ARCHÍV Oázis a lakásban – A közérzetünket is javíthatják a szobanövények

Azt mondják, egy szoba könyvek nélkül olyan, mint a test lélek nélkül, de ez talán a növényekre is igaz. Néhány zöld folt a lakásban nemcsak a levegő minőségét, hanem közérzetünket is javíthatja, vonzó tárolóedényekben pedig szemet gyönyörködtető dekoratív elemek is lehetnek. De milyen növényt válasszunk, és milyen szempontokat vegyünk figyelembe? (Cikkünk a Nőileg magazin 2017. májusi lapszámában jelent meg.)

Fábián Gyöngyvér marosvásárhelyi mestervirágkötő-dekoratőr elsősorban arra hívta fel a figyelmemet, hogy szobanövényt nem egy életre választ az ember: „Ezeket a növényeket nem feltétlenül hosszú távra termesztik, nem lehet elvárni tőlük, hogy elkísérjenek életünk végéig, de vannak szerencsés esetek is.

Ha olyant szeretnénk, ami sokáig megmarad, mindenképpen azokat a növényeket válasszuk, amelyek díszítőértéke a levélzete, a virágzat csak másodlagos.”

Elmondása szerint az emberek általában a virágot és a virágzó növényeket keresik, ezek azonban kevésbé strapabíróak, sokkal igényesebbek a külső körülményekre, és ritkán őrzik meg hosszú ideig dekoratív jellegüket.

Hová?

Különböző mennyiségben, de minden növénynek szüksége van fényre és vízre, így elsősorban azt kell figyelembe vennünk, milyen adottságai vannak a helyiségnek, ahová azt szánjuk. Általában a reggeli napfény és a keleti fekvés az ideális, ellenkező esetben oda kell figyelni, hogy a nap ne égesse a virágokat, tanácsos védeni, árnyékolni őket. Ugyanígy

nem ajánlott fűtőtest mellé helyezni őket, mert annak melegétől hamar kiszáradnak.

A legjobb, ha szaküzletből vagy kertészetből vásárolunk, segítséget kérünk, és pontosan leírjuk, milyenek a fényviszonyok a szobában, ahová a növényt tesszük majd, így segíthetnek kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Mit?

Ha kevés a fény az adott helyiségben, sötét levelű növényt válasszunk. Ha nincs időnk rá, vagy hajlamosak vagyunk elfelejteni meglocsolni a virágokat, válasszunk a pozsgások (ide tartoznak a kaktuszok is) vagy a broméliafélék családjából, ezeknek elegendő, ha hetente egyszer vizet kapnak.

Ha a fürdőszobába szeretnénk növényt, oda is szinte bármit tehetünk, a nedves levegőt ugyanis mindegyik növény szereti,

az azonban ebben az esetben is fontos, hogy legyen egy nagy ablak, amelyen keresztül sok fény áramlik a helyiségbe.

Hogyan?

A fényviszonyok mellett a hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma is nagymértékben befolyásolja növényünk állapotát. A 25°C fölötti és a 10°C alatti hőmérsékletet kevés növény bírja. Ugyanakkor ajánlott párásítani a levegőt, főleg télen. A legnagyobb veszélyt a kiszáradás vagy a túlöntözés jelentheti, így kulcsfontosságú, hogy megfelelő módon és mennyiségben locsoljuk növényeinket. Ehhez is érdemes kikérni a szakember véleményét. A legtöbb kereskedelemben kapható növény egyezményes jelekkel ellátott rövid használati utasítással jön, ezeket jó betartani. Ezeket a növényeket folyamatos tápozás mellett tenyésztik, ahhoz vannak szokva, így ezt ajánlott otthon is folytatni. A szaküzletekben általános és specifikus tápok is kaphatók, az egyes növények különböző szükségleteinek megfelelően.

A nagyobb növényeket (például a fikuszokat, jukkákat) tavasszal érdemes megnyírni, fazont adni nekik, így szebben fejlődnek.

A növények nem szeretik a környezetváltozást, így az üzletből, kertészetből hazaérkezve előfordulhat, hogy veszítenek vonzerejükből, ettől azonban nem kell megijedni, néhány hét alatt visszanyerik eredeti pompájukat. Akárcsak a főzésre, a szobanövények gondozására is igaz, hogy tapasztalat kell hozzá, és segít, ha van egy jó mentorunk, akitől tippeket, tanácsokat kérhetünk. Ha elbizonytalanodunk, akár az internetről is tájékozódhatunk, a legtöbb növényről rengeteg hasznos és megbízható információ található. Ne felejtsünk el odafigyelni a tárolóedényekre is, egy szép kaspó ugyanis nemcsak a növény értékét növeli, de ha talál lakásunk stílusához, annak dísze is lehet. (Érdekes, különleges tárolóedényekről, kreatív megoldásokról következő lapszámunkban is olvashatnak.)

Tipp!

Ha úgy látjuk, a cserép alján kikandikálnak a gyökerek, érdemes átültetni, de figyeljünk oda, hogy az új edény átmérője ne legyen 2 centiméternél nagyobb az előzőénél, a növények ugyanis azt szeretik, ha ki tudják tölteni a számukra adott teret. A nagy növényeket nem ajánlatos átültetni, ezek tetejéről inkább kaparjuk le, és cseréljük ki időnként az elszáradt földet.

Broméliák

Eredetileg a fák lombkoronáján élő növény, léggyökerekkel táplálkozik, szereti a páradús levegőt. Földjét nem szükséges rendszeresen öntözni.

Fotó: Rab Zoltán

Kaktuszfélék

A kaktuszok szárazságtűrők, de nem szárazságszeretők, mint minden növénynek, nekik is szükségük van vízre. Főként a növekedési időszakban bőséges öntözést igényelnek. Két öntözés között várjuk meg, míg kiszárad a föld. A szoba legnaposabb pontjára, az ablakhoz közel tegyük őket.

Fotó: Rab Zoltán

Flamingóvirág (Anthurium)

Világos helyet igényel, de óvjuk a közvetlen napsütéstől! Egész évben meleg helyet kíván. A talaj mindig legyen nedves, gyakran permetezzük, ugyanis magas páraigényű növény.

Fotó: Rab Zoltán

Orchideafélék

Magas fényigényű, de a tűző naptól óvni kell. Nedvességkedvelő faj, legjobb, ha a cserép alá agyaggranulátumot vagy kavicsot helyezünk, így a növény anélkül állhat vízben, hogy a gyökeret az elrothadás veszélyének tennénk ki. Ha elvirágzik, a hosszú ágát érdemes a harmadik gumótól levágni, így újra virágzik majd.

Fotó: Rab Zoltán

Sugárarália (Schefflera arboricola)

Nemcsak szép, hasznos is, ugyanis légtisztító növény. A világos, félárnyékos helyet kedveli, a szabadban is tartható. Vízigénye átlagos, rendszeresen, de mértékkel kell öntözni. Ha meleg helyen tartjuk, főként a téli szárazságban, gyakran permetezzük leveleit!

Fotó: Rab Zoltán

korábban írtuk

Kiss Géza: A gyerekek közt kiteljesedek
Kiss Géza: A gyerekek közt kiteljesedek

Negyvenkét évesen döntött úgy, hogy a jól menő építkezési vállalkozása mellett a szociális szférában helyezkedik el, egy gyermekotthonban fog dolgozni. Tíz gyermek nevelője a marosvásárhelyi Dorcas családi típusú gyermekotthonban.