Milyen színű legyen a karácsonyfa?

Viharos időkben az ember mindig az ismerős dolgok biztonságát keresi. Így van ez még a karácsonyi díszítésekkel is. Persze a díszek színét is meghatározzák az aktuális divattrendek. Idén a hófehér, a moha- és a fenyőzöld dominál.

Aki gyermekkorunk karácsonyait szeretné visszaidézni, annak nem a színek számítanak, hanem a díszek érzelmi értéke. Ám rá kell jönnünk, hogy otthonunk – és persze a karácsonyfa – feldíszítésénél is rengeteget segít, ha egy színséma szerint döntünk. Ebben az esetben a szépséges csomagolópapírok közül is sokkal könnyebb lesz választani, hiszen hasonló, ám színeiben harmonizáló nyomatokat vásárolunk majd. A trendszínek mellett elegáns összeállítás például a fenyőzöld, a smaragd, a kék vagy a bordó és az arany. 

Hogyan válasszunk színt?

1. Jó kiindulási pont a lakás színvilága. Ha egyébként is kedveljük otthonunkban például a kéket és a sárgát, akkor használjuk ezt a mediterrán párosítást a dekorálásban is. A lényeg, hogy a karácsonyfa színe harmonizáljon a szobáéval.

2. A bútorok is jó támpontot adnak. A rusztikus környezetben például elegánsabb a zöldek, barnák, aranyak használata. Egy modern, IKEA-bútorokkal berendezett lakásban azonban nem hat majd idegenül a dinamikus színek használata sem.

3. Karácsonyi mesevilág ihlette lesz az otthonunk, ha a Mikulás öltözetének színe, piros-fehér cukorkái adják a díszítés alapját.

A piros és az arany nem kopik ki

4. Passzoljon minden az ünnepi asztalhoz, annak színeihez! A hófehér damasztabrosz, az ezüstszélű tányérok, a csillogó poharak igazán jól illeszkednek majd az ezüstösen csillogó díszekkel felöltöztetett lakáshoz. Ugyanez persze aranyszínben is igaz.

5. A karácsony klasszikus színvilága az arany és a vörös párosítása, kiegészítve a jeges fehérrel vagy az ezüsttel. Aki ezt választja, nagy hibát nem véthet.

6. Egy szívünket megdobogtató karácsonyi szalag… Nos, eddigi döntésünket azonnal felülírhatja. Egy szép szalag igazán mutatós alapja lehet a lakáson átívelő díszítésnek.

Fekete, tollak, baglyok

A dekoratív tárgyak közül a harangok, a hintaló, valamint a gombák is felhasználhatók őszi dekorációinkból, de a szarvasok, a jegesmedvék és a havas baglyok is divatosak idén a karácsonyi kompozíciókban. És persze 2019-ben nem maradhatnak ki a karácsonyi díszek közül a bolyhos vagy éppen csillámos terítők, anyagok, puha párnák, ágytakarók sem. Aki a feketét szeretné kipróbálni, használja ezüst vagy króm mellé. A fekete komorságát leginkább sok fehér tollas, szőrös, bolyhos kiegészítővel lehet oldani.

Kiemelt kép: Shutterstock