ARCHÍV Hol lakjon a házi kedvenc?

Van háziállatod? Ott kel és ott fekszik, ahol te? Ezúttal nem saját lakásunk szebbé tételéhez adunk tippeket, hanem ahhoz, hogyan alakítsd ki kiskutyád, macskád, papagájod vagy éppen hörcsögöd életterét úgy, hogy ő is jól érezze magát benne, és még jól is mutasson az otthonodban. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)

Ma már sokan nem a hagyományos kutyaólban tartják a házőrzőt, esetleg ketrecben a madaraikat, divat lett, hogy a házi kedvencnek is komfortos kuckót alakítanak ki, ami csak az övé, ráadásul jól is mutat. A kreatívak erre is számtalan ötletet eszeltek ki, és nem meglepő módon eszement megoldások is születtek. Megpróbáltunk mi is szemezgetni a kínálatból, megnézni, milyen lehetőségeik vannak a gazdiknak, és mire érdemes leginkább odafigyelni. Egy biztos: ha nem mindennapi fekhelyet akarsz a kisállatnak, szükség lesz a kreativitásra.

Kutyáknak:

 • Persze, jó a kutyaól, de nézz szét a piacon, mert ma már érdekes, kényelmes kuckókat is lehet találni. Ha mégsem járnál szerencsével, csináld magad módra a világhálón jobbnál jobb ötletekre bukkanhatsz.

 • Ha emeletes házban laksz, a lépcső alatti teret használd ki, ahol csodás birodalmat alakíthatsz ki a kutyádnak. Ide aztán szükség esetén akár el is lehet zárni a Bodrit, például akkor, ha olyan vendégek érkeznek, akik nem szeretik az ebek közelségét.

 • Légy kreatív! Nézd egy kicsit más szemmel az otthont, fedezd fel azt a kisszekrényt, amit átalakíthatsz kutyaotthonná. A legolcsóbb és legvagányabb megoldások egyike lesz ez. Nappaliban a szekrény alatt, a szekrényben, fésülködőasztal alatt vagy épp az éjjeliszekrényben szabadíthatsz fel teret és alakíthatsz ki egy kis kuckót háziállatodnak.

 • Ha egyszerű megoldást szeretnél, akkor csak egy klassz kutyamatracot vagy párnát kell beszerezned, és így a lakás egyik sarkát varázsolhatod át kutyusod otthonává. Ilyen matracok már mindenféle színben és mintában kaphatók.

 • Pihe-puha kutyaházakat is lehet vásárolni benti használatra. Ezek között cápa-, banán-, eper- vagy fatörzset mintázó kecót is láttunk.

Cicusok számára:

 • A kutyák „lakásához” hasonlóan, a macskák számára is át lehet alakítani szobabútoraid valamely részét, ahová bevackolhatják magukat. Számukra sokkal több lehetőség adódik, hiszen ők kisebb helyen elférnek. Párnázz ki egy alsó fiókot, és máris kész a fekhely.

 • Ha szeretsz barkácsolni, egy hétvége alatt összedobható fából egy alvóhellyel ellátott cicajátszótér, ahol mászkálni, kaparni, elbújni, kergetőzni és pihenni is lehet.

 • Kis házikót is építhetsz számukra, melyben búvóhelyek, játéktér, sőt napozó is van.

A macskák szeretik a puha párnákat, terítőket, szerezz be egy pár ilyet, imádni fogják, és ha jól választasz, ezekkel még a lakásba is egy csöpp változatosságot varázsolhatsz.

Madaraknak:

A madarak közül többnyire a papagáj az, amit otthon, házi kedvencként tartunk, és bár sok lehetőség nincs is, amivel otthonukat variálhatjuk, tippekből azért akad néhány:

 • Hagyományos, fényes fémkalitka helyett szerezz be egy régi kalitkát, és azt színezd át olyanra, ami harmonizál a lakásoddal. Ezzel együtt két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen dekorként is megállja majd a helyét.

 • A kalitkát olyan helyre érdemes tenni, amelyhez könnyen hozzáférsz, hogy takarítani lehessen, tudniillik a papagájok sokat szemetelnek, magyarán szétszórják evés közben a magokat.

Sokan nem tudják, és félnek is ettől az akciótól, de ajánlott az otthoni papagájokat is időnként, legalább hetente néhány alkalommal kiengedni a kalitkából és hagyni szabadon repülni őket egy kicsit. Mindezt csak akkor, ha már minden ablakot, ajtót becsuktál.

Kisemlősöknek:

Hörcsögöt talán gyakrabban vásárolnak, de újabban nyuszit is egyre többet visznek haza a kisállat-kereskedésekből. Kicsi lakásokban is jól elvannak, a szomszédokat sem zavarják jelenlétükkel. A nyúltartó gazdiknak ajánlott, hogy ne tartsák egész nap ketrecben őket, engedjék szabadon a lakásban, mert így érzik igazán jól magukat.

 • Többnyire fémből készül ketrecekből választhatsz kedvencednek, de ez esetben újra azt ajánljuk, fogj ecsetet, csinosítsd az otthonát. Sokkal kellemesebb hatása lesz a rideg ketrecnek, ha, mondjuk, kékben, sárgában vagy zöldben pompázik a lakásban.

 • A ketrec mögé, a falra tapétát, posztert ragaszthatsz, így szintén jobb érzés lesz ránézni tapsifüles otthonára.

 • Színes vagy monokróm kellékekkel, játékokkal is berendezheted a lakóhelyét, mellyel ugyancsak javítani lehet a látványt.

Halak lakótere:

Az akváriumok már önmagukban is lakáskiegészítőként funkcionálnak, különleges hangulatot kölcsönöznek a beltereknek. Méretüket, kivitelezésüket tekintve többféle kapható.

Nyilván lakásfüggő, hogy mi mutat jól majd odahaza, a halak és az akváriumnövények variálhatósága azonban széles skálán mozog, tehát érdekes színfoltja lehet az otthonnak. Mivel egy kis törődést igényel, fontos előre megtervezni, hogy ki fog vele foglalkozni, ki fogja tisztítani, ráadásul a halak etetésével, gondozásával is foglalkozni kell. Ellenkező esetben totális csődre számíthatunk, a koszos akvárium igénytelenséget sugall.

+1 érdekesség: keresgéléseink során luxuskutyaházra is bukkantunk. Itt, a luxusvillák mintájára felépített kutyaólban még pezsgőfürdő is található – kutyusunk fájó ízületeit gyógyítandó.

Az kétségtelen, és kutatások is bizonyítják, hogy a kutyák, macskák és egyéb háziállatok jó hatással vannak a gazdák egészségi és lelki állapotára. Szőrös, tollas kis kedvenceink közelsége nyugtatóan hat ránk, de ha még életterük, alvóhelyük is belesimul a környezetünkbe, aligha lehet okunk panaszra a külső harmóniát illetően.

Fotók: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Kapcsolódó