Szilveszter Andrea: Kit siratok napok óta, az óvodából ballagó lányom vagy talán magam?

Ahogy a népviseletet vasalom, meglep egy emlék. Nyár eleje volt, s amint alább hagyott a hőség, kedvünk támadt kiülni a nyári estébe egy hűsítő limonádéval. Kedvesemmel egy helyi étterem zöldnövényes teraszát választottuk. Kellemes, halk zene szólt, és meglepően sok kisgyermek szaladgált, bójázva a pincérek között. Rövidesen egyértelművé vált, hogy a gyermeksereg egy óvodai csoport, és a pincér felvilágosított: ez egy óvodai ballagási ünnepség. Óvodai ballagás, ízlelgettem akkor. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt olyasfajta gondolatom, hogy „te jó ég, merre tart ez a világ?” Ott, akkor, gyermek nélkül, fiatalon.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Ma ovis ballagásra készülünk. Elsőszülöttem ballag. Népviseletben, batyuval, büszkén, nagy igazságok birtokában. Napok óta izgatott. Nehéz tanéven van túl. Hányszor hallottuk a nem akarok napiba menni, mikor leszek már iskolást? Ilyenkor arról beszélek neki, hogy a napközis évek a legszebbek, leggondtalanabbak, tele varázslattal. És arról, hogy minden korszaknak megvan a maga szépsége. Hogy éljük meg a jelent, mert ha elmúlik, többé nem hozható vissza. S amikor beleszenderül vigasztalásomba, továbbgondolom. Fel is teszem magamnak a kérdést, hogy

kinek a legkönnyedebbek ezek az évek? Neki, a gyermeknek vagy nekem, a szülőnek?

Kit siratok már napok óta, őt, igazán őt? Vagy talán magam, amiért a napközi kora reggeltől délutánig óvva ölelő karjaiból kilépve, most még nagyobb feladatot kapok szülőként, gyermekem önállóvá válásának útján? Elég támogató szülő voltam-e a csoporttársával való konfliktusos viszonyában? Nem bagatellizáltam-e el, még ha vallom is, hogy mindig lesz egy csipkelődő Lili, akivel meg kell tanulni együtt élni?

Néhány hete elcsitultak a konfliktusok. A búcsúzás szele ott csiklandozott a csoportban, a homokozóban, váratlan szép gesztusokban és ölelésekben. Mostanra megszelídült mindaz, amit három év alatt nem lehetett megszelídíteni. Egy korszak végéhez érkeztünk,

fontosnak érzem és vágyom az ünnepbe öltöztetett lezárást, az óvodai ballagást. Szükségünk van rituálékra.

Megilletődött szülők és izgatott ovisok töltik meg a virágokkal díszített napközi épületét. Búcsúztatnak, búcsúzunk. Utoljára ülünk ebben a csoportban így, ebben a minőségben. Mintha csak tegnap tettük volna először. A kisfiamra nézek, aki kiscsoportosként a nagyot búcsúztatja. Hálával telik meg a szívem, hogy csak egy részünk búcsúzik, nem érnek még véget számunkra a napközis évek.

A műsor végén kislányom kezembe nyomja az óvónéniitől kapott búcsúajándékát, a „napközis élményeim” füzetet. Belepillantok, a legek vannak bele rajzolva.

Legszebb élményem: vonat, kedvenc játékom: labda, legjobb barátom: Lili.

Batyuval a vállán, virágcsokorral a kezében ugrándozik a kapu felé:

– Iskolás vagyok, végre iskolás vagyok! – kiáltja büszkén. – De sokszor visszajövök még – teszi hozzá.

Ilyen könnyedséggel, átéléssel és nyitottsággal ugrándozd át életed minden fordulópontját, anyaként ezt kívánom.

korábban írtuk

Bálint Péter Mónika kulcsmásoló: A főnök nincs itten? – Még most is meg-megkérdezik
Bálint Péter Mónika kulcsmásoló: A főnök nincs itten? – Még most is meg-megkérdezik

Dolgozhatna könyvelőként, belsőépítészként vagy lelkigondozóként is, hisz több szakmát tanult, sőt, filozófiából is diplomázott. Bálint Péter Mónika családi vállalkozásukban, kulcsmásolóként tölti mindennapjait, Székelyudvarhelyen.