Heti összefoglaló: megértés, nevelés, segítség

E heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk:
Hirdetés

Sokszor vagyok büszke arra, hogy nő vagyok. Főleg, mikor a tükörbe nézek.

Lilla 14 éves, könyvmoly, mondja, s én tudom róla. Mindig úgy találkozunk, hogy megkérdezem, hogy most épp mit olvas, ő pedig igazi recenzor módjára összesít, felvezeti a témát, és röviden elmondja a sztorit, majd azt is, hogy ő, személyesen hogyan kapcsolódik ehhez. Lilla nem félénk, inkább megfontolt, csendes, szemei mindig nyitva, hogy engedjenek be a világból minél többet. Ebben a csendességében ültünk le, köröttünk az épp álmosszeműen nyújtózkodó természet.
Mitől nő a nő? Aczél Dóra beszélget nőiségről, női létről, érzelmekről.

Ezt egy életen át kell játszani – papnevelés Erdélyben

„Nemrég nagyot kacagtam, amikor egyik barátom a kislányának el akarta mondani, hogy én ki is vagyok a szemináriumban, és egy igazán okos hasonlattal élt: A pap bácsi olyan, mint Albus Dumbledore a Harry Potterben” – dr. András István, a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet rektora.

Az Oltári férfiak új része Gagyi Katinkától

Popa Anna Maria: A legnagyobb interetnikus konfliktus bennem van

A sepsiszentgyörgyi román színházat, a TAM-ot igazgatja, és számos visszhangos projekt, teljesítmény van mögötte. Többek között az, hogy a sepsiszentgyörgyi magyar közönséget is bevonzotta a román színház előadásaira: repertoárra tűzött kétnyelvű előadásokat, hozzányúlt a Trianon témához, magyar feliratozással játszanak több előadást.

A színházigazgatóval Gereöffy Andrea beszélgetett

Lefárasztlak (n)agyilag

A korkülönbség nem akadály – hangzik el gyakran a párkapcsolatokkal összefüggésben. De vajon így van-e, amikor családon belül távoli generációk próbálnak szót érteni egymással, akiket akár 50–60 év választ el egymástól, annak tapasztalataival és érzelmi, lelki örökségével?

Generációk kommunikációja – Gagyi Katinkától

Itthon induljunk útra! – Hisztria és a román tengerpart rejtett kincsei

Nem vulkán pusztította el, hanem harcok és természetföldrajzi változások miatt néptelenedett el az egykori ógörög település, viszont ami ma megtekinthető, az egy valóban látványos romváros a Sinoe-tó partján. A román Pompejnek is nevezett Hisztria felkeresése feldobhatja a Duna-deltai vagy tengerparti nyaralást.

Asztalos Ágnes írása
Júniusi lapszámunkból

Kis Balázs sürgősségi asszisztens – Szövetségben az élettel a halál ellen

A következő lépés az evolúcióban a segítségnyújtás, a homo sapiensnek egyszer le kell hajolnia, hogy felemelje a rászorulót – vallja a Nagyváradon sürgősségi asszisztensként dolgozó Kis Balázs, akinek szabadidejében is az kattog a fejében, hogyan segíthetne környezetén. Az amúgy marosvásárhelyi származású egészségügyi szakemberrel a sürgősségi osztály mindennapjairól, a kiégés kockázatáról, kislányáról, és a még mindig megkerülhetetlen világjárványról beszélgettünk.

Júniusi lapszámunk „hónap pasijával” Bálint Eszter beszélgetett
Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés