ARCHÍV Kreatív fiatalok közössége – Nonprofit divatban

Hiánypótló céllal jött létre a fiatal erdélyi divattervezőket, képzőművészeket tömörítő ArtWise, hogy szakmai segítséget nyújtson, és főként közösséget teremtsen számukra. A Kolozsváron alakult nonprofit szervezet egész Erdélyt behálózná. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. decemberi lapszámában jelent meg.)

Személyes tapasztalat alapján indult, mivel láttam, hogy nagyon kevés olyan hely van, ahova dizájnszakot végzett hallgatóként elvihetem a munkáimat bemutatni – vázolta a kiindulási pontot Oláh Ildikó alapító. Bába István festőművésszel és Molnár István marketinges szakemberrel így hozták létre az Artwise-koncepciót, mely az erdélyi fiatal képzőművészeket és divattervezőket próbálja összefogni, hiszen magyar vonalon hiányzott a szakmai háttérszervezet. „Az Artwise felfedezi, összegyűjti és inspirálja a tehetségeket” –  szól a mottó.

Ildikó szerint nemcsak szakmai segítséget tudnak nyújtani, hanem közösséget is, ahova jó tartozni, ahol segítenek egymásnak az emberek, információcsere történik. De ez egy platform is, vannak eseményeink, ahol bemutathatják a tagok munkáikat.

A 2017 óta jogi háttérrel is rendelkező csapat korábbi dizájnvásárokon verődött össze az Insomnia kávéház melletti galériában, a tervezőkhöz később képzőművészek is csatlakoztak. Így a szervezet neve ma már a nyári divatbemutatók, képzőművészeti kiállítások révén él a köztudatban.

Elsősorban a Kolozsvári Magyar Napokon és a marosvásárhelyi Vibe Fesztiválon tartott, szakmailag és esztétikailag egyaránt színvonalas divatbemutatóikkal keltették fel a közönség figyelmét, de más városokat is igyekeznek meghódítani. Legutóbb Sepsiszentgyörgyön szerveztek divatbemutatót, igaz, a Kontraszt néven futó rendezvényt a járványhelyzet miatt közönség nélkül, online kellett megtartani.

Kolozsváron innen s túl

„Az az érdekes, hogy Kolozsváron alapítottuk a szervezetet, mert itt találkoztunk, de a csapatból szinte senki nem kolozsvári. Így jött az ötlet, hogy idéntől nyissunk a többi erdélyi város felé is, hiszen sok tagunk van például Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy körzetéből” – meséli Ildikó.

A nyári divatbemutatókat így egész évre, más városokra is kiterjesztenék, minél több képzőművészeti kiállítást szerveznének, azonban idén  sok eseményük meghiúsult a járvány miatt. Ősszel indult volna egy kolozsvári rendezvénysorozatuk, kávézóban tartottak volna egyéni divatbemutatókat, ez még mindig tervben maradt.

Megmutatnák magukat

„Számunkra most az a lényeges, hogy minél több helyen megmutassuk: létezünk, és minél több ember tudjon hozzánk csatlakozni. Mert érkeznek hozzánk megkeresések nagyobb szervezetektől, cégektől, melyekhez továbbítani tudunk képzőművészeket, divattervezőket. Csak ehhez fel kell építeni az alapbázist” – hívta fel a figyelmet a fiatal alkotóknak szóló lehetőségre Ildikó.

A csapat elsősorban képzőművészeket és dizájnereket foglal magába, de ez nem kizáró ok, dizájnvásáraikon kézműveseket is fogadnak. „Ha valaki úgy érzi, hogy bármilyen kreatív irányvonal mentén tud csatlakozni hozzánk, keressen minket, mert megtaláljuk a helyét, akár projekten belül is” – jelenti ki az alapító, aki szerint a fő szempont, hogy az alkotások mögött meglegyen a megfelelő gondolati háttér, illeszkedjenek a környezetbe.

Fesztiválos ugródeszka

„Szeretnénk megteremteni azt a kapcsolódási pontot, ahol a tervezők, művészek találkoznak a közönségükkel, fogyasztóikkal” – vázolta a célt Ildikó, hiszen főleg junior tervezőkkel dolgoznak, vannak tagok, akik előrébb járnak a szakmai úton, mások kevésbé.

A szakmai szervezetek, cégek felé való közvetítés ugyan még gyerekcipőben jár, de fejlődik. Egy tervezőjüket a Vibe-os szereplése nyomán hívták el a budapesti divathétre, tehát vannak pozitív tapasztalatok, egyre nagyobb a kapcsolódási lehetőség külföldi eseményekhez.

Ez nem meglepő, hiszen arra fektetik a hangsúlyt, hogy szép környezetben, esztétikailag jó minőségben legyenek bemutatva a ruhák, és az ezeken készült felvételeket a tervezők akár a portfóliójukban is fel tudják használni.

„Tavaly ősszel forrtunk ki annyira, hogy úgy tudjunk megszervezni egy rendezvényt, hogy a közönség végig élvezze. Nonprofit szervezetként vannak anyagi korlátaink, de az utóbbi eseményeinken láttam a közönségen, hogy érdekli, szeret ott lenni. Jó visszajelzéseket kaptunk, és a csapat is élvezi a közös munkát” – mondja Ildikó a modellekkel együtt 25–30 fős stábra utalva.

A román közösség felé is szeretnének nyitni, ahol a szakma számos jeles képviselője van. A Budapest Central European Fashion Week is partnerük, míg képzőművészeti vonalon több román szervezettel együttműködnek. „Személyes megkeresésre is van lehetőség, meg lehet minket keresni és közösen megoldást találunk a problémákra” – biztatja a fiatal alkotókat Ildikó.

Fotó: Artwise 

korábban írtuk

Népi, míves, díszes – valami régi, valami új
Népi, míves, díszes – valami régi, valami új

A régi szoknyadíszből öv lesz, a köténykéből kabát, az autentikus népviseletek darabjai új életet nyernek Németh Hajnal Aurora ruhakölteményeiben, s a világ számos színpadán viszik hírét a magyar népi kultúrának és hímzésvilágnak. Erdélyben gyűjt inspirációt és alapanyagokat, ugyanakkor nem sokkal ezelőtt Sepsiszentgyörgyön tartott Mesés Divatbemutatót, amely nem csak nevében volt mesésen kitalálva. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)