ARCHÍV Egy kis rusztik-romántik: felüdítő, ha az élettér nem túl megrendezett

Megörökölsz egy darabot a nagymamától vagy régiségkereskedőnél csábulsz el: a népies bútornak nem kell rögtön a sufniban kikötnie, még akkor sem, ha modern panellakásban élsz. Mutatjuk, hogyan lehet az etno az otthon része. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. januári lapszámában jelent meg.)

Lehet egy dizájnerdarab vagy vintage-bútor, egy-két népies kiegészítő, bútordarab is elfér a lakásdekorban, ráadásul sokszor felüdítő, ha az élettér nem túl „megrendezett”, avagy túl szimmetrikus. Hogy mire gondolunk?

Tárolás

Se szeri, se száma manapság a bútoráruházakban a tárolókosaraknak: ha szeretjük, akkor a bambusz helyett válasszunk fonott vesszőkosarat. Dekorálni, átfesteni ezt is lehet.

Műanyag kaspó helyett tökéletes a vesszőkosár, remek tároló bárhol a lakásban. Ha vászonnal kibéleljük, akkor szennyeskosárként is jól szolgál. 

Imádom a dagasztóteknőket, mindig megragad egyediségük. Ha kenyérdagasztásra nem is, dekorációként még mindig használhatjuk. Remekül mutathat óriás asztaldíszként, akár kisebb cserepes virágokat is tehetünk a belsejébe. Ha polcokat szerelünk bele, egyedi saroktárolóvá alakítható, amely vagány lehet kencetartónak a fürdőszobában. 

Örökölt festett ládák

Majd minden családban akad még festett hozományos láda vagy – mint nálunk – fonott katonakuffer. Ha jó állapotban van, akkor kis tisztítás után használhatjuk például kávézóasztal helyett, játéktartóként vagy ágyneműtartónak.

Amennyiben lekenjük védőlakkal, akkor a teraszon remek kisasztal és tároló lehet, garantáltan elbírja, hogy a lábunkat is feltegyük a tetejére. A képen látható gyönyörű láda egyik kollégánk otthonát díszíti, tulajdonosa is úgy véli, remekül illeszkedik az Ikeás bútorok közé – sorsközösséget vállalva a monarchiás (polgári) ebédlőasztallal. 

Kell egy kicsi szék

Minden háztartásban van legalább egy olyan polc, amit nem érünk el anélkül, hogy székre állnánk. Ezért aztán szuper haszontárgy lehet a kis festett szék, amire könnyű fellépni. Az előszobában is rendkívül hasznos: nálunk például ezen húzza fel és le a cipőjét a gyerek. 

Lavór, kanna, zománcos edény

Reneszánszukat élik a zománcos edények a svéd dizájnban, de nekünk nem kell ennyire Északra tekinteni: nagyanyáink edényeit azonmód felhasználhatjuk. Lehet a kannából váza, a kisebb lavórból gyümölcsös kosár stb. A régi zománcos teáskanna nemcsak egyedi dekortárgy, hanem még használható is. 

Bútordarabok...

Nemcsak festésükben, hanem formájukban is jellegzetesek népi bútoraink, ezért akkor sem kell megválni például a széktől, padtól, ha már teljesen kopott. Újrafesthetjük a régi darabokat: modern előszobában is remekül mutat egy festett szék, akkor is, ha nagyon kontrasztos. A régi háttámlás pad pedig főnyeremény, hiszen egyúttal tárolóként is fungál. 

A régi, tömör fa szekrényt vétek kidobni, még akkor is, ha rossz állapotban van: ma már a legtöbb barkácsboltban kapni mindent, ami a helyreállításához szükséges. Lehet belőle cipősszekrény, ha átfestjük, gyerekbútor, de az ajtókat leszerelve még könyvespolc is. 

Fotók: Lakjunk jól / Facebook

korábban írtuk

Egy hozományos láda helye és története
Egy hozományos láda helye és története

Megörökölsz egy darabot a nagymamától vagy régiségkereskedőnél csábulsz el: a népies bútornak nem kell rögtön a sufniban kikötnie, még akkor sem, ha modern panellakásban élsz. Januári lapszámunk Otthon-rovatában megmutatjuk, hogyan lehet ízléssel kombinálni a két különböző stílust, itt pedig annak kiegészítéseként mutatunk egy alapdarabot Forrai Szerénke kollégánk otthonából. A történet teszi igazán különlegessé régiségeinket.