Én, a nő és a biztonságos autóm

Üdvözletem, Hölgyeim. Első témánk learatta a babérokat, megkaptam az első visszajelzéseket is, hogy „jó kezekbe került” ez a rovat, Tekla kolléganőm pedig meglepetéssel nyugtázta, hogy én is az autómban élek.

Üdvözletem, Hölgyeim. Előző témánk learatta a babérokat, megkaptam az első visszajelzéseket is, hogy „jó kezekbe került” ez a rovat, Tekla kolléganőm pedig meglepetéssel nyugtázta, hogy én is az autómban élek.

 Nem tagadom, szeretem, ha kéznél van minden, főleg, ha hosszabb útra megyek. Nincs azzal semmi baj, ha az embernek van egy váltócipője a kocsiban. A férfiak nem érthetik, hogy még ha tudunk is, nem vezetünk magas sarkúban (én személy szerint igen, de kedvenceimet én is sajnálom erre a „célra”), mert elkoptatjuk legszebb tipegőnk sarkát. Szóval, nehéz dolgok ezek, Hölgyeim, de mi értjük. S ha már autónkat „felvérteztük” az elengedhetetlen női kellékekkel, lássuk, milyen egyéb felszereltségre kell még odafigyelnünk biztonságunk érdekében.

A járműveket ma már úgy gyártják, hogy az alapfelszereléstől az extrákig tulajdonképpen csak a fantáziánk szab határt, hogy mivel rendeljük meg. Nem kell feltétlenül full extrásan kérni az autót, de van néhány nagyon fontos dolog, ami ha nincs, folyamatosan veszélynek vagyunk kitéve vezetés közben. Nyilván szakember segítségét kértük a témához, előre szólunk, lesznek bonyolultnak tűnő kifejezések, de léteznek, és fontosak. A szakértő szerint az extra felszereléseknek csak akkor van értelme egy autóban, ha az alapprogramot hozza a modell, azaz biztonságos, a motor-hajtáslánc-futómű hármas teljesíti a kor színvonalának megfelelő paramétereket, utastere kényelmes, a szerkezet műszaki kivitele jó, és nem utolsósorban: az autót jó vezetni. Ha ezek nem érvényesek a típusra, ne hagyjuk magunkat elkápráztatni.

Megkülönböztetünk passzív és aktív biztonságot, előbbi az a tulajdonság, amely a jármű biztonságát jelöli ütközéskor. Ennek kutatására a gyárak költhetnek akármennyit, ha az autó utasai nem használják a biztonsági övet, amely nélkül az összes többi passzív biztonságot szolgáló felszerelés és tényező gyakorlatilag értéktelen. Az öv rengeteg életet ment meg, sokan mégsem használják. Pedig, ha 30 km/óránál nagyobb sebességgel ütközik az autó egy merev tárgynak, még a legizmosabb ember sem képes kitámasztani magát, hiába markolja a kormányt. Sokszor maga a légzsák is megölheti azt, aki úgy szenvedett balesetet, hogy az öv nem volt bekötve.

 

Ménessy Kinga Kitty

Én is utálom, hogy sípol az autóm, és addig nem hagyja abba, amíg át nem húzom az övet. Idegesítő, de nagyon hatásos. Emellett nagyon fontos, hogy legyen az autóban légzsák. Ma már nem extra, hanem az alapfelszereltséghez tartozik, de azért nézzük meg, hogy hol van, mert ebben sem a mennyiség, hanem inkább az elhelyezés lehet döntő ütközéskor.

Létezik aktív biztonság is: kezelhetőség és stabilitás. Az autó aktív biztonsága a balesetek elkerülésében játszik szerepet, például hirtelen manőverek esetén autónknak meg kell őriznie stabilitását. Itt a gumik, a fékek, az ABS-rendszer, a menetstabilizálók és a futóművek játsszák a főszerepet, és döntők veszélyhelyzet esetén.

Tudjuk, hogy sok volt az idegen szó, ezért ha a háztartásunkban élő férfi nem tudja mindezeket felmérni, forduljunk szakemberhez. Ha hiányosságokat észlel, mindenképpen pótoljuk ezeket, hiszen az autóvezetés olykor extrémsport, és mindannyiunkat vár valaki odahaza.

Balesetmentes közlekedést!

Kiemelt kép: pixabay.com 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2016. májusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>