ARCHÍV Sophia Loren – Színvonalas élet, színvonalas életmű

Az utolsó az igazi nagy mozicsillagok, a klasszikus értelemben vett sztárok közül. Díva, valódi művész, aki számára a minőség nemcsak a külső csillogásban él, hanem valahol belül is. Élete azt mutatja, hogy a magánélet legalább annyira fontos volt számára, mint a karrier. Az elegancia pedig mindenekfölött. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi lapszámában jelent meg.)

„A dolgok nem változnak túl sokat. A test változik, az elme nem” – ezt mondta nemrég a The Guardian-nak adott interjújában Sophia Loren. A járványhelyzetnek megfelelően Zoom-on kérdezte a riporter a színésznőt, aki genfi házának nappalijából válaszolgatott a kérdésekre. Az apropót a visszatérés, a vadonatúj film, a kisebbik fia, Eduardo által rendezett Előttem az élet bemutatója adta. A 86 éves művészt anya-szerepben, határozott, karakteres nőként látjuk, aki mégis törékeny, de gondoskodó, akinek azért kemény és komoly démonai, titkai vannak, miközben kapcsolatot próbál teremteni a szintén komoly démonokkal és hiányokkal küzdő Momo-val. Szülőhelyétől nem messze, Dél-Olaszországban, Bariban vették fel a filmet, a képernyőről pedig csak úgy sugárzik Loren erőteljes jelenléte. Hálás hattyúdal, ha hattyúdal, és finom, intim szépséget ad az egésznek, hogy a fiú rendezi az anyát.

Az anyát,

akinek anyaszerep hozta meg az első világraszóló elismerést, az Oscart (Alberto Moravia Egy asszony meg a lánya című könyvének filmes adaptációjában), és aki annyiféle női sorsot jelenített meg a filmvásznon. A nőt, akinek gyermekkora egyáltalán nem volt rózsás a Nápoly melletti Pozzuoli szegénynegyedében, ahol majdnem lányanya anyjával (középosztálybeli apja terhesen hagyta ott, majd később nevére vette nagyobbik lányát) és húgával éltek.

Talán az anya beteljesületlen vágyait kellett valóra váltania a csúnyácska, de serdülőkorára gyönyörűségessé váló lánynak? Nem, Sophia azt mondja az interjúban, hogy ha valami, akkor az apja volt az igazi motiváció.

Mert vágyott a biztonságos, pénzes életre, amelyet születési jogának érzett.

„Azt akartam, hogy be tudjak járni olyan helyekre, ahová az apám járt. Meg akartam érteni, milyen érzés úgy élni, ahogy ő” – fogalmazott.

A legenda szerint

egy függönyből varrt ruhában vitte el 15 éves lányát Romilda Villani egy nápolyi szépségversenyre. Ugyancsak a legenda szerint Carlo Ponti, a már neves filmproducer ott ült a zsűri soraiban. Talán így volt, talán nem, de itt kezdtek el forogni azok a kerekek, amelyek a világhírnévig röpítették Sophiát, aki ekkor még Sofia volt.

A szépség adott volt, a tehetség bimbózott, belépett a képbe Ponti (az ő javaslatára került PH a keresztnevébe és lett Loren), majd következett Róma, az olasz filmgyártás fellegvára, a Cinecittá, sok apróbb szerep, aztán az első sikeresebb mozi, az Aida.

Apropó, Carlo Ponti 22 évvel volt idősebb Sophiánál – és nős. Állítólag csak négy év múltán lettek szeretők… „Nem a védelmezőm volt. Hitt bennem” – vallotta a The Guardian-nak az idős színésznő. Tény, a producer tudatosan kezdte építgetni kedvese karrierjét, és hamarosan az Egyesült Államok is a temperamentumos dél-olasz színésznő lábai előtt hevert.

A mozi világának

olyan „állócsillagaival” játszott együtt, mint Frank Sinatra, Gregory Peck vagy Clark Gable. Ja, és a nők álma Cary Grant, aki vállalta, hogy segít az angol kiejtése finomításán. Majdnem házasság lett ebből, de Carlo Ponti lépett. A legendák itt zavarosak: akkor még nem volt egyszerű a válás, Ponti más országban vált el, hogy elvehesse Sophiát, eközben otthon, Itáliában bigámiával vádolták meg, de minden jó, ha a vége jó, pár év múlva véglegesen egybekelhettek a szerelmesek.

Mert azok voltak. A The Guardian interjúja is feszegeti a kérdést: mi volt a döntő tényező a Hollywood és Itália, Cary és Carlo közti billegésben. Sophia Loren a lényegre tör: tudtam, hogy az életem a Carloé.

A fiatal Sophia Loren

Loren azt is mondja, hogy ő elsősorban nápolyi, s csak azután olasz. Külső szemmel ezt nehéz megérteni, de Nápoly az Nápoly. „Nápoly nagyon erős, nagyon életerős. Zenével, tánccal teli. Könyvekkel és történelemmel telített” – próbálja árnyalni gyökereit a színésznő.

Család

Loren a saját életében nem vált könnyedén anyává, vetélések után keményen megküzdött a fiaiért. A hírek arról szólnak, hogy igazi családanyaként „működött”. Kisebbik fia elmondja, hogy soha nem látta szüleit nagystílű párként: „Őszintén szólva, soha nem a sztárságról vagy a csillogásról volt szó. Életük mindig a mesterségről szólt. Szüleim, ha valami, inkább kézművesek voltak. Mintha például olasz cipészek lennének”. Egyébként a család érdekében képes volt lassítani is.

Karrierje robogott és fénylett, de a hetvenes években például viszonylag ritkán vállalt szerepet, hogy minél több időt tölthessen gyerekeivel.

Carlo Pontival a viszonttagságos kezdet után fél évszázadot éltek együtt. Valamit tudtak ketten, a híres, elismert producer és a nemzetközi hírű színésznő, hiszen házasságuk Ponti 2007-ben bekövetkezett haláláig tartott.

Olasz csoda

Sophia Loren ízig-vérig olasz színésznő maradt a hollywoodi csillogáson innen és túl. Olasz film tette naggyá – a Vittorio De Sica által rendezett Egy asszony meg a lánya –, és bár máig ő a legtöbb amerikai filmben játszó olasz színésznő, a komolyabb szakmai kihívások otthon és Európában találták meg.

Első Oscarjának története is legendásnak tűnik.

Az biztos, hogy az 1962-es díjátadón egy szőke hölgy (Greer Garson angol színésznő) veszi át a Sophia Lorennek ítélt szobrot, miközben állítólag a színésznő otthon épp paradicsomszószt főzött a vacsorához. Nagy nevek versenyeztek abban az évben a legjobb színésznőnek járó díjért (pl. Audrey Hepburn), ő pedig nem gondolta, hogy mint egy olasz dráma hősnője egyáltalán labdába rúghat.

Az életművéért odaítélt Oscart 1991-ben viszont már személyesen vette át, elegánsan, csillogó fekete estélyiben könnyezve állt a perceken át állva tapsoló közönséggel szemben.

A sokoldalú művész, aki egyaránt otthonosan mozgott a drámai és komikai szerepekben, aki életteli, átütő erejű alakítások sorát nyújtotta éveken át – megérdemelten kapta meg az elismerést.

Elegancia mindenekelőtt

Mondják, írják azt is, hogy a sztárok között egyedülálló módon a természetes szépséget képviselte élete során. És az eleganciát, ami az olaszoknak nem is olyan nehéz. Ám elegánsan, méltósággal megöregedni talán még nekik sem olyan könnyű, viszont Sophia Loren ebben is példamutató.

Érett intelligenciával vette tudomásul filmes karrierje lecsengését, önfeledten hódolt főzőszenvedélyének, szakácskönyveket adott ki,

és világszerte ismertek az általa reklámozott és fémjelzett, igazi olasz igényességgel készült szemüvegek. Sosem állt modellt a Playboynak, s bár kérték, nem járult hozzá, hogy szobrot állítsanak róla a kisvárosban, ahol felnőtt. Van egy kis fricska is az életében: a színésznőt 1982-ben adóelkerülés miatt elítélték, ezért egy időre Svájcba költöztek. Egyébként választhatott, hogy kifizeti a pénzbírságot, vagy leüli a büntetést. Mivel nem volt hajlandó fizetni, de Olaszország nélkül hogyan is lehetne élni – így inkább 19 napra börtönbe vonult.

Sophia a 67. Golden Globe-díjátadón

Sophia Kolozsváron

A TIFF 15 éves történetében nem jött még akkora sztár Kolozsvárra, mint 2016-ban. „81 évesen is sudár egyenesen lép be a konferenciaterembe. Karcsú alakján fekete nadrág és merészen dekoltált, pöttyös blézer. Sminkje, frizurája tökéletes. Sokunknak szinte hihetetlen, hogy a filmtörténet egyik legnagyobb sztárja itt áll előttünk, egy kolozsvári négycsillagos szálloda fogadótermében, és visszafogottan mosolyog azokkal a jellegzetes, telt ajkaival, amelyeket az egész világ ismer” – írta volt kolléganőnk, Koós Imola a nagy eseményről.

Rómában született, 1934 szeptember 20-án Sofia Villani Scicolone néven. Számos díjjal jutalmazták: két Oscar-díj, Golden Globe-díjak, Arany Medve, César-díj – csak néhány Sophia Loren életpályájának csúcspontjai közül. Az olaszon kívül angolul és franciául is választékosan beszél, 80 évesen pedig megírta Tegnap, ma, holnap címmel saját önéletrajzát. Egyébként egyik menye magyar, nagyobbik fia, Carlo Mészáros Andrea hegedűművésznőt választotta élete párjául, egyházi esküvőjüket 2004-ben Budapesten tartották.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

Jane Goodall: az úttörő, a korszakalkotó, a védelmező
Jane Goodall: az úttörő, a korszakalkotó, a védelmező

Nő ül a vadonban, körülötte, közvetlenül mellette csimpánzok mászkálnak, pihennek, játszanak, banánt majszolnak. Jane Goodall előtt tudományos igénnyel még senki nem került ennyire közel vadon élő állatokhoz. Igazi úttörő volt, tevékenysége korszakalkotó, világszerte ő a legismertebb női etológus és természetvédő. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. januári lapszámában jelent meg.)