Februári borajánló

Egy pohár finom bor mindig mennyei. Hát még ha kiváló kísérője vacsoránknak.

Nem mindegy, hogy milyen bort választunk ételeink mellé. Negele Enikő borszakértő ajánlja:

Részeges csirke sült krumplival

Borral főzni nagyon izgalmas dolog. Csodálatos ízt és illatot ad az ételeknek, és savassága miatt remek húspuhító is. Az első és legfontosabb szabály az étel-bor párosításnál, hogy ugyanazt a bort használjuk főzéshez, amit az étel mellé kínálunk. A fehér bor tehát adott, hiszen a csirkénk fehér bortól „részegedett meg". A fehér hús-fehér bor, vörös hús-vörös bor aranyszabály mindig alkalmazható, de sokkal inkább a fűszerezés és az elkészítés módja, textúrája, valamint a köret az, ami meghatározza, milyen bor illik az ételhez.

Fotó: Csedő Attila

A kakukkfűvel és szegfűborssal ízesített csirkénk aromája a rizling, szürkebarát (Pinot Gris), furmint és muskotály fajtákkal harmonizál leginkább. Mivel a köretként tálalt krumplit párolás után olajban sütöttük, az említett fajták közül magasabb savtartalmúakat válasszunk.  Ez általában a címkén nincs feltüntetve, de ha fiatal (max. egyéves) évjáratot választunk, hűvösebb/északibb borvidékekről, nagy valószínűséggel egy friss, roppanós savakkal rendelkező, üdítő, zamatos fehérbort kínálhatunk az ételünk mellé.  Aki a kerekebb, érettebb, selymesebb fehérborok híve, a vajas-szerecsendiós szaft mellé választhat egy hordóban érlelt chardonnay-t.  

Tehát: száraz furmint vagy szürkebarát, félszáraz rajnai rizling vagy hordóban érlelt - címkén általában barrique - chardonnay. Minden említett borfajta megtalálható erdélyi pincészeteink kínálatában.

Farsangi fánk áfonyaszósszal

A fánk édes bort kíván. Mindig a desszertnél édesebb bort válasszunk, különben a cukor elnyomja a bor ízét. Jó választás az aszúbor,mivel, bár édes- de milyen édes!-,kellemesen savas is, ami az olajban sütött fánkot „megpuhítja". Az áfonyaszószhoz jó választás egy édes portói is. 

Fotó: Csedő Attila