Csíki Hajnal: minden kimondott szóért felelős vagyok

Hónapok óta ritkán lehet úgy görgetni a hírfolyamot, hogy ne köszönjön szembe velünk Csíki Hajnal arca, és ne ismernénk már fel száz közül a hangsúlyt, amivel épp a régi idők, kantinos, kártiéri életéről beszél, rímekbe szedve. Bár klasszikus verseket is szaval – és időközben saját könyve is megjelent –, mégis a szarkasztikus kortárs versek előadásával lett igazán ismert, videói „virálban” keringenek. Sokunk kedvencévé vált, és most, rendhagyó módon, rímeket mellőzve beszélgettünk.

– Ma, az internetes celebek korában is mondhatni ritka, hogy székelyföldi videósok váljanak népszerűvé. Nem vagyunk szokva, hogy egy földink is lehet közöttük, ezért a külföldiekkel ellentétben fúrja az oldalunkat, hogy ki is vagy te valójában?

– Ha pár évvel ezelőtt tetted volna föl ezt a kérdést, akkor valószínű azt válaszoltam volna, hogy Csíki Hajnal színművésznő. Azóta bölcsebb lettem. Most már azt mondhatom, hogy az vagyok, akinek te látni akarsz engem. Nem vagyok a hivatásom, még csak a nevem sem, azt is szüleimtől kaptam. Verseimmel is arra ösztönzöm a hallgatóim, hogy ők is tegyék föl maguknak a ,,ki vagyok, merre tartok" kérdéseket, és próbáljanak a matéria mögötti fátyol mögé látni.

– Mesélj kicsit, hogy indult és mi késztetett az internetes szavalásra?

– Két éve teszem közzé verseimet a facebookon. Nem én írom, de enyémek azáltal, hogy magamon áramoltatok át minden kimondott verssort. Mindig is szerettem a költészetet. Kislánykorom óta verselek, de az előadásaim nem csak a költészet megszerettetését szolgálják, hanem a versekkel a lélek titkaiba akarom bevonni a hallgatóimat. Szabadságra ösztönzöm őket, arra, hogy merjenek maguk lenni, minden egyes pillanatot megélni teljességében. Tükröt tartok a világnak. Először, amit megosztottam, egy húsvéti vers volt. Barátaimat szerettem volna megnevettetni, így este feltöltöttem, és másnap reggelre több ezren megnézték. Ezt követték Molnár Tibor zseniális költeményei. Köztük

a Családi kör című, melyet 24 óra alatt több mint egymillióan megnéztek. Gondolhatod, hogy ez mekkora meglepetés volt számomra is. Hirtelen mindenki ismerősöm szeretett volna lenni, rádióktól, tévéktől kaptam felkéréseket, de mindegyikre nemet mondtam.

Én a verset azért mondom, mert imádom átadni magam a soroknak, hisz olyankor egyfajta halál-születés pillanatot élek meg. Megszűnök én, Hajnal létezni, és csak a rezgés van, mit a vers hordoz. Az emberek ezért szeretik hallgatni előadásaimat, mert érzik azt a vibrációt, amiben megszületnek a költemények.

– Mit jelent számodra ez a hirtelen jött cyber népszerűség?

– Több ezren követik verseimet a facebookon. Én hatalmas szeretetet érzek irántuk. Felelősséget is ugyanakkor, hisz ezek a lelkek (emberek) nem véletlenül találták meg a verseim.

Minden kimondott szóért felelős vagyok. Szavaimban erő van. Ez az erő felemelhet, de le is nyomhat. Én ezeknek tudatában vagyok, és így is verselek.

– Időközben saját könyved is megjelent, legnagyobb meglepetésemre viszont nem verseskötettel lepted meg a nagyérdeműt…

– Ami a könyvem illeti, négy éve megtapasztaltam a testelhagyást. Azelőtt nem tudtam erről a képességről. Ezt tapasztalják meg a klinikai halált átélt emberek is. Elhagyja lelkük/tudatuk a testet, majd visszatér. Közben megtapasztalja, hogy nincs halál, csak átlépés egy másik dimenzióba. Megszűnik a halálfélelem, hisz rájössz, hogy maga a halál pillanata (nem az agonizálás, hanem konkrétan az ezüstzsinór elvágása) egy eksztázis, és hatalmas szabadság, hisz végre kiszabadulsz a test börtönéből. Erre a képességre a Bibliában is találunk utalásokat. Lásd a János Jelenések könyve tele van testelhagyó történetekkel. Ezt szeretném tanítani idővel.

– Felmerül a kérdés, hogy akkor a bohókás szavalói profilod a jövőben átalakulhat? Felhasználod a már kialakult platformod a köteted népszerűsítésére? Vagy mire számíthatnak a rajongóid? 

– Az lesz, minek lennie kell, ami továbbra is prioritásom, hogy a költészetet eljuttathassam minél több emberhez. Szerzőként azért nem szerepelek, mert nem vagyok író, könyvemben a tudást magát adom át, nem az írói vénám feltárása volt a cél, ezért a jövőben sem fogom ilyen célra használni az oldalam. Viszont fontos kiemelni, hogy soha nem tervezek, mindig megpróbálom átadni magam a folyamnak. Lesz, aminek lennie kell.

Hallgasd meg Hajnalt

)">itt. (Családi kör) 

Friss lapszámunkat alább kérheted: