Barabás Enikő

Barabás Enikő: Helyreállítani az eredendő rendet akkor tudjuk, ha ismerjük a dolgok természetét

Bárhonnan is nézzük az évet, 2024-ről biztosan elmondható, hogy a befelé fordulás, a külső-belső rendrakás, a helyretétel éve lesz. Alapvető fontosságú lesz a lelki stabilitás megteremtése, vagy megőrzése, a rálátásra, megértésre való törekvés.

2023 az új korszakba átvezető év

2023 változékony és változásokat hozó év lesz. Kiemelt szerepet kap a múlt, a család, az otthon, az élet alapkérdései. Visszafogottabb kereskedelmi külkapcsolatok, harciasabb, érzelmileg túlfűtött politikai közbeszéd várható, hirtelen és kiszámíthatatlan politikai fordulatokkal tarkítva, ami próbára teheti a közösségeket. A számvetés és az összegzés éve lesz, amikor a kapcsolataink különösen fontos szerepet kapnak. A bizalom, a hit, a helyes önértékelés segíthet abban, hogy a valóban fontos- és lényegile

December: Új rügyek fakadnak

Decemberre a változékonyság lesz a legjellemzőbb. Új utak jelenhetnek meg az életünkben, kinek-kinek más életterületen, de mindenképpen elindulhat valami, ami, ha a felszínen még nem is jelenik meg a kiteljesedett formájában, de már érezteti hatását. Hangsúlyos pontja lesz ennek a hónapnak a rendteremtés, nagyon fontos, hogy mindent a maga idejében tegyünk meg.

November: Fegyelmezettséget követelő hónap

Új célok kitűzésének, a feladatok tisztázásának, a tartozások törlesztésének, a múlt újraértelmezésének az ideje november. Kitartást, céltudatosságot, fegyelmezettséget, szívósságot, elszántságot követelő hónap. Akkor tudjuk jól megélni, ha a valódi értékekre fókuszálunk. Ehhez támpontot adhat a múltbeli tapasztalatokban rejlő tanítások felismerése, megértése, a régről hozott tudás alkalmazása.

Október: Az ajtók záródnak

Októberben olyan élethelyzetek adódhatnak, amelyek próbára teszik a tudásunkat, bölcsességünket. Eljött az ideje, hogy gyakorlatba ültessük, amit az elmúlt években tanultunk, kipróbáljuk, hogy mi az, ami működik a gyakorlatban is, és túllépjünk azokon a tanításokon, hiedelmeken, elveken, amelyek hasznavehetetlenek.

A helyretétel hónapja

Szeptember az összegzésről, rendrakásról, a helyretételről, a korábban elvetett- és mostanra beérett magok gyümölcseinek betakarításáról szól. Nem csupán fizikai szinten, hanem lelki és szellemi értelemben is. Ahhoz azonban, hogy rendbe tudjuk tenni a dolgainkat – és most ez sürgetően vonatkozik a párkapcsolatokra – tudnunk kell, hogy mi a rend. Mihez képest van rendben vagy nincsen valami? Ez pedig mindig a mércétől függ.

Augusztus: a szemléletváltás ideje

Augusztusban elsődleges kérdés lesz az életünk alakításában játszott szerepünk, felelősségvállalásunk, valamint a szabadság és az otthonra találás. Mindezt pedig a múlt megértésén és tisztításán, tisztázásán, a korábbi tapasztalatokra épített önkorlátozásainktól való megszabaduláson át tudjuk megvalósítani.

A továbblépés hónapja: július

Július a továbblépés hónapja. Egyéni szinten kinek-kinek más formában jelenhet meg, hogy éppen milyen továbblépésnek jön el az ideje. Ami biztos: ez a hónap lehetőséget nyújt arra, hogy felismerjük, ha valaminek lejárt az ideje, valami elmúlt, valami már nem vihető tovább abban a formában, mint eddig, mert méltatlan, áldatlan, értéktelen, hosszú távon megrekedt, alávetett helyzetet eredményez vagy kiszolgáltatottá tesz.

Igazságkeresés és rendrakás júniusban

Látszólag csendesnek ígérkezik a június, a mélyben zajló folyamatokra azonban érdemes odafigyelni. Alapvetően a rendrakásról szól ez a hónap, amely azonban számvetést igényel. Fontos lesz a múlttal való szembenézés, a jelenlegi helyzetünk felmérése és megértése, tisztázása.

A megoldó beszélgetések hónapja

Május az április szoros folytatása. Nem csupán azért, mert a természet nem ismeri az általunk felállított naptárt, ami egyenlő részekre igyekszik osztani az időt, hanem azért is, mivel az április utolsó napjára eső újholddal indul a május, majd mély igazságok felismerésével és nagy, megoldó beszélgetésekkel.

A gyógyulás és gyógyítás hónapja

Áprilisban két újhold is lesz, a hónap első, majd utolsó napján, a Nap és a Hold együttállása tehát mintegy keretbe foglalja a naptári hónapot. A hónap jellegeit tekintve az első újhold lesz a meghatározó, ez pedig alapvetően változékonyságot ígér, jellemző lesz egyfajta kettősség az egész időszakra. A már meglévő folyamatok kibomlása, stabilizálódása várható.

Számvetés és új kezdet márciusban

A március másodikától április elsejéig tartó holdhónapban a figyelmünk túlnyomóan a belső rendrakásra, azon belül is a számbavételre, a megújulást segítő folyamatokra irányul, ami már a jövőtervezést, az új irányok meghatározását támogatja.

Február az önérvényesítés hónapja

A február elsején induló holdhónapot az önérvényesítés kérdéskörének előtérbe kerülése jellemzi. Ez megnyilvánulhat egy erőteljesebb ego-működés, akár önzőség megjelenésében is, az egyéniség versus közösség dilemmájának hangsúlyosabb kidomborodásában, de megjelenhet az egyéni szabadság megvalósítására való törekvésben is.

2022 az aratás ideje

A szakrális újév hagyományosan a téli napfordulóval kezdődik, a csillagászati pedig a tavaszi napéjegyenlőséggel. Január elsején csupán a polgári számítás szerint indítunk egy új évet, a kozmikus jelenségek szempontjából ennek nincs jelentősége. Ha azonban a 2022-es év főbb csomópontjaira fókuszálunk, kiemelt jelentőségű, hogy a 2021-es folyamatok – az új és a régi ütközését tekintve – egészen őszig folytatódnak.

Január a létrehozás hónapja

„Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet, jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!” – József Attila sorainál találóbban nem lehetne megfogalmazni a január 2-án induló holdhónap üzenetét. A február elsejéig tartó időszak legfontosabb kulcsszavai a játékosságra való nyitottság, az előrelátás, a létrehozás, alkotás, termékenység, belső stabilitásra való törekvés, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok, hogy rend és egészség legyen.

Decemberben elválik: fényt teremtünk vagy sötétséget

A december negyedikén kezdődő új holdhónapban úgy tudjuk megoldani a dolgainkat, és megfelelő döntést hozni, ha az égi mércét alkalmazzuk, azaz ha nem a pillanatnyi igazságok tükrében vizsgáljuk az életünket, hanem az örökérvényű erkölcsi tanításokra hagyatkozunk.

A korszakváltást jelképező holló hava jön

Új holdhónap kezdődik, és mint minden újhold, az új dolgok elindításának kedvez. Az október 6-án kezdődő új ciklusban kiemelt szerepet kaphat életünkben a szabadság, a társas kapcsolatok, valamint az egyensúly kérdése.

Szeptember: gyökeres változások hónapja jöhet

Továbblépés, szemléletváltás, gyökeres változások ideje – a csillagok állása szerint erről fog szólni a szeptember. Törekedjünk az egyensúlyra, és bízzunk a teremtő erőnkben!

Férfi fakanállal – Tudja, mit kavar

Amikor a férfi főz – valójában ezt nem is kell tovább ragozni: erdélyi férfiakat kértünk fel, osszák meg a Nőileggel egy-egy kedvenc receptjüket. Ám nem alkalmi konyhakontárokról van szó, hanem olyan pasikról, akik rendszeresen, örömmel és jól főznek.

Statisztából főszereplő: egres

Sokáig nem értékeltem az egrest. Az epret lestük folyton, szemenként szedtük, ahogy érett. Majd a ribizlit, de a málnát vártuk a legeslegjobban, mert abból kevés volt. Az egres mindig csak statiszta volt a konyhában.

Toszkána feltölt, pozitív életérzést ad, elvarázsol

Van már bakancslistád? Tudod, azon dolgok sora, amelyet az ember meg akar még tenni hátralevő élete során, mielőtt „feldobná a bakancsot”. Ha nincs, épp ideje elkezdeni írni egyet. Ha nem másért, hát azért, hogy felírhasd rá Toszkánát.