ARCHÍV Magassarkús nő a fehér köpeny mögött

Dr. Molnár Emőke igazi örökmozgó: Kolozsváron élő endokrinológusként Erdély négy különböző városában dolgozik, állandóan jön-megy Csíkszeredától Besztercéig, amikor pedig van egy kis szabadideje, repülőre pattan, hogy világot lásson. Azt képzelhetnénk, hogy ilyen életmód mellett öltözködésében a kényelem az elsődleges szempont, ehhez képest Emőke maga a hanyag elegancia: szinte csak magas sarkú cipőben dolgozik, s odavan a „kényes” fehér ruhákért. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. novemberi lapszámában jelent meg.)

Napsütéses kolozsvári lakásba invitál Emőke, ahol már az előszobában szembetűnik a tökéletesen fehér járólap és a színes magas sarkú cipői kontrasztja. Akárcsak gardróbjában, a terekben is a domináns fehér keveredik a legkülönfélébb színekkel: rózsaszínnel, arannyal, sötétkékkel. A divat mindig is foglalkoztatta, gyerekként ruhákat „tervezett”, s ha nem orvos lett volna, az is lehet, szakmájának választotta volna ezt. És bár mindig szeretett szépen felöltözni, úgy érzi, hogy mostanra érett be igazán a stílusa.

Emőke szerint az ősz és a tavasz sok izgalmas szettnek adhat lehetőséget

Nem lehet túlöltözni

„Szeretem, hogyha van valami érdekes, valami furcsa az öltözékeimben. Másfelől az alapelvem az, hogy nem lehet túlöltözni. Én munkába is úgy járok általában, hogy abban az öltözékben nyugodtan elmehetnék például egy polgári esküvőre vagy akár egy lagziba is” – magyarázza. Szerinte manapság kicsit átalakult az öltözködés, mivel egyre kevesebb az olyan alkalom, ahova ki kell-, ki lehet öltözni, így sokan a mindennapokban hordják a régen alkalmakra tartogatott szettjeiket, másfelől ma az elegancia és a kényelem is könnyebben összeegyeztethető, ő is szívesen kombinál egy fehér csipkeblúzt egy teniszcipővel.

Kevés kiegészítőt hord, de óra mindig van rajta

„Egy kicsit bosszant az, ahogy a divat bekúszik az ember életébe. Megjelenik valami, az ember elején azt mondja, hogy jaj, Úristen, ez borzasztó, majd fél év múlva rájön, hogy hú, de hát ez rá is hatással van, és ahogy kinyitja a szekrényt, ott van az a valami, ami nem tetszett neki” – teszi hozzá mosolyogva.

Magassarkús típus – sportcipőben is

A sportcipők, teniszcipők csak az elmúlt években „kúsztak be” Emőke ruhatárába, sokáig utálta őket, mivel alapvetően egy „magassarkús típus”: általában tűsarkúban dolgozza végig az egész napot.

A munkahelyi szettjeiben általában mehetne esküvőre, lagziba is

Sok darabja van, de igyekszik igényes, minőségi darabokat venni, s bár néha elcsábul valamely fast-fashion üzletben, többnyire csak bőr, fordított bőr darabokat vesz, amelyekre „mániákusan vigyáz”.

„Magassarkús típus”, aki minden darabra nagyon vigyáz

A bőrt egyébként nagyon szereti, szettjeit gyakran teszi egy bőrdzsekivel, bőrnadrággal vagányabbá. Mint magyaráza, a pácienseivel közvetlen a kapcsolata, így nem feszeng amiatt előttük, hogy mi van rajta, sőt, az sem téma, hogy van egy színes tetoválása is az alkarján. 

A bőrdzseki a szinte kislányos fehér ruhát is vagánnyá teszi

„Milyen bajom van?”

Bár a marosvásárhelyi egyetemi évei alatt is viszonylag jól öltözött lánynak számított, amikor Kolozsvárra került, rá kellett jönnie, hogy a munkahelyi környezetében szürke egérnek számít – meséli. „Amikor felkerültem 25 éves koromban rezidensképzésre Kolozsvárra, a kolléganőim megkérdezték, hogy nekem van valamilyen bajom, hogy nem sminkelek? Kicsit meghökkentem akkor. De jót tett ez a közeg, mert például akkor jöttem rá, hogy tulajdonképpen egy vagy két számmal kisebb ruhákat kellene hordjak, mint amiket viseltem azelőtt” – idézi fel.

Egyedi fekete-arany óráját a férje rakta össze

Ékszereket alig visel, csak egy apró gyémánt fülbevaló és a karikagyűrűje van rajta mindig, de az órákat nagyon szereti, azt a darabot különösen, amelyet a férje rakott össze neki. 

Szereti a kontrasztokat, a figyelemfelkeltő színpárosításokat

Vasalni kell

A doktornő úgy érzi, akár az év minden napjára is tudna más-más szettet összeállítani magának: sok ruhája van, de igyekszik nem sokat vásárolni, nála egy darab akár tíz évig is eltart, annyira vigyáz rájuk. Vásárol üzletben, online és dizájnvásárokon is. Kedvenc darabja is egy egyedi Olaszországban vásárolt táska, amelynek díszítése váltogatható.

Kedvenc táskáját egy olaszországi útja során vásárolta

A ruháival nagy gonddal foglalkozik, kiváltképp a fehérek tisztításával, ugyanakkor minden hónapban egy teljes napot a vasalásra kell szánjon, mert a ruhái többsége vasalandó.

Bár a fehér a kedvenc színe, tulajdonképpen bármilyen színt felvesz, a rózsaszín is gyakran megjelenik szettjeiben, sőt itt-ott a lakásában is

És bár van Emőkének néhány sportcucca is, nem igazán hordja őket, mivel nem szeret sportolni, inkább a kanapén lazító típus, de azt is stílusosan teszi: az otthoni ruhái kiselejtezett utcai szettek, nem pedig tréning nadrág és over-sized póló.

Fotó: Vakarcs Lóránd

korábban írtuk

Keddi lányok: így is lehet! – Hétköznapi feltöltődés tündérruhában
Keddi lányok: így is lehet! – Hétköznapi feltöltődés tündérruhában

Adott négy negyven fölötti, székelykeresztúri nő, akik imádnak öltözködni, és egy átlagos hétköznapból is képesek valami rendkívülit kihozni. Egyszerűen azzal, hogy egy ötlet alapján összehangoltan, de mégis különlegesen öltöznek fel, és ezt meg is mutatják, nemcsak a közösségi oldalon, hanem az utcán is. Ezúttal nem egyetlen gardrób tartalma, hanem négy nő öltözködése érdekelt minket. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában jelent meg.)