ARCHÍV Fázni nem elegáns – rétegeljünk!

A fázós nők egyikeként állíthatom: megváltás, amikor az ember lánya kitapasztalja, hogyan lehet kényelmesen, sikkesen rétegelni télen. A teljes ruhatárunkat sem kell kicserélni, csupán néhány kulcsfontosságú darabra érdemes szert tenni. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. novemberi lapszámában jelent meg.)
Hirdetés

A réteges öltözködés némi tervezést igényel – no, éppen nem annyit, hogy előző este órákat töltsünk vele, csupán a szezon elején érdemes szemrevételezni a gardróbunkat: mi hiányzik, mire van szükség, mi mivel társítható?

Fontos viszont, hogy

kényelmesen rétegelni csak akkor tudunk, ha nem vásárolunk a szükségesnél szűkebb ruhaneműket.

Eleve nem egészséges, ha a farmernadrágba csak belepasszírozni tudjuk magunkat vagy a cipőbe bele kell tuszkolni a lábat. Télen ez különösen előnytelen – főként a cipő esetében – hiszen a szoros ruhában, lábbeliben nem megfelelő a vérkeringés, ergo jobban fázunk!

Felső ruházat: kabátra kabát?

Igen. Az eddigi leghasznosabb trükköt a párizsi lányoktól tanultam, akik a  leghuzatosabb, leghidegebb novemberi időben is egy szál ballon-kabátban szaladgáltak az utcákon. A titkuk pedig nem más, mint a nagyon vékony pufi-kabát vagy -mellény (akkoriban az Uniqloban lehetett ilyet kapni, ma már majd minden nagyobb márka gyártja), amelyet a kabát alatt hordanak úgy, hogy az gyakorlatilag nem is látszik. Így például a mínusz húsz fokban sem kell feltétlenül megválnunk a szövetkabátunktól, a pufi aláöltözőst pedig simán levesszük ott, ahol a kabáttól megszabadulunk.

Hasonló elven vehetünk például farmer dzsekit a szövet kabát alá, vagy zakót, de a vékony szövet kabátra jöhet egy bő szabású vastagabb is, illetve remek ötlet szőrme vagy műszőrme mellényt beszerezni: ezt például a szövetkabát alá, de fölé is felvehetjük.

Anyagok: tényleg nem mindegy

Sokáig  ódzkodtam a gyapjútól, mindig gyerekkorom gyapjúpulóverei jutottak eszembe: rettentően viszketett tőlük mindenem. Az viszont tagadhatatlan, hogy a gyapjú sokkal melegebb, mint a szintetikus szövetek, anyagok. Ezért például, ha tehetjük, olyan szövetkabátot vásároljunk, amelyben van valamennyi belőle: már tíz százaléknyi érezhető lesz nemcsak a felsőruházat súlyán, hanem azért is, mert sokkal melegebb ettől a kabát.

Pulóverek dettó: a legjobb, legmelegebb, ha van benne népi gyapjú, ne adj’ isten kasmír. Ez utóbbi drágább, de minőségben is jobb, egy-két darabba érdemes befektetni.

A gyapjúpulóvert azonban kötelező vásárlás előtt felpróbálni: bár a gyártási technikák sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, néha mégis előfordul, hogy szúr a felső. Brrr!

 

Ha kasmír vagy gyapjú darabokba fektetünk be, akkor szenteljünk nagyobb figyelmet a mosásuknak is. Számtalan speciális mosószert lehet kapni, illetve a legtöbb mosógépen van már gyapjúmosási program is. Végül pedig vízszintesen szárítsuk az ilyen darabokat, hogy megőrizzék formájukat. A gyapjú összetételű kabátokat tisztíttassuk, két tisztítás között pedig szellőztessük a szabad levegőn.

Ne becsüljük alá a pokrócsálakat

Imádom az óriási sálakat, hiszen többfunkciósak: a kabátra borítva melegen tartanak, az irodában pedig, ha fáznék, egyszerűen a vállamra terítem a lepedő nagyságú kötött anyagot. Ne becsüljük alá tehát a sálat sem: ebből is vásárolhatunk gyapjú összetételűt vagy kasmírt.

Aláöltözés

Nem túl szexi a cicanadrág és a melegítő alsó, tudom. Ellenben a nadrág alatt viselt nejlonharisnyától még a hideg is kiráz. Személyes viszolygás ez: ugyanúgy viszketek tőle, mint a szúrós gyapjútól. Ezért alternatív megoldást kerestem néhány éve. A lényeg: speciális lélegző anyagból gyártott alsót (cica-nacit) és testhezálló felsőt vagy atlétát érdemes keresni. Egyébként sportszerüzletekben is kapni ilyen darabokat. Ne értsetek félre: nem hordom minden téli napon a teljes szettet, de minden télen van néhány olyan nap (a csíkszeredai hölgyeknek ezt különösebben nem kell magyarázni), amikor olyannyira fogvacogtató hideg van, hogy tudjuk: a vastag kabát nem elég.

Hirdetés

És miért fontos a speciális, lélegző anyag? Azért, mert ezekben akkor sem pállunk be, ha megérkeztünk a fűtött irodába. A legtöbb ilyen bőrbarát, nem irritáló anyagból készül, ráadásul seamless, azaz csúnya kitüremkedő varrások sincsenek rajta.

A nadrág, ha farmer

A slimfit vagy skinny farmerünk alá kissé trükkös még egy réteget fölhúzni, tehát vagy kissé nagyobb méretet vásárolunk télire vagy téliesített gatyába fektetünk be. Igen, van ilyen. A külső farmerréteget belül nagyon vékony polárral bélelik. Megpróbáltam: nem olyan vaskos az anyag, hogy hurkának nézzél ki benne. Egyetlen hátránya, hogy az ilyen gatyát csak télen tudjuk viselni.

Ellenben néhány éve már nem a szűk farmer a legdivatosabb: a mom, boyfriend, girlfriend, répa, klasszikus, bő és újabban a culotte – azaz most minden megy, ami nem szűk. Jó hír ez télire, hiszen az ilyen fazonú nadrág alatt kényelmesen elfér még egy réteg is.

Amit a cipőbe húzunk

A megfelelő cipőméretről már beszéltünk, de hasonlóan fontos a megfelelő zokni is. A cérnazokni ugyanis sokat nem ér télen.

Szintén befektetés kérdése, de érdemes néhány pár kasmír-zoknit vásárolni. Ha túl macerásnak tartjuk a mosásukat, akkor pedig téli túra- vagy sízoknit vásároljunk.

Ezeket is legtöbb harminc fokon szabad mosni, de egyébként meglehetősen igénytelen darabok, ellenben nagyon melegek.

Ha mégsem válnánk meg a vékony cérnazokniktól, akkor szerezzünk be bundás talpbetétet. Egyelőre ilyet belföldi cégnél nem láttam, de az Amazonon se szeri, se száma. Itt nyilván ismét szempont a cipőméret: ha éppen akkora a bakancsunk, hogy épp csak belefér a lábunk, akkor abba még egy talpbetétet aligha fogunk beleszuszakolni. Összességében ezért javasolnám: téli bakancsból, csizmából – ha van rá lehetőség – fél számmal nagyobbat vásároljunk, így elfér benne a talpbetét, de farkasordító hidegben még a dupla-zokni is.

Fotó: Shutterstock

Melyek a te színeid? – Évszakelmélet az öltözködésben

Hirdetés