A helyretétel hónapja EZO-TÉR

Szeptember az összegzésről, rendrakásról, a helyretételről, a korábban elvetett- és mostanra beérett magok gyümölcseinek betakarításáról szól. Nem csupán fizikai szinten, hanem lelki és szellemi értelemben is. Ahhoz azonban, hogy rendbe tudjuk tenni a dolgainkat – és most ez sürgetően vonatkozik a párkapcsolatokra – tudnunk kell, hogy mi a rend. Mihez képest van rendben vagy nincsen valami? Ez pedig mindig a mércétől függ.

Mihez mérem magam?

Ahogy József Attila fogalmaz Ars poetica című versében: „A mindenséggel mérd magad!”, mert ez az egyetlen örök és változatlan. Minden más elenyészik és viszonylagos.

Valódi rend csak akkor lehet, ha minden és mindenki úgy működik, ahogy- és amire a teremtő teremtette.

Ebben a hónapban kiemelten fontos tehát, hogy számba vegyük az eddig megtett utat, azt, hogy honnan indultunk és hová érkeztünk, felmérjük a jelenlegi helyzetünket, felismerjük, hogy mikor és hol indítottuk el az ide vezető folyamatokat, mi az egyéni felelősségünk abban, ahol tartunk és tovább lépjünk, lezárjuk a terméketlen dolgokat. Kontraproduktív lehet például a siránkozás, a riogatás, a pánikkeltés, a panaszkodás, a tehetetlenség, a másokra mutogatás, a kiszolgáltatottságra való hivatkozással a felelősségvállalás elkerülése.

Kapcsolódás és kreativitás

A múltra, a sorsunkra való rálátás, az esetleges szeretetlenségeink, tévedéseink felismerése vezethet rá azokra a tanulságokra, amelyekkel már a kezünkbe vehetjük a sorsunk irányítását, a további irányvonalak kijelölését, meghozhatjuk azokat a döntéseket, amelyek az egyensúlyhoz, harmóniához vezethetnek.

Eljött az ideje az erőforrásaink, a kreatív cselekvési lehetőségeink számbavételének és a múlt lezárásának.

A kapcsolódás, a termékenység, az alkalmazkodási képességünk és a kreativitás segítségünkre lesz bármilyen helyzet megoldásában. Döntő kérdés lesz a valahová tartozás, különösen a közösségvállalás és az egymás segítése, amely már nem csupán lehetséges opcióként, hanem feladatként jelenik meg.   

Más szemszögből

Kiemelt napok: harmadika, amikor a szűkebb és tágabb környezetünk ismeretével, a teljes tudásra való törekvéssel, a társaink nézőpontjára való fogékonysággal tudunk harmóniát teremteni. Tízedikén a telihold világosságánál láthatunk rá a lelki rendezetlenségeinkre és gyógyíthatjuk azokat, ugyanakkor elindul egy olyan három hétig tartó folyamat, amelynek lényege, hogy más szemszögből vizsgáljuk és értsük meg a kapcsolatainkat, hogy helyreálljon az egyensúly és a béke. Szeptember 11-én az anyagi biztonság és stabilitás kérdéseire, ezekhez fűződő hiedelmeink meghaladására nyílik lehetőségünk és a megoldás is körvonalazódhat, 16-án gondolataink teremtő erejére különösen figyeljünk oda, 19-én a tudásunk elmélyítéséért visszaköszönhet egy olyan helyzet, amivel már 3-án találkoztunk. Szeptember 23 az egyensúly napja, ekkor kezdődik az ősz, 25-én pedig újhold, új hónap kezdete.   

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Augusztus: a szemléletváltás ideje
Augusztus: a szemléletváltás ideje

Augusztusban elsődleges kérdés lesz az életünk alakításában játszott szerepünk, felelősségvállalásunk, valamint a szabadság és az otthonra találás. Mindezt pedig a múlt megértésén és tisztításán, tisztázásán, a korábbi tapasztalatokra épített önkorlátozásainktól való megszabaduláson át tudjuk megvalósítani.