ARCHÍV Az elegancia nem divat kérdése. Az elegancia örök

Habár él és virul a mondás, miszerint nem a ruha teszi az embert, András Hunor úgy véli, az öltözködés mégis csak keretez, belehelyez egy társadalmi kategóriába: a ruházat képet fest az egyénről. Három gyerek édesapjaként – aki vállalkozó, csíkszeredai önkormányzati képviselő – Hunor licis kora óta olyan összeállításokban érzi jól magát, amivel „nem megy szembe az utcán”, vagyis, ami egyedi. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. februári lapszámában jelent meg.)

Nem feltétlenül követi a divatot, de az elmúlt időszak slimfit-trendje igencsak kedvezett számára, hiszen atléta alkat, amolyan vékonydongájú, és a testhezállóbb darabok tökéletesen illenek hozzá. „Mi, emberek, szeretünk divatosak lenni, divatosan öltözködni, így én is – bár érdekesebb a divathoz fűződő viszonyom. Úgy gondolom, az elegancia nem divat kérdése: az elegancia örökérvényű, hiszen a szó puszta jelentése a kiválasztott ízlésünkről szól. Én a saját ízlésem szerint választok magamnak, és tudjuk: ízlések és pofonok...”

Ezt az öltönyt egy nagyváradi cég készítette. Minden, amit a weboldalukon láttam, visszaköszönt a termékben is: mintha rám öntötték volna. Elsősorban a színe miatt választottam.

Hunornak is vannak kedvenc márkái, de ebben a kérdésben nem feltétlenül a divatosság vezérli: nem a mainstream márkákat kedveli, hanem ahhoz ragaszkodik, amit kipróbált és ami bevált.

Ez az összeállítás két különálló darab, más-más márka, de az összkép engem képvisel.

„Az ipari forradalom óta dömping van a ruházati cikkek terén is: a piacot elárasztották a gyakran túlajnározott és túl is árazott, minőségben azonban gyakran alulmaradó darabok. Ruhák és más használati cikkek terén is másként vélekedem, mint a többség: kevés márkához vagyok hűséges, és nem szeretem azokat hordani, amit sokan viselnek” – hangsúlyozza, hozzátéve – minden ember egyediségét az egyénisége adja. 

Nagyon szeretem a különleges zoknikat, és ez a boyfriend nadrág, mivel rövidebb a szára, nagyon jól hangsúlyozza, láttatja a zoknit, a cipőt. Fiatalok hordják inkább, de én is kifejezetten élvezem.

A szebbik nem ruháinak számáról talán illetlenség volna érdeklődni, egy férfitől azonban bátran megkérdeztem: mégis hány inge, cipője és órája van? Válasz előtt nevet, majd zavart számigálásba kezd.

„Életemben egyszer számoltam meg az ingeimet, néhány évvel ezelőtt. Akkor száz fölött volt a számuk. Azóta sokat kiszuperáltam, de bizonyára most is súrolják a százast... Ami az órákat illeti, tizenvalahány lehet, de amióta okosórát hordok, csak ritkán kerül sor egy-egy darabra a gyűjteményből. Az okosórámhoz azonban többféle szíjat viselek: bőr, fém, vászon, számtalan szín és minta elérhető belőlük” – mondja.

Ami a cipőket illei, nagyjából 15–20 pár elegáns, alkalmi darabot birtokol, és megközelíti ugyanezt a számot a hétköznapi, sportcipők mennyisége is. „Nagyon fontos, hogy a lábbelim is a lehető legkényelmesebb legyen. Ha tetszik is egy cipő formája, alakja, ha nem kényelmes, nem veszem meg” – hangsúlyozza. 

Imádom a garbókat, több színű van belőle, de leginkább a bordó áll közel hozzám. A szövet-, a posztókabátokat is nagyon szeretem, főleg, amióta a slimfit formát is ilyen jól megcsinálják. A kockás nadrág nem annyira szokványos, de színben és összeállításban tetszik az összhatás.

Mint sokakét, Hunor öltözködését is gyakran meghatározza egy-egy protokoll-előírás. Sőt, előfordul, hogy egy nap többször is át kell öltöznie, hiszen, amiben sportolt, azt semmiképp sem veheti fel egy fogadásra, vagy éppen egy üzleti tárgyalásra. Habár a dresszkódok már Székelyföldön sem számítanak kuriózumnak, Hunor az öltönyök kérdését is – ha fogalmazhatunk így – egy másik szintre emelte. A megszokott fekete, szürke és sötétkék mellett az ő gardróbjában sötétbordó és rózsaszín öltöny is található.

Ez az öltöny számomra egy nagyon érdekes darab: tetszik közelről és távolról! Bármilyen eseményre fel tudom venni, „cool”, fiatalos, de vicces is tud lenni, és legtöbbször ezt veszem fel csokornyakkendővel. Van benne élet!

„Egy-egy összeállításom tud meghökkentő lenni! (nevet) Főleg a színekre gondolok, hiszen én merészen felvállalok olyan árnyalatokat is, ami nálunk, Székelyföldön soknak minősülhet, például a rózsaszín vagy a piros különböző árnyalatai, vagy olyan nadrágok, esetleg kiegészítők, amik okán beskatulyázzák az embert, mondván: ezeket csak bizonyos kategóriájú emberek viselik. Én azonban úgy gondolom, hogy ami nekem jól áll, ami pozitívan hat a megjelenésemre, azt viselem!”

Fotók: Mihály László

korábban írtuk

Faluvégi Bartha Noémi: „Ahogy a nőiesség legszebb kora fele haladok, úgy tisztul és egyszerűsödik a ruhatáram is
Faluvégi Bartha Noémi: „Ahogy a nőiesség legszebb kora fele haladok, úgy tisztul és egyszerűsödik a ruhatáram is"

Faluvégi Bartha Noémi nem szégyelli a ruhamániáját, bevallása szerint „már-már beteges” az öltözet-halmozása. Alkalmi ruhát nem – vagy csak ritkán – vesz fel kétszer, megszállottan vásárol újabb és újabb (és újabb) szépségeket. A Székelykeresztúri Kistérség Szövetség ügyvezetője és a Vox FM Rádió műsorvezetője megmutatta néhány kedvenc darabját. Ahhoz azonban, hogy egyben láthassuk a teljes gardróbját, a monumentális tárolónak előbb meg kell épülnie. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. márciusi lapszámában