ARCHÍV Én és a farmerem – így lett alapdarab a kék denim

Két évszázados története alatt hordták bányászok, cowboyok, filmcsillagok és rock-sztárok. A farmer ma már mindenkié. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júniusi számában jelent meg.)

A kék farmert 1873-ban védték le, tervezője Jacob Davis szabó volt, az első farmereket Levi Strauss San Francisco-i textilgyárában készítették. De ekkoriban még csak munkaruhának számított az indigókék, strapabíró nadrág. 

Strauss 1922-ben dobta piacra a narancsszínű díszvarrásos, övbújtatókkal is ellátott modellt, majd az ötvenes évekre már cipzárt használtak gombok helyett a sliccnél. Strauss és Davis egyeduralma 1890-ben lejárt, így a huszadik század elején megjelent a denim-piacon a Blue Bell (a Wrangler márka gyártója), illetve a Lee Mercantile. 

A húszas-harmincas években a legfessebb hollywoodi cowboyok is kék farmert hordtak: John Wayne és Gary Cooper után már nemcsak a munkásosztály viselt denimet. Ginger Rogers és Carole Lombard meggyőzte a hölgyeket, hogy nekik is szabad, 1930-ban pedig a Vogue is rábólintott: „western chic-nek” nevezték a farmert. 

A lázadás jelképe

Az igazi boom az ötvenes években következett be: a lázadó fiatal képe elképzelhetetlen lett farmer nélkül, James Dean és Marlon Brando valóságos divatikonokká váltak, de a rocksztárok, később a hippik és a munkásosztályt támogató háború-ellenesek, és a nemek egyenlőségét hirdető feministák is farmert húztak. A hatvanas évekre a denim olyannyira a lázadás jelképévé vált, hogy néhány egyesült államokbeli középiskolában betiltották a viselését. 

A luxus farmer

A nagy divatházak a hetvenes-nyolcvanas években érték utol a trendet: Fiorucci Buffalo 70 modellje sötét színű volt és szoros, olyannyira exkluzív és drága, hogy rendkívül nehéz volt hozzájutni. A denim hamarosan a hírhedt Studio 54-beli ultrasikkes világjárók körében is népszerű lett. 

1976-ban Calvin Klein kifutóján jelent meg először a farmer, a nyolcvanas évek üdvöskéje, Brooke Shields Calvin Klein-kampánya még ma is izgalomba hozhatja a kamasz fiúkat. Rövidesen Claudia Schiffer hasonlóan provokatív reklámkampányban vett részt a Guess-nél, és hipp-hopp, hónapokon belül a Versace, a Dolce&Gabbana és a Dior is beszállt a farmerpiacba. 

Mindenki farmere

Az évtizedek során a farmertípusokat a különböző szubkultúrák saját imázsukra szabták: a kilencvenes évek hip-hop művelői a bő szabású farmert tették divatossá, a hipszterek a klasszikus sötétkék modelleket hordták és hordják, a pop-sztárok a Diesel rojtos és koptatott modelljeit, a hozzáértők pedig mélyen a pénztárcájukba nyúltak egy-egy vintage Levi's darabért. 

„Sokszor mondtam már, azt kívánom, bárcsak én találtam volna fel a kék farmert. Kifejező, szerény, szexi és egyszerű – minden, amit a saját ruháimtól elvárhatok” – mondta Yves Saint Laurent 1983-ban a New York Magazine-nek adott interjúban. A farmer ma már alapdarab, a luxus kategóriájútól az olcsó kínaiig mindenfélét kapni, formájuk is annyiféle, hogy gyakorlatilag minden alkatra találni megfelelőt.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock