ARCHÍV Ahol jó lenni: Tömbházban is lakályosan

Nem való a mi otthonunk a lapba – szabadkozik Nemes Annamária, a székelykeresztúri ifjúsági lakás ajtajában, de mi sem hagyjuk lebeszélni magunkat olyan könnyedén és gyorsan. Kilencvennyolc négyzetméteres, magasföldszinti lakásuk a bizonyítéka annak, hogy tömbházlakás is lehet kellemes élettere egy négyfős családnak. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. decemberi lapszámában jelent meg.)

Jó kedélyű házigazdáink, Nemes Annamária és Józsa Levente Fotó: Csedő Attila

Nem palota kell a boldogsághoz – ezt már tudjuk régóta, de újra bebizonyosodott a keresztúri Józsa-Nemes család otthonában. Tíz éve lakik benne a Berde Mózes Unitárius Gimnázium csupa mosoly zenetanára, és férje, Józsa Levente, a Vadrózsák néptánccsoport oktatója. De csupán három éve tekintenek rá úgy, mint saját tulajdonú otthonra. Voltak ugyan korábban építési terveik, hogy kertes házban nőhessen fel Mátyás és Vince, ám amióta kétlaki életet élnek, okafogyottá vált az építkezés gondolata.

„Még leánykoromban adtam le a kérést az ifjúsági lakásra, s egyszer csak kérdezték, hogy kiegészítjük-e a dokumentációt a családdá alakulással. Nemcsak hogy kiegészítettük, de ide is költöztünk” – meséli Annamari a történetét az ifjúsági lakásnak. „Aztán annyira megszerettük, s az életformánkhoz kell a városi lakás, hogy két éve a nagyszüleim falusi házát felújítottuk, s akkor így kettős életünk van: azt meghagytuk teljesen falusinak, rongyszőnyeggel, régi bútorokkal, júniustól iskolakezdésig ott lakunk. S ez így jól kiegészíti egymást, a nyarak ott, a telek pedig itt találnak.”

Fotó: Csedő Attila

Aktív társasági élet a konyhában

Hangulatos karospad csábít leülésre a ház lelkének számító konyhában, szeletelt téglával kirakott fal teremt melegséget, sehol egy hideg csempe, ami a szemet szúrja. „Amíg nem vettük meg a lakást, szinte semmit nem módosítottunk rajta, egyedül a konyhát és az előszobát burkoltuk újra, mert csempe volt, s azt nagyon nem szerettem” – mondja a ház asszonya. „A saját kezünkkel raktuk fel ide a téglát Annamarival” – teszi hozzá Levente, aki ekkor ugrik haza egy rövid kávéra.

Esténként gyakran tíznél is többen ülik körül az asztalt Fotó: Csedő Attila

De a téglafalat díszítő „képzőművészeti alkotás” is Józsa Levi munkája: különböző színű és formájú kávécukrokat rendezett keretbe, minden ránézéskor emlékeztetve őket a közös kávézásokra. „Minden nap kávéztunk, akkoriban még csak barátok és munkatársak voltunk, aztán én elmentem fél évre Angliába. És mivel azalatt nem találkoztunk, a napi kávézásaim során próbáltam minél színesebb cukrokat gyűjteni Levinek, és amikor hazajöttem, karácsonyra ezeket adtam egy nagy bögrében” – meséli a cukorművészet történetét Annamari.

Fotó: Csedő Attila

Története van minden darabnak

A konyhapult fölött mívesen munkált bögrék, a szebbiken közös „gyermekük”, a Vadrózsák tánccsoportból alakult Lelkes Zenekar. A kínai (nagy) fal színes ajándékait Levi hozta Annamarinak, 2006-ban táncolt ott, még a Pipacsokkal. Esténként gyakran ülnek vendégek a konyhaasztal körül, a tánccsoport „kirepült” tagjai rendszeresen visszajárnak. „Ezek a fiatalok a gyerekeink lehetnének, de felhívnak, hogy jövünk kávézni. Vagy este beugrunk egy pohár borra” – mesélik felváltva.

Fotó: Csedő Attila

Az előszobát díszítő fotók régi sófalvi tánctáborok emlékét őrzik, a Heveder prímásának kicsi fia puszilózik sok éve egy tündéri, sátoros cigánylánnyal. A hosszú folyosó fotóin Vince és Mátyás muzsikál – a „dülöngélő” keretek jelzik: itt bizony gyakran repül a labda…

A fekete pianínó nemcsak a nappali éke, de már a hatéves Vince is használja, gyakran leül eléje, „anya, hova tegyem az ujjam?” – felkiáltással. A hangulatos agyagszobrok Kádár-Dombi Péter alkotásai, helyeik mindegyre változnak a lakásban. Az éjfekete komód Annamari dédszüleié volt, jól passzol a lapos tévé kontrasztjával. A polcon aprócska brácsa, a falon pasztell árnyalatú akvarellek mutatják, szeretik a művészeteket – meg a rendet – ebben a családban.

Fotó: Csedő Attila

Rend a lelke

„Nálunk mindig rend van, mert én így érzem jól magam. Ha úgy megyek el itthonról, hogy aznap fut a ház, nincs jó napom” – magyarázza Annamari, s otthonukat látva, nincs kétségünk afelől, hogy jó napja van. S mintha csak a végszót várta volna, érkezik a robot porszívó, diszkréten sertepertél a konyhában. A „kert” azonban már a családfő birodalma. Hangulatos égősor világít a „kocsmázós” éjszakákban, a nyári hőség tűző napsütését ízléses függöny árnyékolja.

Fotó: Csedő Attila

A kis kanapén horgolt terítő, néhány színes párna. Most volt a gyep nyírva – viccelődik Levente – de jó lenne egy dolgozószoba is, ahol füstölögni lehet – teszi hozzá a bajsza alatt, halkan.

Ahol Ünnep az ünnep

„Vasárnaponként a két tata mindig itt ebédel, gyönyörűen megterítem az asztalt, karácsonykor pedig különösen szépen terítek, ha csak négyesben étkezik a család, akkor is. Nekem ezek fontos dolgok” – magyarázza a családanya. De a beszédes nevű Lelkes Zenekarral és néhány régi táncossal is megülik a karácsonyt. Most mind fent vannak Kolozsváron – mondják beletörődve az élet rendjének folyásába. Hiányoznak – sóhajt Annamari a szóval.

Melegséget teremt a szeletelt tégla nemcsak a konyhában, de az étkezőben is Fotó: Csedő Attila

Feltöltődve köszönünk el Józsáéktól, ismét megállapítva: mennyi mindent mesél az emberről a lakása. S bár még odébb a karácsony, lelki szemeink előtt látjuk az ünnepi estét, amikor hazakerülnek a fiatalok, s egymás hegyén-hátán üldögélnek egykori táncoktatóik „annamaris” alapossággal ünnepivé varázsolt nappalijában: egy jó pohár bor mellett, ízléssel díszített fenyő illatában, a találkozás örömével, éjszakába nyúló hegedűszóval, népdallal, lélektől lélekig ható örömmuzsikával.

korábban írtuk

Kreatív embernek kreatív – és költséghatékony – a háza
Kreatív embernek kreatív – és költséghatékony – a háza

Régi csűr deszkáiból újragondolt, mesés kapun át érkezünk Koszta Ignácz fenyédi szalmaházába. Az ügyeskezű hobbiasztalos foglalkozása szerint zenetanár, de mindent IS csinál. Két évig tanulta a szalmaház építésének módját, s az összes bútor a keze munkáját dicséri. Az, hogy egész télen százötven (!) lejt költenek fűtésre – még a szigetelőanyagok iránt kevésbé érdeklődők számára is megéri a tovább olvasást – és gondolást. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. novemberi lapszámában jelent meg.)