ARCHÍV Kiköltözünk a teraszra – Mit vegyünk figyelembe kerti bútor vásárlása előtt?

A jó kerti bútor nemcsak trendi és kényelmes, de minőségi anyagból készült és időtálló is kell legyen. Mert ahogy beköszönt a nyár, időnk nagy részét szeretjük a teraszon, kertben tölteni, és ha nekünk is tetsző a bútorzat, jobban is érezzük magunkat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júniusi lapszámában jelent meg.)

Mi nyáron – úgy is mondhatjuk, hogy – kiköltözünk a teraszra. Gondolom hasonló a helyzet azoknál, akik kertes házban laknak. Na de a kiserkélyek is életre kelnek tavasztól őszig,

mert nincs annál jobb, mint egy otthonos teraszon meginni a reggeli kávét, olvasni, lazítani, borozgatni este a barátokkal.

Lássuk, mit vegyünk figyelembe kerti bútor vásárlása előtt, mi a divat és mi az, ami feltétlenül szükséges.

Kint vagyunk otthon

Azt tapasztaljuk, hogy egyre otthonosabbá válnak a kertes házak teraszai. Ahol van hely, úgy alakítják ki a teret, mintha a nappali meghosszabbítása lenne. Ma már kárpitozott kanapé, díszpárnák, pokróc és még szőnyeg is helyet kap a kinti térben, ami régen azért elképzelhetetlen volt.

Fancy vagy DIY

Személyiségünktől, pénztárcánktól és barkácstudásunktól is nagyban függ, hogy milyen kerti bútorral rendezzük be teraszunkat. Mert megvehetjük készen a legtrendibb darabokat kanapéval, fotelekkel, kávézóasztallal, napernyővel, vagy készíthetünk mi magunk is kerti díványt vagy ülőkéket.

A raklapból készült ülőgarnitúra nem újkeletű, de még mindig divatos. Ha kisebb ülőalkalmatosságban gondolkodunk, akár fatuskókat, kábeldobot vagy gumiabroncsot is átalakíthatunk úgy, hogy kényelmes ülőhely legyen a vendégek számára.

Legyen strapabíró!

Sokan döntenek a fából készült kerti bútor mellett, ám az utóbbi időben sokkal népszerűbbé vált az újrahasznosított műanyag (rattan) változat. Emellett népszerűek a HPL lemezzel fedett asztalok, melyek szintén meglehetősen ellenállóak, és tartósak. De az alumínium bútorok is sok mindent kibírnak és megfelelő környezetben igazán hangulatosak lehetnek.

Ha mégis a klasszikus fa bútorzat híve vagy, arra figyelj, hogy megfelelően kezelt fából készült bútort vásárolj, és ügyelj a karbantartására. De ha még nagyobb kényelemre vágysz, és a ki-be pakolgatástól sem ódzkodsz, akkor babzsákokkal szolgálhatod a kényelmet a kertedben.

Ne félj a színektől

Szürke, fekete, bézs – ezek a színek köszönnek vissza leggyakrabban a kerti bútorok esetében.

Lehetsz azonban bátrabb, válassz merész színeket, hogy hangulatosabbá tedd a kinti teret. Ha a székekből nem is akarsz színeset, becsempészheted a színeket takarókkal, díszpárnákkal vagy egy kis asztalterítővel.

Kis helyre

Kisebb erkélyek, balkonok esetében a praktikusság a fontos. Ne foglaljon sok helyet a szék, az asztal, mindenik akár összecsukható is lehet.

Tehetsz a balkon egy részére raklapból összerakott kis díványt, rá szivacsokat, ahol nyugiban pihenhetsz.

Relaxálj

Elengedhetetlen bármilyen teraszról a függőfotel, függőágy, napozóágy. És ebből is számtalan variáció akad.

Nagyobb teraszra akár méretesebb függőfotelt is elhelyezhetsz, egy kis erkélyre viszont megteszi egy kisebb csepphinta.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

Minden egy térben
Minden egy térben

Napjaink legnépszerűbb belső rendezési trendje az egylégterű nappaliké: aki teheti, így tervezi a házát, de nem kevés tömbházlakásban is kiiktatják a közfalakat. Modern és nyitott, ez az előnye, de lehetnek hátrányai is a nyitott nappalinak. (Cikkünk a Nőileg 2021. májusi lapszámában jelent meg.)