Filmajánló: A Nagy-Küküllő útja

Életvonal Erdély tenyerén – ezzel az alcímmel készített ismeretterjesztő dokumentumfilmet a székelyudvarhelyi operatőr-rendező, Jakab Ervin.  Az egy esztendő alatt leforgatott film szubjektív hangnemben meséli el a Hargita havasaiból eredő folyó 221 kilométeres útját, a Kis-Küküllővel való, balázsfalvi egyesülésének helyszínéig. 

Ez az út erdélyi léptékben sem rövid táv. Székelyek, szászok és románok lakta vidékeket szel át, helyenként kilépve medréből, és az éppen aktuális helyszín történelmi-kulturális emlékeit elővájva időzik el. A folyó hol kívülről, hol pedig belülről szemléli az általa ismert világot, amely nem csak az élővilágra korlátozódik.

{hirdetes}

Nem szűken vett hidrológiai, földrajzi és biológiai beszámolóról van szó. Avarkortól napjainkig megidézett történelemóra véres csatákkal fűszerezve, legendákról, néprajzról, településekről, építészetről is szó esik. Szimbiózis a folyómederrel, annak völgyével és az azt lakó népekkel.  A folyó saját elmélkedései a látottakról, megélt történésekről, a tovatűnő időben és térben. Fricska ez az emberek számára, akiket éltet, és akik nem becsülik meg.

Fotó: Jakab Ervin

Jakab Ervin gyönyörűen, igényesen fotografált képsorainak folyamát Kudelász Nóbel mívesen megfogalmazott, jó humorú szövege kíséri végig Barabás Árpád tolmácsolásában, amelyet Sinka Szilárd zenéje fest alá.

Így készült a film.

Gyöngyössy János kézzel rajzolt térképén követjük a fontosabb állomásokat, kezdődően Székelyvarsággal, érintve Székelyudvarhelyt, Agyagfalvát, Segesvárt, Kiskapust Balázsfalva végállomással. Jakab Ervin 52 perces dokumentumfilmje a Transikon Egyesület gyártásában készült. 

Fotó: Jakab Ervin