Jubabák és sírva vigadós balkán punk

Különös, álomszerű világot idéznek Fazakas Júlia textilbabái, ahogy ő nevezi őket: a Jubabák. Bár végzettsége szerint színész, a kézügyessége is rendkívüli. A babák egyediek, nincs kettő sem, amelyik hasonlítana egymásra. Bolondosak, szokatlanok, mindegyiknek egyénisége van. Kicsit olyanok, mint maga Juli.

Különös, álomszerű világot idéznek Fazakas Júlia textilbabái, ahogy ő nevezi őket: a Jubabák. Bár végzettsége szerint színész, a kézügyessége is rendkívüli. A babák egyediek, nincs kettő sem, amelyik hasonlítana egymásra. Bolondosak, szokatlanok, mindegyiknek egyénisége van. Kicsit olyanok, mint maga Juli.

{hirdetes}

Székely lány, le se tagadhatná. Nem is akarja. A hatalmas fantáziával megáldott Juli Székelyudvarhelyen született, 2000 óta él Budapesten. De konyhájában hemzsegnek a korondi edények. A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen végzett, számos filmben, reklámban játszott, dolgozott többek között Sára Sándorral, Maár Gyulával, Antal Nimróddal. Jelenleg több színházi produkcióban is próbál, például a  Chicago című musicalben, amiben Roxie Hart szerepét alakítja. Azt mondja, a babakészítés számára egyfajta terápia. ˶Varrtam szőkét, barnát, vöröset, feketét, szivárványhajút” – sorolja. De őszhajú, szemüveges, öreg menyasszony, ikerbabás anyuka, angyal, hangtál-terapeuta, virágos, színes halott lány is született a kezei között.

 

Fotó: Szöllősi-Hóbor Helga

Gyerekkorában nem igazán babázott, inkább autókkal, motorbiciklikkel furikázott, és indián sátrakat épített. Ha babát kapott, érdektelenül szemlélte, félredobta, elajándékozta. A Barbie-t pedig ki nem állhatta. Számára mindegyik egyforma volt, arcukon ugyanazzal a természetellenes mosollyal. Mára már azonban szívesen babázik. Különleges, egyedi babáinak saját, elképzelt élettörténete van, s egyaránt érdeklődnek irántuk gyerekek és felnőttek. 

Fotó: Szöllősi-Hóbor Helga

˶Ő alvajáró – mutatja az egyik, fekete hajút.’’ ˶Felkel éjszaka az ágyából, felhúzza a kis papucsait, és elindul. Azt hiszi, hogy elmegy a vécére, de bemegy a szekrénybe, ott leül, és gondolkodik. Azt látja, amit a szemére festettem: tengerpartot, pálmafákat, horror kastélyt.Ő pedig én vagyok. Kicsit szomorú, de vad, színes és mégis egyszerű” -  mutat egy sötéthajú, szőrmemellényes, tetovált lányra.

 

Fotó: Szöllősi-Hóbor Helga

Juli rendkívüli részletességgel dolgozza ki a babákat. Az arcukon ráncok, árnyékok, anyajegyek, szem alatti karikák jelennek meg. Kiegészítőik is vannak, cipőcske, bugyi, karkötő, nyaklánc, öv, valami mindegyik Jubabának kötelező. A kérdésre, hogy miért választ szokatlan karaktereket, azt mondja, nem szokatlanok, az életből veszi őket. Hiszen a valóságban is mennek férjhez nyugdíjas korú nők, vagy sok lombikprogramon átesett anyuka van manapság, és nekik sok esetben ikreik születnek, halnak meg emberek, angyalok lesznek, vagy éppen hangtál- terápiával foglalkoznak, lovagolnak, medvét szelídítenek.

Fotó: Szöllősi-Hóbor Helga

˶Eléggé impulzív ember vagyok, és sokan azt mondják, el se tudják képzelni rólam, hogy leülök, és órákon keresztül varrok, csendben, egyedül. Pedig egyszerű a történet, ez az én saját magam álmodta szanatóriumom, én vagyok benne az egyetlen beteg, és a babák az orvosaim” – osztja meg mosolyogva.  ˶Az életem pörgős, sok mindent csinálok egyszerre, akadnak feszült, fárasztó időszakok is. A varrás megnyugtat, higgadtabb vagyok tőle otthon és az ajtón kívül is.”

Fotó: Szöllősi-Hóbor Helga

Fazakas Juli lakásában számos festmény lóg a falakon, többet közülük ő maga készített. De már nem fest. Azt mondja, ez egy korszak volt az életében, ami lezárult. A férje festőművész, úgy érzi, két dudás egy csárdában nem fér el.  Énekel is, két együttesnek is a frontembere. Az Eugenia Formáció – a zenekar saját meghatározása szerint - a román, orosz, lengyel, szerb, balkáni sírva vigadós punk képviselője.  A Dor - magyarul vágy – pedig román tradicionális zenén alapuló dallamokat játszik. Juli románul is sokat énekel, bár saját bevallása szerint – udvarhelyiként – van egy „enyhe” akcentusa… Egyszer egy román rendező kiszemelte őt Lady Machbeth szerepére, rajongott érte, de végül azt mondta: kizárt, hogy Lady Machbeth  ilyen rosszul beszélje a román nyelvet, és végül nem rá osztotta a szerepet. A Dorban azonban a közönség imádja a Maria Tănase román énekesnő repertoárjából feldolgozott dalokat, az ő egyedi előadásában.