Fehér cipők: tényleg? ARCHÍV

A fehér lábbeli trükkös: a sport- vagy menyasszonyi cipőt leszámítva fehéret rendkívül nehéz viselni. Egyébként eszünkbe sem jutna fehér cipőt vásárolni, ha az a fránya trend be nem fészkelte volna magát a kifutókra, olyannyira, hogy az idei tavaszi-nyári már a harmadik szezon, hogy ilyet látni a divatboltokban. A feladat nem lehetetlen, bemelegítőként próbálkozzunk egy pár fehér csukával, majd jöhet a haladó szint. Hogyan? (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)

A fehér sportcipő

Ezzel a lábbelivel nem foghatunk mellé, főként tavasszal-nyáron gyakorlatilag bármivel viselhetjük. A bőr fehér sportcipőt már most elővehetjük, hiszen az új trendek szerint már nem csak titokzoknival hordhatjuk a lábbelit: válasszunk kontrasztos vagy fémszállal átszőtt, hosszabb szárú zoknit, így a bokánk sem fázik meg, és a zokni maga is kiegészítővé válik.

Nyáron pedig a leghasznosabb ruhanemű lehet egy fehér vászon csuka: talál mindenhez a ruhától a nyári öltönyig, nyaralásra pedig a legpraktikusabb társ. Válasszunk minőségi darabot, hogy a gyakori tisztítást is bírja.

Csizma, bokacsizma…bakancs?

Bátraknak ajánlott, haladó szint ez: alapvetően azért, mert télen ódzkodunk – pusztán a praktikusság szempontjából – a világos lábbeliktől. Ráadásul, mintegy ösztönösen, télen sötétebbre váltjuk a ruhatárunkat, nyárra száműzzük, jönnek a világos pasztel darabok. Ám télen is lehet (tényleg!) fehér cipőt hordani: ha klasszikus kék farmerrel társítjuk, üde, figyelemfelkető szettet kapunk.

Remek választás lehet, ha van egy élénk színű vagy színes, mintás ruhánk, szoknyánk: fekete cipővel az ilyen (ha csak nincsen a ruhán fekete szín) tongyón néz ki, ám egy fehér bokacsizma pont alkalmassá teszi a darabot ahhoz, hogy télen, a hideg szezonban is hordható legyen. Arra figyeljünk leginkább, hogy fehér csizmát ne párosítsunk fekete harisnyával: habár egyébként a fekete és a fehér remek párosítás, ez esetben túl nagy lenne a kontraszt.

Fehér stiletto – ha éppen nem menyasszonynak kell

Ha fehér magas sarkúkat keresünk a világhálón, rögtön menyasszonyi szetteket dob ki a kereső: a fehér stilettóval tehát óvatosan kell bánni, ha nem menyegzőre készülünk.

Az élénk színű ruhadarabokhoz remek választás, de sikkes lehet farmer és fehérpóló kombinációjával is. Illetve, ha a nyári fehér nadrágunkat, farmerünket tennénk kissé elegánsabbá, akkor is bevethetjük a lábbelit: az összhatás főként az alacsonyabb hölgytársaknak kedvez, hiszen a fehér color-blocking (azaz szín-tömbösítés) optikailag nyújtja az alakot.

Fehér topán: elemi után ritkán

A fehér balerinákkal kapcsolatosan komoly fenntartásaim vannak: személyes viszolygás ez, felnőtt nőkön furán néz ki a fehér topán. Ilyenkor mindig a két-copfos, egyenruhás kisiskolások jutnak eszembe, ezt a cipőt tehát sem elegánsnak, sem praktikusnak nem tartom. Ha világos topánt szeretnénk, akkor válasszunk pezsgő-színűt, halvány sárgát vagy kéket, esetleg olyat, amelyen kis állatminta esetleg elegáns csat van: az ilyen darab praktikus irodai viselet lehet, mely egy sima nadrág és póló szettet is feldob.

Ha nyár, akkor szandál

A sportcipőket leszámítva, talán a fehér szandál a legviselhetőbb: a trenddel flörtölőknek most könnyű dolguk van, hiszen idén tavasszal is számtalan fazonú fehér szandit kínálnak a márkaboltok. A sokpántos, magas sarkú szandálok fehér változata nyáron annyira sokoldalú lehet, akár egy nude szandi: minden olyan darabhoz megy majd, amihez egyébként nem tudjuk, hogy milyen lábbeli illene. Sőt, ha dönteni kell, akkor inkább fehér szandálba bújjunk nyáron, mint egy feketébe.

A fentiek ugyanígy érvényesek a lapos szandikra is, ha, egy klasszikus, letisztult darab mellett döntünk idén, biztosan ki tudjuk majd használni. Mi több, a fehér, parafatalpáról elhíresült Birkenstock-szandál is reneszánszát éli most: a meglehetősen darabos, ám kétségtelenül kényelmes lábbelit egyre több divatdiktátor választja nőies ruhák és nadrágkosztümök mellé. A kontraszt valóban igen éles, de az is a cél: a kissé férfias, elegánsnak egyáltalán nem mondható lábbeli mintegy hétköznapivá teszi ezeket a szetteket, nagy fokú „je ne sais quoi”-t kölcsönöz az összeállításnak, hogy franciásan lazák és sikkesek legyünk.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

A kevesebb több – avagy miért drága az olcsó?
A kevesebb több – avagy miért drága az olcsó?

Évente mintegy 310 ezer tonna ruhaneműt dobunk ki világszinten – bármennyire távolinak tűnik ez az érték, ehhez bizony mindannyian hozzájárulunk. Arról nem is beszélve, hogy a fast fashion-őrület milyen mértékben terheli a pénztárcánkat. Holott már a régiek is tudták: túl szegények vagyunk, hogy olcsót vegyünk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi lapszámában jelent meg.)