Filmajánló: A Nagy-Küküllő útja

Életvonal Erdély tenyerén – ezzel az alcímmel készített ismeretterjesztő dokumentumfilmet a székelyudvarhelyi operatőr-rendező, Jakab Ervin.  Az egy esztendő alatt leforgatott film szubjektív hangnemben meséli el a Hargita havasaiból eredő folyó 221 kilométeres útját, a Kis-Küküllővel való, balázsfalvi egyesülésének helyszínéig. 

Hirdetés

Ez az út erdélyi léptékben sem rövid táv. Székelyek, szászok és románok lakta vidékeket szel át, helyenként kilépve medréből, és az éppen aktuális helyszín történelmi-kulturális emlékeit elővájva időzik el. A folyó hol kívülről, hol pedig belülről szemléli az általa ismert világot, amely nem csak az élővilágra korlátozódik.

{hirdetes}

Nem szűken vett hidrológiai, földrajzi és biológiai beszámolóról van szó. Avarkortól napjainkig megidézett történelemóra véres csatákkal fűszerezve, legendákról, néprajzról, településekről, építészetről is szó esik. Szimbiózis a folyómederrel, annak völgyével és az azt lakó népekkel.  A folyó saját elmélkedései a látottakról, megélt történésekről, a tovatűnő időben és térben. Fricska ez az emberek számára, akiket éltet, és akik nem becsülik meg.

Fotó: Jakab Ervin

Jakab Ervin gyönyörűen, igényesen fotografált képsorainak folyamát Kudelász Nóbel mívesen megfogalmazott, jó humorú szövege kíséri végig Barabás Árpád tolmácsolásában, amelyet Sinka Szilárd zenéje fest alá.

Hirdetés

Így készült a film.

Gyöngyössy János kézzel rajzolt térképén követjük a fontosabb állomásokat, kezdődően Székelyvarsággal, érintve Székelyudvarhelyt, Agyagfalvát, Segesvárt, Kiskapust Balázsfalva végállomással. Jakab Ervin 52 perces dokumentumfilmje a Transikon Egyesület gyártásában készült. 

Fotó: Jakab Ervin

Hirdetés