ARCHÍV Design bútorok és kiegészítők: azoknak, akik a feltűnést kedvelik

Feltűnő, egyedi és drága. Általában tényleg nagyon drága. Ez az oka annak is, hogy nincs tele a lakások zöme design bútordarabokkal, kiegészítőkkel. De mi van, ha mégis szeretnénk egyet, netán kettőt legalább? Mit tartsunk szem előtt? Hogyan válasszunk? Most ebben segítünk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)

A design bútordarabok olyan neves tervezők által megálmodott, esetleg ikonikus darabok, melyek forma és funkció tökéletes összhangba kerülése révén túllépik az egyszerű használati tárgyak kategóriáját, és valóságos műtárgyként érvényesülnek a térben.

A design bútorok és kiegészítők világába Portik Blénessy Ágota művészettörténész kalauzol el minket, aki maga is sokat kutakodik vintage design bútordarabok után.

Minőségi, precíz

Ezek a bútorok minőségi anyagból készülnek, gondos, precíz kivitelezéssel és limitált számú kiadásban, egyetlen gyártótól.

Ha ilyen bútort szeretnénk a lakásba, megrendelhetjük a nemzetközi nagy designboltok internetes felületeiről, illetve kiállítótermeiben vagy ha régebbi darabról van szó, internetes aukciókon.

Ez a hozzáférhetőbb és pénztárcabarátabb verzió, de még így is sokszor borsos az ára (több száz- vagy akár több ezer euró). Nem meglepő tehát, hogy apró, egészen észrevétlen módosítással más gyártók is lekoppintják ezeket, így a luxuscikk gyakran tömegcuccá, egészen közönséges darabbá válik. Ez történt Ray és Charles Eames DSW étkezőszékével, ami már szinte mindenhol megtalálható: lakások, éttermek, bisztrók, kávézók visszatérő darabja.

Ikonikus darabok

Az elmúlt száz év design-történetében számos feledhetetlen darab született, amelyek az évek során tervezőik védjegyévé váltak. Ilyen például:

  • Michael Thonet 209-es karosszéke
  • Marcel Breuer Kandinszkij számára tervezett Vaszilij vagy a későbbi, légiesebb Cesca-szék
  • Mies van der Rohe Barcelona széke
  • a baseball kesztyűből inspirálódott Lounge-fotel
  • Verner Panton a világon első fröccsentett, egyetlen darabból álló, egymásra pakolható széke
  • Isamu Noguchi biomorf dohányzóasztala
  • Ray és Charles Eames elefánt ülőkéje egy gyerekszobába tervezve
  • Michel Ducaroy Togo kanapéja

Ám nemcsak bútorok, hanem kiegészítők is lehetnek design darabok.

Ezek közül Tom Dixon lámpái vagy Philip Starck egy űrhajó formájára emlékeztető citrusfacsarója is emlékezetes és kirívó eleme lehet egy lakásnak.

Adjunk teret nekik

Ezek az ikonikus designklasszikusok bármely térben műtárgyként érvényesülnek. Olyan letisztult, örökérvényű darabok, melyek sokféle stílushoz passzolnak.

Elég belőlük csupán egy-két darabot használni, és teljesen megváltoztatják az enteriőr hangulatát.

Érdemes központi, jól látható helyre tenni, nappaliba vagy ebédlőbe, hogy érvényesülni tudjanak.

Ne essünk át viszont a ló túloldalára: nem kell a teljes berendezésnek designer bútorokból állnia.

Ismerjük meg!

Ha design bútort vásárolnánk, fontos utánanézni, hogy ki tervezte/gyártotta, mikor és hány példányban készült, mennyire értékes darabbal van dolgunk. Minél ritkább, egyedibb, annál fontosabb azt eredeti állapotában megőrizni.

Persze, szükség esetén javítható, újrafesthető, lakkozható, de jobb, ha ezt szakember teszi. Ha egy kevésbé értékes, sorozatgyártott darabról van szó, mi is nekiláthatunk ízlésünk és fantáziánk, illetve tapasztalatunk függvényében a felújításnak.

Barátságos(abb) áron

Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb az érdeklődés a lakberendezés területén a régebbi, vintage darabok iránt.

Ez egyrészt a mid century modern stílus újabb térhódításának köszönhető. Ám

azok számára, akik nem kedvelik a retró vagy vintage stílust, egy art deco, bauhaus vagy akár a klasszikusabb biedermaier bútordarab is feldobhatja a modern enteriőrt.

És itt vannak még az elérhetőbb, pénztárcabarát design bútorok azok számára is, akik nem költenének túl sokat, de mégis szeretnének egy feltűnő fotelt, komódot vagy kanapét otthonukba. A skandináv bútortervezők ebben kiválóak.

Fotók: Shutterstock, Designercollectors

korábban írtuk