ARCHÍV Tájba illő rönkház a varsági tanyavilágban

Földúton haladunk Székelyvarság egy, a turisták által kevésbé ismert területe felé, az erdő között, a település Küküllő nevezetű részén. Már az odaút is sejteti, különleges helyen laknak vendéglátóink, Balog Ágoston és felesége, Katalin. És nem is csalódunk, tátva marad a szánk már az érkezéskor: nyugalomsziget a vadon sűrűjében. (Cikkünk a Nőileg magazin 2023. októberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: László Ildikó

Fenyőkkel körbeölelt tisztás, amelyet hátulról a Küküllő szegélyez. Közepén egy rönkház, tóval, kinti konyhával. A fenyők suhogása, a folyó monoton csobogása andalítóan hat a végtelen nyugalmat árasztó csendben, alig-alig hallani mesterséges zajt. Katalin és férje, Öcsi Székelyudvarhelyről költöztek Varságra, s noha az első évben még kétlaki életet éltek, immár négy éve állandó varsági lakosok.

Önálló élete van a háznak

A tájba illő rönkházat tíz éve kezdték építeni, mint magyarázza Kati, maga a fa nincs megmunkálva, csak meg van hántva. A befedést követően pedig négy évig száradt. „Még a mai napig is mozog kicsit, ezért nem ajánlatos a rönkház olyannak, aki szereti, ha minden centire talál. Ez egy olyan ház, amelynek önálló élete van.”

Fényárban úszik az ebédlő – köszönhetően a déli tájolásnak Fotó: László Ildikó

Gyermekkorukban mindketten sok időt töltöttek a természetben, Öcsi ma is erdész és vadászik. Természetszeretetük miatt is vágytak egy ilyen házra, s mint mondják, sokat olvastak, informálódtak mielőtt belekezdtek, aztán találtak egy gyergyóújfalusi csapatot, aki megvalósította az álmaikat. Tájolásánál fő szempont volt, hogy délre nézzen, így mindig süti a nap.

A nappaliba lépve egyértelmű: vadász a ház ura Fotó: László Ildikó

Az élettér mesél a lakókról

Belépve, egyértelművé válik annak is, aki nem tudja, hogy a házigazda vadász ember: trófeák mindenütt, még a csillárok is szarvasagancsból készültek. A háziasszony kifinomult ízlése ötvöződik a házigazda rajongásával. Aprólékos odafigyelésre utal a ház minden részlete, a konyha tömörfa bútorán található foganytúktól a tárolódobozokig minden illeszkedik a lakás stílusához, de még a konyhagépek kiválasztásánál is szempont volt a külső: minden modern, kívülről mégis old school.

A tömegkályha nemcsak meleget, de meghittséget is áraszt Fotó: László Ildikó

A tágas nappali éke a tömegkályha, amellyel az egész lakást ki tudják fűteni, felső része kenyér- és pizzasütésre is alkalmas, míg alul, az üvegajtón át, ropogó tűz csempész még inkább bensőséges hangulatot az erdő ölelésében megbúvó, mesebeli házba. De még a fürdőszoba kialakításánál is gondosan figyeltek a természetközeli vonalra, a fürdőkádat fa keretbe helyezték, a helyiség egyik fala a ház rönkből készült oldala.

A fürdőszoba sem modernebb a kelleténél Fotó: László Ildikó

Kert, kövek, kacsató…

A tágas verandán hintaszék és kényelmes fotelek csábítanak a pazar panoráma ráérős csodálatára, a hátsó, fedett részen hatalmas asztal árulkodik arról, hogy gyakran jön össze náluk a népes baráti társaság. Nyaranta a nyárikonyhában zajlik igazán az élet, télen pedig egy aprócska rönkházban kialakított szauna, no meg a dézsa a kedvenc helye vendéglátóinknak.

Kora tavasztól késő őszig a kerti konyhában zajlik igazán az élet Fotó: László Ildikó

Az udvar különlegessége a három halastó, Kati számos magaságyást gondoz tavasztól-őszig. „A természetben csaknem minden megtalálható, amire szükségünk van, igyekszünk ezt kihasználva, minél jobban az önellátás felé orientálódni” – magyarázza, miközben a házi készítésű aszalóját csodáljuk, teafüvet és paradicsomot szárít, saját felhasználásra. A hatalmas kövek pedig a házigazda „mániái”: olykor nagyon messziről hozatja azokat, ha úgy gondolja, a kertbe pont megfelelőek lennének. Karnyújtásnyira az udvartól, szabadon él számos baromfi, marha, disznó, sőt még egy szamár is vidítja a gazdaságot.

Házi wellness, idilli környezetben Fotó: László Ildikó

A kacsák úszni indulnak a számukra kialakított kis tóba, mi pedig azon kapjuk magunkat, hogy már hosszú percek óta csendben bámulunk bele a tájba… Ha valahol, itt nagyon igaz, hogy nemcsak alszik, de pihen is az ember, ha lefekszik az ágyba.

korábban írtuk

Dimén-Varga Tünde: Nem a bonyolult receptektől lesz igazán ünnep az ünnep
Dimén-Varga Tünde: Nem a bonyolult receptektől lesz igazán ünnep az ünnep

Szeretjük a ráérős reggeleket, amikor nem sietünk sehová. Ilyenkor lassan eszünk, kóstolgatunk, csipegetünk, kapcsolódunk egymáshoz és önmagunkhoz. Ezért van ilyen szempontból is kiemelt jelentőségük az ünnepeknek.