Ha nyár, akkor narancsbőr?

A tavaszt köszöntöttük nemrég, de lelkiekben már a forró nyárra készülődünk. Az évszakkal együtt járó szabadságérzetre, a napfény ízére, a szűk ruháktól megszabadított bőrünket csiklandozó, langyos szellőre. Újra többet mutathatunk magunkból, akkor is, ha ezzel együtt járnak régi vagy új szorongásaink: hogy a világ nem azt látja, amit mi szeretnénk. Igen, mindenki rettegett mumusára, a cellulitra gondolunk. A témát körüljárva Ilcsi néni játékos, bensőséges, mégis ízig-vérig szakmai saját soraival búcsúzunk a Nőileg magazintól. Köszönjük, hogy sorozatunkat szorgalommal, lelkesedéssel és kíváncsi figyelemmel követtétek!

A tavaszt köszöntöttük nemrég, de lelkiekben már a forró nyárra készülődünk. Az évszakkal együtt járó szabadságérzetre, a napfény ízére, a szűk ruháktól megszabadított bőrünket csiklandozó, langyos szellőre. Újra többet mutathatunk magunkból, akkor is, ha ezzel együtt járnak régi vagy új szorongásaink: hogy a világ nem azt látja, amit mi szeretnénk. Igen, mindenki rettegett mumusára, a cellulitra gondolunk. A témát körüljárva Ilcsi néni játékos, bensőséges, mégis ízig-vérig szakmai saját soraival búcsúzunk a Nőileg magazintól. Köszönjük, hogy sorozatunkat szorgalommal, lelkesedéssel és kíváncsi figyelemmel követtétek!

Egy kicsit hepehupás...

A mai testközpontú, meztelenkedő világban sorscsapásnak érzik, különösen a harmincasok, ha combjuk bőre már nem fényesen feszes, hanem imitt-amott egy kicsit hepehupás. Ez bizony a narancsbőr vagy cellulit. Sajnos nemcsak a combon, hanem a fenéken, csípőn, felkaron, gyomor- és hastájékon is előfordul. Okozója a hibás életvitel. Az ülő életmód, a kevés mozgás. Az ehhez képest bőséges táplálkozás, a jó zsíros, húsos, pörköltös, galuskás magyaros étkezés. Rendszerint a hízékonyak, a dagadós bokájúak combja kezd el leghamarabb fodrosodni. Mindebből egyenesen következik, hogy mi a teendő: minden alkalmat megragadni a mozgásra! Az emeletekre nem lifttel menni, hanem gyalog! Már Selye professzor is azt ajánlotta, és késő öregségig meg is csinálta, hogy naponta kilenc emeletet gyalogolt. Ez megvéd a szívinfarktustól és a cellulittól. (Ezt már én mondom.)

Naponta tízszer tizenöt-húsz vagy még több guggolást iktassanak be, hogy combjaik feszesek maradjanak. A bokacsont karbantartásához a legjobb gyakorlat a lábujjhegyre állás. Ebből is tízszer húsz-harminc az adag. Ebben a korban kell ezt megoldanunk, mert elnehezedve, az izomzat elsorvadása után már nem csináljuk meg magunktól.

Kezdjük a helyes étkezéssel!

A táplálkozásnál előnyben kell részesíteni a salátákat, mindig és sokfélét. Nagyon fontos, hogy a sóval szűkén bánjunk, ha meg tudjuk állni, szinte ne is használjuk. Citromos savanyításnál nem is hiányzik asalátákról. Garnírungnak ne tésztafélét főzzünk, hanem rizst, krumplit vagy egyéb kásafélét. A legjobb a párolt zöldségfőzelék, sok petrezselyemmel, amely igen jó vízhajtó is. Már beszéltem a reggeli száraz bedörzsölésről ébredés után. Váljék mindennapi jó szokásunkká, hogy tenyerünkkel mindenhol, de különösen cellulitra hajlamos részeken gyorsan és erélyesen forróra dörzsöljük (nem masszírozzuk) a bőrünket, az arcunkon is. Zuhanyozásnál használjunk luffa szivacsot szappanos ledörzsölésre. Különösen azoknál, akik hajlamosak a libabőrösségre hideg s rémület nélkül is. Olyan frissek, üdék és tettre készek leszünk mindezektől, hogy nem kell kávé.

A piac tele van ilyenkor csodás, hófehér, tömött karfiolokkal és egyéb zöldségfélékkel. Az enyhén sós vízben megfőtt karfiol „meztelenül" is nagyon finom és laktató, készíthetünk rá öntetet egy pohár joghurt vagy kefír, egy tojássárgája, pár csepp édesítő, egy fél citrom leve, egy kávéskanál mustár, egy evőkanál búzacsírával. Ezzel nyakon öntve a karfiolt, pikáns csemegévé válik. Ám ugyanezzel az öntettel a vékonyra gyalult nyers karfiolból is finom salátát varázsolhatunk, ha még vékonyra gyalult zellergumót és néhány szem darabosra vagdalt diót is adunk hozzá, így már tökéletes vacsora, mely segít oldani a cellulit dudorait.

Besegít az elektrokozmetika...

A tornával és a reformétkezéssel párhuzamosan már most meg kell kezdeni a kúraszerű cellulitkezeléseket, hogy az eredmény látványos legyen, erőt adjon a lemondáshoz és a kemény munkához. Ahol a cellulit kialakult, ott már az alak is finoman szólva elrajzolttá válik, a mozgás hanyagabb, fáradtabb, nem tettre kész és rugalmas. Ma már egyre több munkakörben elvárás az ápoltság, a fittség, amelyből a hatékony, gyors munkára következtethetnek.

A kozmetikussal együtt csináljunk egy testalak-diagnózist! Először vegyük szemre az alakot. Tudnunk kell, hogy az elektromos fogyasztó gépek nem általános fogyasztásra valók, tehát ha valaki például kilencven kilós és szeretne nyolcvan kiló lenni, ezt nem lehet az elektromos tornáztató gépekkel elérni. Ezt kitartó nyers kosztos, sószegény diétával, sok futással és izomfejlesztő gépekkel lehel véghezvinni. Ha azonban valaki comb-, csípő- vagy deréktérfogatából akar nyolc-tíz centimétert lefaragtatni, akkor arra a legjobb megoldás az elektrogimnasztika. Nem véletlenül mondtam centimétert, mert jelen esetben ez a centiméteres fogyás legfeljebb csak igen kismértékű súlycsökkenést jelent. Nem lehet úgy számítani, mint a koplalásos fogyásnál, hogy általában egy centiméter kerületcsökkenés egy kiló mínuszt is jelent. Az elektrogimnasztikában alakkorrekciót tudunk megvalósítani, ami óriási eredmény, hiszen minden fogyókúrázó legnagyobb bánata, hogy pontosan onnan fogy legkevésbé, ahonnan szeretné, de bezzeg az arca, a melle az első héten összeesik.

Az elektrogimnasztikával azonban a nagy térfogatú, de kis fajsúlyú zsírszövetből kis térfogatú, ám nagy fajsúlyú izomszövetet tudunk kialakítani, és ez centiméterekben mérhető. Rögtön jelzi a lötyögőssé vált szoknya vagy nadrágkorc is, ugyanakkor a mérleg alig-alig mutat súlycsökkenést. Nagy előnye még ennek a fogyasztásnak, hogy nem lötyögős, lefogyott test marad hátra, mert az elektrogimnasztika remek, rugalmas, feszes izmokat épít. Ezekkel a kiépített izmokkal aztán a kezeléssorozat után újból tudjuk alakkorrekciós, saját céltornáinkat végezni.

...és a megfelelő kozmetikumok!

Egy ilyen elektrogimnasztikai kezeléssorozatnál is nagyon sokat javul a már kialakult cellulit. A fokozott izommozgás, maga az elektromos áram, a fokozódó vér- és nyirokkeringés segít feloldani a kötőszövetben és irhában lerakódott kocsonyás, mukoidos, degenerálódott szöveteket, melyek ezt a fodros, hepehupás küllemű bőrt okozzák. Fokozni lehet ezt a hatást, ha az elektrogimnasztikával egy időben a kozmetikus felkeni az inkriminált területre a kötőszövet-regeneráló pakolást vagy Tüzes paprika gélt, majd folpack fóliával a területet becsavarja, hogy a dunszt miatt a pakolásra mélyebbre hasson, és ne száradjon ki a negyvenperces kezelés alatt. Persze ha valakinek nem kell fogyni, vagy egyszerre csak egyféle kezelés is elég, akkor ezt a folpackos pakolást önmagában is nagyon eredményesen használhatja. Mostanában még úgynevezett mélymeleg, fűtő paplanbandázsokat is tesznek a folpack tetejére, hogy a helyi izzasztással is fokozódjon az eredmény. Már odáig tökéletesedett ez a „szépítő-kínzó" technika, hogy vannak olyan gépek, melyek egyszerre tornáztatnak az elektromos árammal, míg a kötőszövet-regenerálót felkenve a delikvenseket belehúzzák egy nejlonzsákba derékig vagy nyakig, attól függően, hogy meddig akar fogyni, majd rákapcsolják a fűtőpárnákat is. Egy-egy ilyen kezeléssel öt-hét centiméteres és egy-két kilogrammos fogyás is elérhető, és a cellulit látványosan simul. Otthoni mindennapos kúraszerű ápoláshoz ajánljuk a Vérpezsdítő testápolót, sportoláshoz a Tüzes paprika gélt. A nők sok mindent kibírnak, ha már baj van, de addig nehéz a torna és a diéta. Ilyenkor érzi az ember, hogy milyen igaz az a mondás, hogy ami jólesik, az hizlal, betegít, csúfít vagy erkölcstelen.

El ne feledkezzenek a reggeli forróra dörzsölésről és parkolásról, no meg a citromról!

Minden jót, kívánságaitok teljesülését, álmaitok elérését kívánja nektek az Ilcsi Szépítő Füvek csapata