A fehér ötven árnyalata

Puritán, de nem rideg. Egyszerű, de hangulatos. Visszafogott, de nem merev. Hófehér, de nem hideg. Elegancia, kényelem, nyugalom.  Fény, föld, tűz, fa, levegő, víz - életünk természetes esszenciái, ahogy a praktikus skandinávok szeretik.

Puritán, de nem rideg. Egyszerű, de hangulatos. Visszafogott, de nem merev. Hófehér, de nem hideg. Elegancia, kényelem, nyugalom.  Fény, föld, tűz, fa, levegő, víz - életünk természetes esszenciái, ahogy a praktikus skandinávok szeretik.

„Egyszerűség, elegancia. Pasztellek és fehér, fehér, fehér – feketével, kékkel, tundrát idéző árnyalattal. A skandináv stílusú otthonok natúr, visszafogott alapszínű bútorait színes textíliákkal tehetjük mozgalmasabbá. Az otthonosságot a részletek teremtik meg: puha, mintás textíliák, színes kiegészítők és zöld növények. A kiegészítők is természetbarát anyagokból készülnek. Fonott kosarak, gyertyatartók, egyszerű formájú üvegek, vázák, kerámia dísztárgyak: mindennek gyakorlati haszna van. Semmi felesleges kacat, limlom, giccs, csicsa. Sallangmentes dekorációk, helytakarékosság. Rend és rendezettség. Az északi népek lakberendezési stílusa nagyon racionális és roppant találékony. Az iglukat, a kandalló előtt terpeszkedő jegesmedvebundát természetesen felejtsük el! Az illúzióját viszont megteremthetjük hosszú szőrű fehér, bézs szőnyeggel, ágytakaróval.  Nem jellemző a művészeti értéket képviselő tárgyak felsorakoztatása sem, de ez nem jelent kopárságot, és azt sem, hogy ez a stílus dísztelen ” – így foglalta össze a talán egyik legközkedveltebb és legnépszerűbb lakberendezési stílusra jellemzőket tanácsadónk, Sándor Szidónia Juliánna belsőépítész.

A monokróm hófehérséget megtörő színfoltok, a meleg fényt sugárzó álló- vagy falilámpák és a gyertyafény épp úgy hozzátartozik a skandináv otthonokhoz, mint a természetesség. A fából készült bútorok vonalvezetése egyszerű, felületük matt vagy fényes, de nem hivalkodóan csillogó. Ennek a stílusnak egyik védjegye a szellős, variációk végtelenségét kínáló, praktikus berendezés.

Skandináv variációk

Budapest és Malmö – két város, két otthon, két variáció egy stílusra. Nem csak a skandináv stílusra jellemző variálhatóságra jó példák ezek a tágasnak tűnő, ám a valóságban kis területű, mindössze 40-50 négyzetméteres lakások, de arra is ráerősítenek: otthonunk bizony hű tükre egyéniségünknek.

Fehér és mályva – eklektika a skandináv jegyébe

A nappali klasszikus kanapéján fehér huzatú párnák, báránybőr, a falon a tulajdonos kedvenc színét megismétlő saját készítésű dekoráció. A fa-üveg kávézóasztalka levegős-lebegős, a vintage gyertyatartó és a hófehér cukortartó is telitalálat.

Az egyszerű vonalú tartóban a mályvaszínű gyertya diszkréten „ismétli” a kanapé árnyalatát.

A fehér szőnyegtől nagyobbnak tűnik az egyébként nem táncterem nagyságú  helyiség. A míves, barnára pácolt öreg szekrény nem „perel” a modern, hófehér bútorokkal. Jegesmedve és barnamedve egy térben - mondhatnánk viccesen erre a harmonikus kombinációra.  Az állólámpának köszönhetően este barátságos látványt nyújt a fehér szekrénysor. A ruhásszekrény, bár méretes, nem behemót. A fiókos komód pedig: szerelem első látásra.  

A parányi hálóban a nappali fehér-mályva színvilága köszön vissza. A függöny, az állólámpa vintage textilernyője a háziasszony kreativitását, kézügyességét és ízlését dicséri.

Ez már Malmö. A 30-as években épült másfél szobás lakást nagyon lerobbant állapotban vásárolta meg, és saját kezűleg újította fel a tulajdonosa. Fehéret a fehérrel - ez volt a jelszó, és ez dominál a hamisítatlanul skandináv stílusban berendezett otthonban. Világos, letisztult és nem mellesleg kiforrott ízlésre vall itt a picike előszobától a szintén apró fürdőszobáig minden helyiség.

Hófehér mosdó, falicsempe, diszkrét kékkel megtörve, falatnyi kék szőnyeg– az aprócska fürdőszoba színkombinációja a rend és tisztaság érzetét kelti.

Csupa fehér, a nappali világosságban sem rideg, esti fényben meg rendkívül hivogató az étkező.

Hamisítatlan skandináv konyha. Az üvegajtós szekrények nagy kedvenceink. A pultot a háziasszony maga szabta-vágta méretre.

Olvasósarok natúr könyvespolccal, halványszürke fotellel a nappaliban.

Hogy miért szívünk csücske a skandináv-skanzen? Mert a legkisebb, legsötétebb lakásból, zugból is tágas, levegős, világos teret varázsol. „Főleg a fiatalos, „hangulatváltós” családok, párok szeretik ezt a stílust. Aki nem kedveli, találhatja hidegnek, furcsának, a szabad polcok miatt zsúfoltnak, vagy éppen ellenkezőleg, túl meztelennek. Aki viszont megszereti, egy életen át hű maradhat hozzá. Kacatokat nem tűrő mivolta, variálhatóságának gazdagsága, praktikuma fiatalossá, időtlenné teszi”- összegezte Szidi.  

Kiemelt képen: kilátás Malmőben 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2016. júniusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>