Fehérnemű-kiskalauz

Fehérnemű – az a ruhadarab, amelyet jó esetben csak a legintimebb pillanatokban lát más is, mégis néhányan vagyonokat költenek rá. A tökéletes fehérneműnek ára van, ahogyan azért is megfizetünk, ha nem a megfelelő méretet vagy minőséget emeljük le a polcról. Az aprócska textileket ne becsüljük alá, hiszen evolúciója éppen olyan sokoldalú, mint bármelyik más viseleté: hosszú története van, és hatalmas piac áll mögötte. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Minden decemberben nők milliói várják izgatottan a világ vezető fehérnemű-áruházának, a Victoria’s Secret márkának az új kollekcióját. Egész brand épül arra, hogy hogyan tálalják az új kollekciót, hosszú hónapok szólnak arról, hogy melyik topmodell lép majd a kifutóra, ki kapja a leglátványosabb szárnyakat, és ki mutatja be az utolsó darabot. Angyalok – így hívják azokat a modelleket, akiket érdemesnek tartanak erre a bemutatóra, kemény küzdelem árán elérhető ez a cím, de hoz is a konyhára.

Mert a nőknek valahogy igényük van arra, hogy lássák, mi a trendi a ruha alatt,

még akkor is, ha csekély százalékuk engedheti meg magának a kollekció bármelyik darabját. De nem csak a nők, az egész divatszakma szeme ilyenkor a melltartókra és bikinikre irányul.

Mit mi alá, mit ne, mely színek és fazonok, írott és íratlan szabályok – fehérneműkisokos-összeállításunkban megosztunk néhány fontos tudnivalót, és rápillantunk a legújabb trendekre is.

1. Milyen modell legyen?

Mint minden ruhadarabnál, a fehérnemű esetében is az alakunknak és személyiségünknek megfelelő a tökéletes választás. Az összes fehérneműmárka jól érthető és részletes leírást kínál arról, hogy melyik méret mit jelent, de ha mégsem vagyunk biztosak a dolgunkban, bátran kérdezzünk az eladótól. Nincs annál kényelmetlenebb, mint amikor a fehérnemű kicsi vagy nagy ránk, egyrészt mert a szabad mozgásban is feszélyez, másrészt látszik is, tehát elég visszataszító tud lenni.

Nem árt, ha tájékozódunk, mielőtt fehérneműt választunk magunknak. Felmérjük testalkatunkat, utánanézünk, hogy mit ajánlanak adott esetben a szakemberek,

majd minden hasznos információval felvértezve térünk be a fehérneműboltba. A vékonyabb hölgyek bátran választhatnak maguknak kevesebb anyagot igénylő darabokat, a teltebbeknek viszont sokkal előnyösebb egy többet takaró változat. Minden nő maga tudja, hogy a tangát vagy a francia bugyit részesíti előnyben, erre vonatkozóan nincs szabály. Minden nő el tudja dönteni, hogy a pamutanyagokat vagy a csipkét szereti jobban a bőre. Tény: ha csak a divat után megyünk, nagyon mellétrafálhatunk.

2. Színek és formák

Van, aki csak a fehér színű fehérneműt szereti, mások a feketében hisznek. Tény, hogy mindig nem tudunk egy szín mellett dönteni, hiszen jó néhány ruhadarab nem engedi meg csak az egyik vagy másik szín viselését. Aztán ott vannak azok is, akik a változatos színekre esküsznek, szeretik kombinálni ezeket, attól sem riadnak vissza, ha itt-ott sejtetik, hogy milyen szín van a ruha alatt.

Hirdetés

Egyik sem rossz, és egyik sem a tuti, hacsak nem a párunkat szeretnénk lenyűgözni vele. Azért hangsúlyozzuk ezt, mert csakúgy, mint a többi ruhadarabnál, itt is vannak olyan színek, amelyek jól állnak a bőrünkhöz, és olyanok is, amelyek előnytelenek. Kreol bőr esetében például vadító egy bordó vagy piros szín a testen, de fehér bőrű hölgyek nagyon mellé tudnak nyúlni egy hófehér összeállítással. Hangsúlyozzuk: mindez akkor (lehet) szabály, ha meg szeretnénk mutatni, mi van a ruha alatt. Ha csak mi tudjuk, hogy mit viselünk, akkor csak egy szabály van: kényelmes legyen.

3. Alakformálók – valóban csinosítanak?

Azt hiszem, ezzel nem árulok el nagy titkot: igen, karcsúbbnak tűnünk egy alakformáló alsóneműben, de az tévedés, hogy sokkal vékonyabbnak is. Az alakformáló fehérnemű lényege, hogy az úgynevezett problémás részeket eltakarja, mintegy fedőréteget képez rajta. Az alakformálónak van a leszorító változata is, ezt csak nagyon extrém esetben ajánljuk. Néha szükségszerű, mert hiúk vagyunk, és vannak alkalmak, amikor csak azért is be akarjuk szuszakolni magunkat az egy számmal kisebb ruhába.

Csinosít, de csodákat nem tesz az alakformáló fehérnemű

4. Tedd, ne tedd: jótanácsok

  • Mindig jó minőségű fehérneműt válassz! A jó minőség alatt nem drágát értünk, hanem hogy olyan anyagból legyen, amely engedi a bőrt lélegezni, nincsenek rajta barázdákat hagyó varrások. A fehérnemű minősége az egészségre is hatással lehet, hiszen a nem megfelelő minőségű alsónemű olykor nőgyógyászati problémákat is okozhat (például gombásodást, viszketést, bőrpírt).
  • A fehérnemű mindig legyen kényelmes! Nincs annál csúnyább, mint amikor a melltartó tartópántja a nyakunknál van, mert rossz méretű melltartót hordunk, vagy éppen annyira megszorítottuk, hogy hurkákban áll körülötte a bőrünk. A szűk, itt-ott „bevágó” bugyi viselését is felejtsük el, mert nemhogy takarná, hanem megmutatja a rajtunk levő felesleges kilókat.
  • A fehérnemű azért van alul, mert az a lényege, hogy csak akkor látható, ha akarjuk. Tehát a hátul éktelenkedő tartópánt vagy a jól látható oldalpántok nem lesznek vonzóak, ahogyan az sem szexi, ha leüléskor az alsónemű kikandikál.
  • Itt jutunk el a következő szabályhoz: fekete ruha alá fekete fehérnemű egyenlő jó választás. Azért is, mert a fekete sokszor foghat, így tönkretehetjük a kedvenc fehér, testszínű vagy éppen színes szettünket. Viszont a fehér alá fehéret soha ne vegyünk! A fehér alá mindig testszínű dukál, mindenféle szín is felejtős (kivéve a pasztellszíneket).

5. A jó melltartó ismérvei:

  • ha a melltartó alsó pántja vízszintesen fut körbe a háton, és nem ugrik fel a lapockákhoz;
  • ha két ujjad kényelmesen be tudod helyezni a melltartópánt alá, még az oldaladnál is a kar alatt;
  • ha a merevítők a melltartó elején simán fekszenek a bordákon, és nem szúr oldalt;
  • ha a mellek felemelt karok esetén is kitöltik a kosarat úgy, hogy közben a melltartó anyaga nem ráncolódik, és nem „lebegnek” a kosarak;
  • ha a mellek nem dudorodnak, buggyannak ki felül a melltartó kosarából (még a félkosaras és mély kivágású melltartónál sem).

A tökéletes melltartó nem hagy nyomot, a vállpántok nem vágnak bele a bőrbe. A mellek irányultságát tartsuk szem előtt melltartóvásárlásnál. Ha a hátunk széles, akkor a kosarak kívülről befelé, ha teltek az idomaink, akkor alulról felfelé tolják a melleket. Sportoláshoz ajánlott a sportmelltartó, ezekből egyaránt választhatunk a mozgás intenzitásához igazodó erősségű, tartású felsőrészt.

6. Mai trendek

Míg az 1900-as évek elején az volt a lényeges, hogy minél jobban eltakarják az intim részeket, a melleket leszorítsák és ne hangsúlyozzák, a 40-es években előkerült a hegyes forma, ezután pedig a számos finomított forma és változat. A tervezők arra törekednek, hogy minél vonzóbb legyen a fehérnemű.

Ma minden nő megtalálhatja az alkatához és ízléséhez passzoló melltartót. Romantikus csipke, praktikus, merevítő nélküli, pamut, push-up a látványos dekoltázsért, sportmelltartó az egészséges tartásért: a kínálat több mint gazdag, már csak választani kell! Ne felejtsük el: a trendek évről évre változnak, óriási a választék, és annak, hogy melyik márkát választjuk, csak a pénztárcánk szabhat határt, de a klasszikus szabású fehérnemű soha nem megy ki a divatból. Ha a legújabb divat szerint választunk fehérneműt, akkor jöhetnek a színek, díszek és csipkék – ezek határozzák meg a fehérneműmódit 2019-ben.

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés