ARCHÍV Orbán-Varga Zsuzsa gardróbja: „Lapos”, de elegáns munkaruha-tár

Visszafogott elegancia – talán így lehetne legegyszerűbben leírni Orbán-Varga Zsuzsa stílusát. Fiatal, mégis a klasszikust szereti, minderre magyarázat, hogy kiket tart példaképének: Audrey Hepburn, Katalin hercegnő, Ránija jordán királyné… Mind királynői jelenségek. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. októberi lapszámában jelent meg.)

Udvarhelyszéken szinte mindenki számára ismert már a Varga Mézes: a családi vállalkozás azon kevesek egyike, amelynek nemcsak a korszak-, hanem a generációváltást is sikerült megugornia. A vállalkozásvezetésből most már Zsuzsa is kiveszi részét, sőt: az ügyintézés mellett a díszítést is szereti, a cukormázhoz szükséges színeket leggyakrabban ő keveri ki.

„A lapos elegancia híve vagyok, hiszen gyakorta alakul úgy, hogy az irodai munkám mellett például a sütödébe is be kell ugranom. Így a mindennapokban az elegancia mellett a kényelem a fő szempont az öltözködésben” – magyarázza. Magas sarkút csak táncolni húz – jegyzi meg –, mert ahhoz viszont kell!

Rocker, bogyós, majd deszkás

Zsuzsa ruhatára hosszú fejlődési folyamaton ment át: mint még sokan, volt rocker, két évig csak feketébe öltözött. „Aztán volt egy nagyon színes korszakom, amikor ráadásul mindenféle bogyós bizsukat hordtam, voltam deszkás, majd a középiskola végén a slamposból váltottam hirtelen nőies stílusra” – emlékszik vissza. 

Zsuzsa kedvencei a zakók

Ma már a visszafogott elegancia híve. A mintás dolgokat kerüli, a virágmintás darabokat sem szereti. Viszont minden szettben kell lennie valamilyen csavarnak: például egy egyszerű zakóhoz valamilyen különlegesebb, feltűnőbb cipőt társít. 

Elegáns, de lapos cipők teszik ki Zsuzsa lábbeli-kollekciójának zömét

Sokat elárul Zsuzsáról, hogy kik azok a stílusikonok, akikre felnéz: Audrey Hepburn, Katalin hercegnő, Ránija jordán királyné, illetve az extravagánsabbak közül Giovanna Battaglia divatszakértő. Olyan példaképeket keres, akikre hasonlít. 

Azok a cipők…

„Zakót nagyon szívesen viselek, úgy érzem, sokszínű darabok, ha kell, lehet nagyon elegáns, de máskor meg egészen hétköznapi is. Illetve imádom a cipőket: sokáig keresem a megfelelőt, de ha rátalálok, akkor az szerelem. Egyébként itt is az egyszerűség a vezérelv. Vannak „cipőemlékeim”: az utazásaimról gyakran cipőket hozok haza, vagy a jelentős pillanatokban veszek magamnak ajándékba cipőt” – tudjuk meg.

Zsuzsa kedvenc színe a kék, de ennek a bordó kabátnak kiemelt helye van a ruhatárában

Jolly Jocker-ruhatár

A sárgát viszont nem szereti, nemcsak viselni, de egyébként sem. „Esetleg meginni” – pillant nevetve a narancslére, amit éppen iszik. Sokat segített, hogy részt vett egy stílustréningen, ahol ráébredt, milyen színek állnak jól neki. „Egyébként vásárolni nem szeretek, főként azért, mert sokszor megálmodom, hogy egy-egy alkalomra mit szeretnék felvenni, ám nem találok olyat sehol a boltokban” – meséli.

Az ördög a részletekben: kiegészítőkkel lesz hétköznapra való, de nem hétköznapi ez a szett

Ugyanakkor a kiegészítők terén is minimalista: manapság egyszerű ezüst vagy gyöngy fülbevalót hord, illetve – mivel néhány hete már feleség is – a jegygyűrűjét. „Rengeteg gyönyörű nyakláncom van, a kék majd minden árnyalatában, amelyeket évek óta nem hordok. Nagyon letisztult az elmúlt években a stílusom. Jolly Jocker-ruhatárnak szoktam nevezni, hiszen fontos, hogy amit viselek, az minden esetben megfelelő legyen: ha ügyfeleket fogadok, ügyeket intézek, de akkor is, ha éppen a gyártásban segítek. Egy szempillantás alatt kell tudnom váltani, így a sokoldalú, klasszikusan elegáns és minőségi darabokat választom” – sorolja Zsuzsa, akiben visszafogottsága ellenére – vagy épp azért – van valami királynői.

Fotó: Csedő Attila

korábban írtuk

Örökzöld: nő-férfi munkamegosztás a háztartásban
Örökzöld: nő-férfi munkamegosztás a háztartásban

Az elmúlt száz év egy sor olyan társadalmi változást hozott, amely meghatározó szereppel bírt a háztartáson belüli munkamegosztásra (is). Merthogy átalakultak, alakulnak a nemi szerepelvárások, jelentősen nőtt a női munkavállalás, így az egykeresős, a férfi által eltartott család általánosan kétkeresősre módosult. És ha már mindenki napi 8–10 órát a munkahelyén tölt, akkor a háztartási teendőket ki látja el?