Félénk a kislányom, mit tegyek?

A gyerek sok mindentől félhet, ami mozog, ami szerinte nem biztonságos, veszélyes, ezért többnyire kimarad a közös játékból, a csapatos felfedezésekből. Bátortalan is. Olvasónk kérdezi, mit tehet a szülő?
Hirdetés
A kislányom nagyon félénk, ezért nehezen tudjuk bevonni a közös programjainkba. Mit tegyünk? – kérdezi tőlünk egy tanácstalan szülő.

Tófalvi Beáta pszichológus válaszol:

Ha fél a gyerekünk, szülőként annyit tehetünk, hogy  félelmét komolyan vesszük. Ne legyintsünk rá. Ne kényszerítsük semmire, például ha fél a víztől, ne erőltessük, hogy ugorjon bele, mondván, úgysem lesz semmi baja. Elmesélhetjük, hogy mi mitől féltünk gyerekkorunkban. Ha látjuk, hogy igyekszik legyőzni a félelmét, bátorítsuk, dicsérjük meg! Beszélgessünk sokat, olvassunk neki arról, amitől fél, ne kezeljük tabuként a félelme tárgyát, mert ez csak növeli a gyerekben a félelemérzetet.

Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék. Írjanak, kérdezzék Tófalvi Beáta pszichológust, Marosi György ügyvédet, Pap Enikő étkezési tanácsadót. Minden hónap 5-éig érkező leveleiket a hónap végéig megválaszoljuk, néhányat a lapban meg is jelentetünk – név nélkül vagy csak a levélíró keresztnevével. Ha nem teljesen érthető a megfogalmazott kérdés, úgy érdemben válaszolni sem tudnak szakértőink. 

Leveleiket e-mail-címünkre várjuk: level@noileg.ro 

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. márciusi lapszámában jelent meg.

Hirdetés