ARCHÍV Edzőtermi etikett: Ha felpakoltad, szedd is le, ha elvetted, tedd is vissza

A hidegebb évszakban megnövekedik az edzőtermek látogatottsága. Ha többen járunk egy helyre, még idegesítőbbek tudnak lenni ember- és edzőtársaink viselkedésbeli kilengései. Pedig be kéne látni: ez egy közös tér, ahová az emberek zöme egy jól meghatározott céllal, tervvel érkezik, és hogy ez jól működjön, a társas szabályokat illene betartani. Kérjük olvasóinkat, hogy ezt az írást párjukkal is osszák meg, hátha együtt rendet teremthetünk az edzőtermek világában. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. novemberi lapszámában jelent meg.)

Tapad a futógép korlátja, a kijelzőjén egy rágógumi díszeleg. Átlépek egy másikra, üres palack a tartóban. Lábizomgyakorlatot végeznék, de legalább 150 kilónyi súlyt pakolt fel a gépre valaki, és persze, elfelejtette levenni. Rángatom egyenként a súlyokat, aztán valaki megszán… Edzés után, a női öltözőben: eldobott törülköző, padon felejtett, de legalább becsomagolt betét, enyhén „szagos” cipő a pad alatt. Zuhanyzó: hajszálak tömkelege a lefolyóban… Komolyan, tényleg nem túlzok. A leírt élmény majdnem mindennapos a színvonalas, jól felszerelt, kényelmes edzőteremben, ahová járok. Ismerőseimnél érdeklődve kiderült az is, hogy általános jelenséggel állok szemben: nem ismerjük az edzőtermi etikettet. Pedig van ilyen. És illene is betartani. Hogy miért? Azért, hogy mindenki, aki odajár, aki befizetett, érezze jól magát, és zavaró tényezők nélkül végezhesse a gyakorlatait.

Márkó Szilárd testnevelő tanárt, fitnesz- és személyi edzőt kértük meg, hogy fogalmazza meg az edzőtermi viselkedés alapelveit, azaz tízparancsolatát.

1. Légy tiszta!

Érdemes néhány apróságra odafigyelnie annak, aki elhatározza, hogy edzőterembe fog járni. Egyik legfontosabb dolog a megfelelő higiénia… Értem ezalatt, hogy úgymond „tisztán” érkezzünk a terembe. Nagyon kellemetlen tud lenni mindenki számára, ha egy már izzadt testet megtetőz egy izzasztó edzés. Nyugodtan lehet zuhanyzással kezdeni és végezni a sportolást.

2. Az edzőterem nem kifutó!

A ruházat esetében nem a legtrendibb, legdrágább ruhadarabokra kell törekedni, inkább az a fontos, hogy az edzőcucc kényelmes legyen és tiszta. Természetesen a korszerű sportruházat valóban kényelmessebbé teszi a mozgást: jobban lélegzik a testünk, gyorsabban párologtatja az izzadást stb, de ne az legyen az edzés lényege, hogy divatbemutatót tartunk. Egyszerűen tiszteljük meg azzal a sportot, hogy kellőképpen felöltözünk a mozgáshoz

3. Vigyázz a cipőre!

Az edzőcipőre kiváltképp figyeljünk oda (a tisztaságára is!). Ha szaladás is szerepel a menün, akkor mindenképpen ajánlatos futócipőt beszerezni. Saját tapasztalat, hogy a nem megfelelő lábbeli miatt négy hónapig csonthártyagyulladás gyötörte a lábszáramat. Szóval, fontos a megfelelő sportcipő. És nem papucs, mert az jócskán sérülésveszélyes!

4. A törülköző nem dísz!

Nagyon fontos a törülköző használata az edzőteremben is, sőt, egyenesen kötelező darab. Ne feküdj, ne ülj izzadtan a gépekre, terítsd magad alá azt a textíliát! Senkinek nincs kedve másnak az izzadságában hemperegni!

5. Ismerd meg önmagad!

Sose feledd, hogy senki nem vállal felelősséget azért, ha sérülést szenvedsz a teremben, lehet az baleset vagy esztelen gép-, illetve súlyzóhasználat. Legyünk tisztában egy picit az anatómiával, ha már belekezdünk a mozgásba. Az edzés nem ceruza, amit ha eltörsz, és utána megragasztasz, írhatsz is tovább vele… Egy komolyabb sérülés ugyanis egy életen át kihathat. Legyünk tisztában korlátainkkal, a végletekkel, és innen építkezzünk! Ajánlatos az elején személyi edző segítségét kérni, hogy elsajátíthasd az edzőgépek helyes használatát, az alapgyakorlatok helyes módját.

6. Te is hozzájárulhatsz a tisztasághoz!

Egy edzőterem nemcsak jól felszerelt kell legyen, hanem tiszta és rendezett is. A teremben lévő eszközöket folyamatosan fertőtleníteni és karbantartani kell, ugyanakkor a tér higiénikussága sem elhanyagolható. Természetesen, ebben az odajáró vendégeknek is szerepük van. Ha tiszta, rendezett a környezet, őrizzük is meg azt! Szemeted dobd a szemetesbe, zárd el a csapot, húzd le magad után az illemhelyen a vizet. Igen, ezek egyértelműnek mondott dolgok, de sokak számára mégsem.

7. Ne dobáld a súlyt!

Ez a tanács főként a srácoknak szól. Nem attól leszel kemény gyerek, ha vállmagasságból elengedve nagyot döng a súlyzó a padlón, és úgy beleremeg az egész terem, hogy mindenki rád figyel. Nemcsak az eszközben teszel kárt, hanem magadban is. Nem jó az ízületeknek, az ínszalagoknak, az izmoknak sem, ha nagyobb terhelés után gyorsan elvesszük azt (azaz eldobjuk a súlyzót). Sokkal tiszteletre méltóbb, ha egy nagyobb súllyal helyesen „elbánsz”, értem ezalatt, hogy helyes technikával veszed fel és teszed le, illetve teszed helyre az eszközt. Igen, ennek is technikája van, amit ajánlatos elsajátítani, így az eszköz és te is megúszhatod sérülés nélkül. Ha felpakoltad, szedd is le, ha elvetted, tedd is vissza – ilyen egyszerű.

8. Bírd ki telefon nélkül!

Sokan telefont, tabletet, laptopot hoznak be a terembe. Ezzel önmagában nem lenne baj, csak hát használják is azokat. Nagyon idegesítő tud lenni, hogy valaki foglalja a gépet, amit más is szívesen használna, de közben csak ücsörög rajta, és a telefonját nyomogatja. Az eszköz nem csak elvonja a figyelmet az edzésről, de még másokat s hátráltathatsz vele. Próbáld nélkülözni az életedből egy órát a mobilod, és inkább fókuszálj az edzésre, ha már odamentél.

9. Ne áriázz a teremben!

Elég gyakori jelenség ez is, főleg a férfiak körében. Erőkifejtéskor értelemszerűen kipréseled a levegőt. Vannak esetek, amikor a nagyobb terhelésnél hang is társul ehhez, ez még elfogadható. Viszont vannak, akik előszeretettel ordibálják tele a termet, bármekkora súlyt is emeljenek. Főleg, ha a fülükben maximális hangerővel szól a zene, s azt kell túlüvölteni. Na, ez már nem elfogadható magatartás. Nem azért lesz „hardcore” az edzésed, hogy végig üvöltöd a sorozataid és földhöz vágod a súlyt! Erre azért figyelj.

10. Ne késs!

Ha csoportos órákra jársz, akkor próbálj meg idejében érkezni. Az edzőre és másokra nézve is zavaró lehet, ha késel. Mindemellett lemaradsz a bemelegítésről, ami fontos és nélkülözhetetlen, hiánya sérüléshez vezethet. Ebben az esetben is nagyon fontos a „friss” edzőruha, mivel általában a csoportos órák kisebb teremben zajlanak, és egyszerre több ember mozog egy légtérben.

Leggyakoribb kardiógépek az edzőtermekben: 1.Futópad: a legnépszerűbb gép, amelyen tetszés szerinti tempóban és választott dőlésszögben mozoghatunk. A 10 százalékos hegymenet 40 százalékkal fokozhatja az energiafelhasználást. 2.Taposógép: a lépcsőző mozgást imitálja a gép, leginkább a comb és a fenék izmait dolgoztatja meg. Mint a lépcsők mászása közben, a pulzus a taposógépes edzésen is megnövekszik, az izmok keményen dolgoznak, így a zsírégetés feltételei adottak lesznek. 3.Evezőgép: az összes nagyobb izomcsoportot munkára fogja. A sínen előre-hátra csúszó ülésen lábunkat behajlítva, majd kiegyenesítve, evezésszerű mozdulattal kell magunk felé húznunk 4.Sífutógép: a sífutómozgást szimuláló gépen két lábunk egy-egy sílécen mozog előre-hátra, kezünkkel pedig köteleket vagy rudakat mozgatunk. Kitűnő ízületkímélő, használata semmilyen ütődéssel nem jár. Élethűen modellezi a futás mozdulatait, az egész testet megmozgatja. Remek állóképesség-fejlesztő, de fogyáshoz is ajánlható. 5.Kerékpár: abban különbözik a többitől, hogy megtartja helyettünk a súlyunkat, így akár olvashatunk is tekerés közben. Két fajtájával találkozhatunk: a normál üléses és a háttámlás változattal. Az utóbbi ülése megtámasztja a hátat, így gerincproblémákkal küzdők is használhatják.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk