Heti összefoglaló: életút, és amit benne észreveszünk

E heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.
Hirdetés

Pánikbetegség: túl sokszor marad kezeletlenül, mert egyszerűen hisztiként fogják fel

„Az első tünetek még egyetemistakoromban jelentkeztek, amikor csak egyszerűen szédültem, főleg az utcán és üzletekben” – meséli pánikbetegsége történetét egy székelyföldi vállalkozó. Sokan legyintenek, ha másokat pánikbetegségről hallanak beszélni. Vagy elviccelik, elbagatellizálják a helyzetet. Ez azok számára a legrettenetesebb, akik éltek már meg igazi, nagy pánikrohamot. Amiről egy idő után azt hiszik, hogy bármikor újra támadhat. Ugye, nem szeretnénk ilyen ördögien ijesztő ördögi körben élni? A félelmet komolyan kell venni, a pánik nem hiszti – állítják egybehangzóan a szakemberek. Mint ahogy azt is, hogy a pánikbetegség gyógyítható!

Pánik. Ne rettegj: van kiút!

Műtétem története

Kóros elváltozást nem észleltek az orvosok, de azt javasolták, mindenképp távolíttassam el, mert „annak ott nincs mit keresnie”. Nosza, mondom magamnak, miután túl voltam az első ijedtségen, ha már meg kell műtsenek, akkor minél előbb, annál jobb. Vagy mégsem? Demeter Melinda története a nem sürgős műtéttel.

Mindennek megvan a rendelt ideje. A műtéteknek is.

„Toppon kell lennem, hogy ki kivel focizott előző este”

Soha semmi más, csakis fodrász szeretett volna lenni. Bár az, hogy férfi hajakkal fog dolgozni és szakállakat igazítani, nem szerepelt a terveiben. Egy nő, aki borbély – Nagy Mária, csíkszeredai férfifodrász szakmájáról mesél.

Nagy Mária férfifodrász: Szeretni kell az emberek társaságát

A cél: megpróbálni megállítani a jelenleg gőzerővel működő ruhagyártás folyamatát

Vannak, akik nemcsak a kincsvadászat izgalma miatt, hanem ha már vásárolnak, akkor a használt ruhák turizásával környezetüket is óvják. Ezt a két szempontot dolgozta össze Szabó Andrea is, amikor kitalálta, hogy használtruha boltot nyit.

Hirdetés

Öko-gardrób: Zöldebb vagy, ha turkálsz

Arisztokrata és vállalkozó

Mikes Ármint a kor arisztokratái között meglehetősen különutas egyéniségként tartották nyilván. Ízig-vérig vállalkozó szellemű ember volt, cégek sokaságát hozta létre Budapesttől Zabolán át, Dél-Romániáig. A zabolai Mikes-kastélyban nevelkedett egy ideig Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc titkára és követője a rodostói száműzetésbe, de itt született „Erdély Széchenyije”, azaz gróf Mikó Imre is.

Gróf Mikes Ármin, a különutas vállalkozó

Az „Úr kertje” nálunk a márka

Ha megnézzük a régi plébániáinkat, mindegyik nagy gazdasági épületekkel, földekkel rendelkezett. A szerzetesrendeknél szintén jelen volt az imádság és fizikai munka együttese. Ha napközben adódik egy kis plusz idő, akkor hátramegyek a kertbe, olyan az nekem, mint másnak a kávézás – hobbijáról mesél a csíkcsicsói plébános, László Rezső. Paradicsomi környezetből.

László Rezső: Az Úr kertjéből visszakacsintunk az Édenbe

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés