ARCHÍV Babák kémcsőből – Ha nem jön a gólya

In vitro fertilizáció. Idegenül hangzik, ám vannak párok, akiknek ismerős a latin kifejezés. Szó szerinti jelentése: üvegben történő megtermékenyítés, de általában úgy fordítják: szervezeten kívüli. A köznyelv lombikbébi kezelésnek hívja. Ehhez szükség van egy egészséges petesejtre és egy hímivarsejtre, a kettőt találkoztatják mesterséges körülmények között, majd a kész embriót beültetik az anyaméhbe. Ám ezt az eljárást több hónapos vizsgálat és hormonkezelés előzi meg, ami rendkívül megterhelő lehet mind testileg, mind lelkileg. És nem csak a nőnek. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. augusztusi számában jelent meg.)

Meddőség. Ez az a diagnózis, amitől minden pár retteg, akinek egy évnyi intenzív szexuális élet mellett sem fogan meg a babája. Számos nő figyeli hónapról hónapra feszülten a naptárt, a saját teste jelzéseit, elmarad-e végre a menstruáció. Ha kiderül egy barátnőről, várandós, már csak az a keserű gondolat jut a babára vágyó, leendő anyuka eszébe, „neki bezzeg miért sikerült?”. Sokan ekkor kezdenek a lombik-programba, amely sikerrel, de sok nehézséggel is járhat.

A test

A mesterséges megtermékenyítést megelőzi egy nagyon komoly vizsgálat-sorozat, amely mind a nőt, mind a férfit érinti. „Ez egy hosszú lista, hogy melyek a kötelező vizsgálatok – mondja dr. Zsigmond István szülész-nőgyógyász, a kolozsvári Gynia nőgyógyászati magánkórház egyik alapítója. – Nagyvonalakban, ellenőrzik a szervezet saját hormontermelését, a pajzsmirigy hormon értékeket, a prolaktin szintet. Törvényi feltétel, hogy a fertőzéseket kizárják, a méhnyakrák vizsgálat is ott szerepel a kötelezők között. A férfi oldalon rendkívül fontos a spermavizsgálat, a hímivarsejtek számának és mozgásképességének az ellenőrzése, és természetesen itt is szerepel a fertőzések kizárása.”

Sokszor adódik a kérdés, hogy vajon melyik félnél áll fenn probléma, ami miatt nem érkezik a baba.

A nőgyógyász azt mondja, a szakirodalom szerint az esetek 40 százalékában van férfifaktor és körülbelül 20 százalékban ismeretlen az ok, ugyanakkor fennállhat az is, hogy mindkét félnél akad probléma. Tehát igen, nem csak a nők a „hibásak”, mint ahogyan sokan gondolják, hogy a nő nem tud megfoganni. Lehet, hogy a férfi nem tudja teherbe ejteni, és az is lehet, semmi konkrét, kimutatható betegség nincs a háttérben. 

A hormonkezelés

A lombikbébi kezelés egy drága eljárás, és Romániában ugyan létezik lombik-program, amire bizonyos klinikák pályázhatnak, ám ha ennek az anyagi kerete kimerül, már nincs esély támogatott kezelésre. Magyarországon jobb a helyzet, ott az állam öt alkalmat finanszíroz. Mivel költséges eljárásról beszélünk, próbálják a beavatkozások mennyiségét lecsökkenteni, a hatékonyságot növelni.

Egy egészséges nő szervezetében egy hónapban egy petesejt érik meg.

Ám a lombik kezelés alatt arra törekednek, hogy több petesejt érjen meg, így többet lehessen megtermékenyíteni és beültetni, adott esetben el is tárolni későbbi beültetésre, ha az előzőek sikertelenek lennének.

Dr. Zsigmond István

„A petesejtleszívás nem természetes ciklusban történik – mondja dr. Zsigmond István. – A leszívást megelőzi a petefészek stimulálása, ezt hormonkezeléssel lehet elérni. Leállítják a petefészket stimuláló hormonok termelését és mesterségesen adagolják ezeket, sokkal nagyobb dózisban, mint ahogy azt a test normál esetben teszi. Akár tíz-tizenötször nagyobb a kívülről bevitt hormonadag.”  A petefészek túlstimulálásával elérik, hogy nem egy, hanem több tüsző érik meg. A petesejtet egy táptalajjal ellátott üvegedényben megtermékenyítik a hímivarsejttel, figyelemmel kísérik az osztódást, és általában két vagy három embriót beültetnek a méhbe. A fel nem használt embriókat lefagyasztják, hogy egy későbbi embriótranszfer során fel tudják használni. A hormonkezelések sokszor megterhelőek, mind testi, mind lelki tünetekkel járnak. 

Mit ne mondjunk soha egy gyermektelen párnak: - Akartok ti igazából gyereket? - Nekünk elsőre összejött, biztos nektek is sikerül egyszer. - Mire vártok, ti sem lesztek fiatalabbak! - Hány évesek is vagytok? A mi időnkben ekkor már mindenkinek gyereke volt! - Ne görcsöljetek rá, akkor biztosan jönni fog! - Nem baj, hogy elment, majd jön a következő!

A lélek

Ha nem akar érkezni a baba, érdemes pszichológushoz fordulni, hogy az esetleges lelki okokat is feltárjuk, ugyanis a meddőségnek akár lelki háttere is lehet. Ugyanakkor a lombikkezelés beavatkozása is egy lelkileg megterhelő folyamat, és egy jó szakember megkönnyítheti ennek az elviselését.

Kovács Zsuzsa csíkszeredai pszichoterapeuta azt mondja, ha valaki azzal keresi meg, hogy nem akar megfoganni a kisbaba, megvannak azok a témák, amiket első körben mindenképpen  átbeszélnek a klienssel.

Ekkor a saját nőiesség elfogadása, a saját édesanyával való kapcsolat, az anyasággal és várandóssággal, a szüléssel kapcsolatos tudattalan félelmek felszínre hozatala, családi traumák, családi minták kerülnek terítékre.

Kapcsolódó

  „Nagyon fontos, hogy górcső alá vegyük a párkapcsolaton belüli szerepeket, van-e alá-fölérendeltség – mondja a pszichológus. – De előfordulnak szülőről való leválási problémák, amikor még mindig gyermeki szerepben van a leendő anyuka, és ez akadályozhatja az anyává válást, felelősségvállalást. Általában több probléma is fennáll, ezeket szoktuk átbeszélni a terápiás üléseken”.

  Kovács Zsuzsa terapeuta

  Ha elfárad

  Kovács Zsuzsa úgy látja, az első beültetésre még lelkesen és optimistán mennek a párok, ám a sikertelenséggel, a beültetések számának növekedésével nő az elkeseredés, a kétségbeesés, a reménytelenség. „A párok érzelmileg is belefáradnak a vizsgálatokba, kezelésekbe, utazásokba, várakozásba. Szoktam is mondani, hogy ha tőlem függne, én beletenném a lombik-programba kötelező elemként a pszichoterápiát” – mondja a szakember.

  Sok nőnek szükséges a terápia, számos esetben ez az egyedüli támasz, ugyanis a sok sikertelen beültetés során szociálisan izolálódnak.

  Fájdalmas nekik látni, hogy a barátnők, testvérek, szomszédok várandósak, nem tudnak örülni mások boldogságának, ez pedig bűntudatot okoz. „Ne ijedjenek meg, természetesek ezek a negatív érzések is! Helye van az irigységnek, ami nem annak szól, hogy a másiknak van gyermeke, hanem hogy nekem nincs. Úgy látom, hogy amelyik pár felvállalja a lombikozást, ahol tudja a család, a baráti kör, nyíltan lehet róla beszélgetni, annak a párnak érzelmileg könnyebb. Ha titokban próbálják a beavatkozásokat elvégezni, lelkileg sokkal nehezebb átvészelni ezeket a hónapokat, sőt, lehet, hogy éveket. Jobb beszélni róla!”

  Újratervezés

  Sokszor a párkapcsolatot is megterheli a lombik-program. „A párok már nem igazán beszélgetnek egymással, mindkét félnek fáj, ami történik, mindkettő tehetetlen. Milyen férfi vagyok, hogy nem tudom teherbe ejteni a feleségemet, és milyen nő vagyok, hogy nem tudok teherbe esni, nem tudok gyereket szülni? Ezek a gondolatok szoktak felmerülni” – meséli Kovács Zsuzsa.

  „Azt látom, a sikertelenség sokszor a női és férfi méltóságot veszi el. Felerősödik az érzés, hogy selejt vagyok, erős a szégyenérzet, a fájdalom. 

  Mindenképpen azt javaslom, beszélgessenek a párok, mondják ki a negatív érzéseiket, félelmeiket egymásnak. Erősítsék a párkapcsolatuk érzelmi alappilléreit, helyezzék középpontba azt, ami összetartja őket. Ez egy támogató erőforrás lehet. És ha úgy érzik, nem megy a visszatalálás egymáshoz, kérjenek mindenképpen segítséget” – javasolja a szakember.

  És mi történik, ha túl van a pár öt, nyolc, tíz lombikon, és nincs tovább? A szakember azt tanácsolja, keressenek új életcélt. Bár nehéz, próbálják áthelyezni a fókuszt, hiszen eddig az anyává, apává váláson volt a hangsúly. Sok pár ekkor dönt az örökbefogadás mellett. Ugyanakkor számos esetről tudni, hogy amikor elmúlik a szorongás, a pár belenyugszik a helyzetbe, akkor kopogtat be a gólya.

  Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

  [embed]

  korábban írtuk

  ]