitott meg Tündike előtt: az, hogy szakember hozza az egyes ruhadarabokat, remek játéknak bizonyult. Olyan darabokat is felvesz így, amiket egyébként soha nem venne le a vállfáról a boltban. „Meg szokott lepni, hogy ezek a darabok milyen jól állnak. Van olyan, egy-kettő, amit egy-egy műsor után megvettem magamnak” – avat be a kulisszatitkokba.

A beszédes, színes ruhák mellett Tündike ritkán hord többféle kiegészítőt.

A fülbevalókat azonban szereti, ezek nélkül nem indul el otthonról. Kedvenc kiegészítője mégis egy kis ezüst nyaklánc, amit a férjétől kapott ajándékba, miután megszületett kisfiuk, Marci. „Ez a háromszög alakú, nem hivalkodó, egyszerű, de kis eleganciát magában hordozó ékszer a mi kis hármasunkat szimbolizálja. Ezért olyan kedves számomra” – osztja meg.

Beszédes darab ez a színes, mintás maxi-szoknya. Ezzel nem könnyű beleolvadni a tömegbe Fotó: Sălceanu-Nagy Viorel

„Ma már sokkal több nap indulok el boldogan itthonról, úgy, hogy jól érzem magam abban a szettben, amit kiválasztottam” – meséli. De vannak olyan szempontok, amelyek a stílusának alakulásával sem változtak: nagyon fontos, hogy kényelmes legyen a viselet, ugyanakkor csinosnak érezze magát benne. „Fontos, hogy mi van rajtam, meghatározza az egész napomat. Amilyen az idő, a kedvem, ahhoz választom a napi szettemet is” – magyarázza.

korábban írtuk

Amikor bringát vettél neki, megtanítottad használni – Megtetted ugyanezt az okostelefonnal is?
Amikor bringát vettél neki, megtanítottad használni – Megtetted ugyanezt az okostelefonnal is?

Gondolom, te is meglepődnél, ha azt olvasnád egy ismeretlen számról érkező üzenetben, hogy „B@szódj meg, [a te neved]!”. Felnőtt fejjel sem könnyű kezelni egy ilyen helyzetet, mert a meglepetés ereje iszonyú, hát akkor egy gyereknek?