Ezt egye a tinédzser, ha testépítő lenne

Táplálékkiegészítők kontra fehérjegazdag táplálkozás – egy aggódó olvasónk arra keresi a választ, hogyan étkezzen az edzőterembe járó tinédzser fia, hogy a szervezete számára szükséges fehérjetöbbletet biztosítsa.

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jól esne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Kedves Doktornő!

A fiam 14 éves, és elkezdett edzőterembe járni, proteineket szed. Kell-e aggódnom?

Tisztelettel, egy aggódó szülő

Dr. Pap Enikő étkezési tanácsadó válaszol:

Egy serdülő fiúnak a napi ajánlott proteinmennyiséget úgy lehet kiszámolni, hogy a testtömeget megszorozzuk 0,8-cal. Vagyis, ha egy serdülő testsúlya  50 kilogramm, akkor naponta 50x0,8=40 gramm fehérjére van szüksége. A megadott mennyiséget úgy érjük el, ha két-három adag fehérjében gazdag élelmiszert fogyasztunk el naponta. Egy 85 grammos hús (tenyérnyi méretű hússzelet) kb. 21 gramm fehérjét tartalmaz. Ehhez hozzájön még természetesen az egyéb táplálékok fehérjetartalma, tehát a megadott  határt nem nehéz átlépni.

Dr. Pap Enikő

Természetesen a szervezetbe bevitt fehérje mennyisége az edzések hosszától, gyakoriságától és intenzitásától is függ. Olyan sportoknál, ahol állóképességre van szükség (például a maratoni futásnál), a sportolóknak 50 százalékkal több fehérjére van szükségük. A testépítőknek kétszer annyi fehérjére van szükségük, mint az ülőmunkát végző személyeknek.

Fontos megjegyezni azt, hogy a fehérjetöbbletet biztosítani lehet proteinben gazdag élelmiszerekkel, nem kell ezért külön táplálékkiegészítőket szedni!

Tehát ha a fiú egészségesen táplálkozik, normál testalkatú és hobbisportoló, nincs szüksége táplálékkiegészítőkre. Ha kételyei támadnak, kérje személyesen szakember segítségét. Sajnos a piac óriási és nagyon csábító tud lenni, de figyelni kell a táplálékkiegészítők összetevőinek listájára, mert könnyen bevihetők olyan nem kívánt vegyületek, melyek a serdülőnek a fejlődő hormonális rendszerét felborítják, esetleg a kiválasztórendszerét megterhelik.

Kérdéseiket a level@noileg.ro e-mail címünkre várjuk.

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock