Fából vasparipa

„Meseutóval színezüst erdőkön át, repülünk a szívünk tavaszán. Arany országút csillogó gyémánt porán repülünk a mesék kocsiján” – dúdolom magamban a Meseutó című magyar film slágerét, mikor meglátom Júliát. Ő az a meseutó, amelyet Szabó Péter álmodott és alkotott meg. Ma már az egész világ csodájára jár  fából készült járgányának.

„Meseutóval színezüst erdőkön át, repülünk a szívünk tavaszán. Arany országút csillogó gyémánt porán repülünk a mesék kocsiján” – dúdolom magamban a Meseutó című magyar film slágerét, mikor meglátom Júliát. Ő az a meseutó, amelyet Szabó Péter álmodott és alkotott meg. Ma már az egész világ csodájára jár  fából készült járgányának.

{hirdetes}

A Fából vaskarika meséje ihletett minket címválasztáskor, hiszen Júlia történetéhez igazán illik a mese. Fából készült ugyanis a Marosvásárhely melletti Koronka településen az, ami általában fémből szokott, és Szabó Péter legalább annyira leleményes, furfangos és találékony volt, mint a székely mese mesterembere, amikor megálmodta Júliát.

Négy keréken guruló műalkotásnak nevezi járművét Péter – hozzá kell tennem, nem hiába. És nem is ez az egyetlen fából készült csodamasinája. Júliát megelőzően egy egyedi tervezésű hintót épített, melyet különböző rendezvényekre, esküvőkre ad bérbe. Ezt is, meg az autót is kőrisfából faragta ki. Mint mondja, a kőrisfának azon tulajdonságai mellett, hogy kemény és rugalmas, gyönyörű erezete van, ezért választotta. Mindenképpen fával szeretett volna dolgozni. Fából megépíteni egy autót, mert igazán nagy kihívásnak találta, és hát, mint mondja, „fémlemezből, üvegszálból ezerszámra építenek autót világszinten.” Miután meggyőződött arról, hogy magas minőségű keményfából koncept-autó még nem készült a világon egy sem, úgy döntött, ennek a kihívásnak eleget tesz. „Még azért is!” – fakad ki belőle a székely virtus.

Fotó: Rab Zoltán

 „Persze, tudtam, hogy nem lesz egyszerű, és nagyon  nagy fába vágtam a fejszémet. Az is biztos, hogy hihetetlen optimizmus kell egy ilyen hosszadalmas projektet véghezvinni, de hála istennek, az mindvégig megvolt bennem.” Kitartó munkájának gyümölcse pedig a felesége nevét kapta. Az egész munkálat 3 és fél évig  tartott, és még mindig van egy pár dolog Péter szerint, ami befejezésre vár. 

Klasszikus és modern

Júlia igazi klasszikus autó, legalábbis ami a küllemét illeti. Gyönyörű formája van, szépen ívelt. Ha gyerek lennék, biztosan kipróbálnám titokban, hogy le lehet-e csúszni az oldalán. Pétert mindig vonzották a klasszikus autóformák, ezért tervezte többnyire ilyen stílusban meseautóját. Belekevert modern vonalakat is, de arra nagyon vigyázott, hogy semmilyen más autó formájával ne találjon Júlia egyetlen porcikája sem. Az autót egyébként egy Ford Taunus alvázára szerelték fel, ahogy a motor is egy Ford Taunusból került Júliába, a gyönyörű bőrüléseket pedig egy Ford Probe-ból költöztették át.

Fotó: Rab Zoltán

A klasszikus külső modern belsőt takar, hiszen ott van a tablet (táblagép szerk. megj.), ami például a lámpák  bekapcsolását irányítja, vagy a zenét és a GPS-t is. Nem mellékesen szervokormánnyal van felszerelve, illetve Júlia szervoféket és automata sebességváltót is kapott. A mechanikai résznél Pétert egyik jó barátja, Mátyus Csaba segítette.

Világhír

Egy ismerősnek köszönhetően jutott el a faautó tavaly a Frankfurti Autószalon- kiállításra, ahol 40 ország és több mint 1000 résztvevő képviseltette magát. Rengetegen nézték meg az erdélyi mesterember munkáját, a szakma oda volt érte, híre körbejárta a világsajtót. Nem csoda tehát, ha az internetes kereső több mint félmillió találatot dob ki a faautóra (Julia wooden car). Nemrégiben a budapesti Hunegexpón lehetett megtekinteni, illetve Marosvásárhelyen egy esküvő- kiállításon is meg lehetett csodálni Júliát. Én is ott láttam teljes valójában először.

Fotó: Rab Zoltán

A fa mellett marad

Péter következő  terve, ha Isten megengedi és egészségben  tartja, egy egészen környezetbarát  alkotás lesz  ugyancsak  kőrisfából, többnyire modern  vonalakkal  és villanymotor  meghajtással. Ennél többet azonban nem árult el nekünk. „Addig anyagilag is helyre kell pattannom ahhoz, hogy ez a terv összejöjjön” – teszi hozzá. 

Fa kerékpárok

Nemcsak Péter ilyen találékony. Két másik erdélyi férfi is úgy ébredt egy szép reggelen, hogy fából biciklit készít. Ők is megvalósították álmukat. Zsók Dónát Marosvásárhelyen rakta össze préselt fenyőfából kerékpárját. A mindenki által csak öko-kerékpárnak nevezett járgányt naponta használja, sokszor látni, hogy végigkerekezik vele a városon. Fiának is készített egy faszamarat, és bár korábban elárulta, nem tervezi, hogy többet is készítene az egyedi tervezésű fa kerékpárból, sacc per kábé 5-10 ezer eurót érne az öko-bicikli. Kolozsváron Czirják Sándor ugyancsak használható fa kerékpárt fabrikált. Ő több fajta fából építette meg alkotását otthonában. Használt kőrist, bükköt, tölgyet, dió- és juharfát is. Több száz kilométert kerekezett már vele, s bár egy általa készített bicikli anyagköltsége ezer lej körül mozog, annál azért jóval többet ér.

Fotó: Rab Zoltán

A fantáziának tehát, mint sokszor mondják, semmi sem szabhat határt. Álmodozni kell, minél merészebbet, akár ehhez hasonló öko-masinákról. Így az is meglehet, hogy hamarosan fa babakocsit, fatraktort vagy ki tudja milyen más ötletes csodamasinát is meg tudunk mutatni olvasóinknak. A labda fel van dobva!