5 + 1 ötlet klassz dolgozósarok kialakítására

Ma már szinte mindenki dolgozik valamennyit otthonról. A Nőileg munkatársainak zöme is otthonában pötyögi a cikkeket. Ehhez a munkához azonban szükség van egy kis helyre, egy dolgozósarokra. Hogy a lakás melyik zugában és hogyan tudjuk ezt kialakítani, erre adunk most ötleteket!

Ma már szinte mindenki dolgozik valamennyit otthonról. A Nőileg munkatársainak zöme is otthonában pötyögi a cikkeket. Ehhez a munkához azonban szükség van egy kis helyre, egy dolgozósarokra. Hogy a lakás melyik zugában és hogyan tudjuk ezt kialakítani, erre adunk most ötleteket!

Az otthon végzett munka fogalmába sok minden beletartozik. Legtöbbünk számítógépen dolgozik, otthoni meló lehet azonban a varrás, festés, bizsukészítés, ugyanakkor a zenészek, írók, dizájnerek is sok esetben otthon végzik munkájukat. Bármilyen jellegű is a munkánk, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat közben, ha van erre egy elkülönített tér, ami praktikus, kellemes, kényelmes. Szinte minden lakásban megtalálhatjuk erre a leginkább célszerű helyet.

1. Ha nagy a tér

Oltári nagy szerencsénk van, ha nem kell sokat törnünk a fejünket, hogy hol legyen a dolgozósarok. Ha maga a nappali alkalmas erre, van például egy kis beugró vagy egy üres sarok, betervezhetjük oda otthoni munkahelyünket. Leválaszthatjuk egy bútorral, paravánnal, vagy a kanapé mögé is tehetjük. Kialakíthatunk irodát a lépcső alá, ha házban lakunk, vagy ha magas beltere van a lakásunknak, akár egy galériás irodát is megálmodhatunk.

2. Ha kevés a hely

Ez is megoldható! Csak egy kis kreativitás kell hozzá. A legfontosabb szempont, hogy ne vegyen el túl sokat a hasznos térből. Dolgozósarkot alakíthatunk ki így a kamrában, kiköltözhetünk a teraszra, a nagyon kreatívak és merészek egy szekrényt alakíthatnak át kis irodává, aminek ha az ajtaját becsukják, jelezhetik, hogy lejárt a munkaidő. Betervezhetjük az íróasztalt az ajtó mögé, a hálószoba kis sarkába, sőt a konyha egyik sarkában vagy épp az ablak alatt is helyet kaphat kis irodánk. Ha kevés a hely, mindenképpen pici asztalt szerezzünk be, hogy ne foglaljon el sok helyet a hasznos térből.

3. Ha naaagyon kevés a hely

Ha a lakás mégsem teszi lehetővé, hogy legalább egy pici íróasztal mögé bújjunk, akkor kell igazán ötletes megoldást keresni. Ilyen is akad. Egy falra szerelhető fel-le csukható asztalka például jó szolgálatot tehet, ha gyorsan kell valamit elvégezni. Egy redőnyös tároló, felnyitható ajtós szekrény is lehet kis irodánk egy rövid időre. Ha akad otthon egy kétlábú, falhoz tehető asztalka, rögtönzött irodának az is megteheti. Kihasználatlan terület általában egy sarok is, ahova egy pici sarokasztalt betéve kizárhatjuk a külvilágot, ha munkánk akad.

4. Ketten

Vannak olyan párok, házastársak, akik mindketten végeznek otthoni munkát. Számukra is vannak ötleteink. Egy szélesebb asztal két oldalán mindketten helyet kaphatnak, egy hosszabb, ám keskenyebb dolgozóasztalt álmodhatnak meg egy nagyobb ablak elé, amely praktikus, és nem foglal el sok helyet a szobából. Hasonlóan formálhatunk egyik szobánk sarkába egy keskeny íróasztalt, melynek egyik felét mi, a másikat párunk használja majd.

 

5. Kreatív asztalok

Tetszetős bútordarabokat is átalakíthatunk dolgozóasztallá. Például egy régi típusú konyhaszekrényt vagy ahogy fennebb említettem, egy redőnyös szekretert (tárolót) is használhatunk erre a célra. De egy régi varrógép, komód, iratszertár, sőt még egy kellő magasságban felszerelt polc is lehet íróasztalunk a lakásban.

+1: Leválasztás

Érdemes a dolgozósaroknak teljesen elkülönülnie a lakás többi részétől, hogy tudjunk kikapcsolni. Bútorokkal, fényekkel tudjuk ezt lehetővé tenni. Választófal lehet egy kanapé, könyvespolc, paraván, esetleg függöny. A dolgozósarokra irányítsunk erős fényeket, ami segíti is majd a munkát, és ha lekapcsoljuk azokat, jelezzük, hogy vége a melónak.

Ötlet számtalan van, mindenkinek magának kell megtalálnia a számára megfelelő megoldást. Javasoljuk azonban, hogy senki ne dolgozzon hosszabb ideig ágyban fekve, kanapéra dőlve vagy éppen fotelből, mert az kárt okozhat testünknek, illetve a friss gondolkodást, az összpontosítást sem erősíti. Ha lehetséges, legyen a munkánknak kezdete és vége, ne folyamatosan egy-egy picit dolgozzunk, ha hazaértünk, mert az a mi időnkből fog elvenni, ráadásul az lesz az érzésünk, hogy folyamatosan dolgozunk.

Fotók: Shutterstosck, Unsplash, Home-designing 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2018. októberi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>