ARCHÍV Fehérjék, szénhidrátok porban – Csodaszer nem létezik

Sokan frászt kapnak attól, ha elhangzik, életmódváltásra van szükség, életmódot kellene váltani, ő és ő életmódot váltott. Frusztrál, ha másnak sikerült az, amire az egészségem szempontjából nekem is szükségem lenne, azonban nálam még csak a terv van kész, de majd holnap, hanem holnapután nekifogok. Talán azért, mert titkon tudjuk, a változáshoz nem elég, ha csupán külsőségekben mutatkozik meg a szándék, egy picivel többre van szükség ahhoz, hogy tartós, egészséget szolgáló újfajta életmódot mondhassunk magunkénak. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)

Általában arra szoktunk gondolni életmódváltás alatt, amikor valaki egy döntést követően más, új szokásokat vesz fel, pozitívan változtat az életvitelével kapcsolatosan, például egészségesebben, vagy legalábbis másképp kezd táplálkozni, rendszeresen mozog, mindezt pedig következetesen végzi, új szabályok szerint szerint él.

Ha a médiában szembejön velünk egy csodásan kimunkált test, mellé protein vagy egyéb termékreklám, sokan arra gondolhatunk, a látott eredmény úgy érhető el könnyedén, ha szedünk valami szert. Szert szedni márpedig veszélyesnek tűnik, vagy erőltetettnek, félünk tőle, legjobb, ha megmaradunk a természetesnél, súgja legtöbbünk belső hangja.

Amikor nem kell semmit se szedni

Kovács András Péter, aki egyebek mellett táplálkozási tanácsadó és személyi edző, azt mondja, aki holnaptól változtatna az életmódján, rendszeresen mozogni szeretne, annak nincs szüksége az elhatározáson és a vitaminokon túl semmi másra. A kérdésem ugyanis az volt, milyen táplálékkiegészítőt, „csodaszert” vegyen magához az, aki a rendszeres testmozgást meg akarná támogatni valamivel, a szervezetét, az erőnlétét szeretné csöppet felturbózni. Határozottan állítja, nem a táplálékkiegészítők szedése az elsődleges szempont.

Ha eldönti valaki, hogy minőségi életre vált, mert rosszul alszik, nem elég energikus, fáradékony, akkor a változás része a megfelelő rendszeres és jól végzett testmozgás, a helyes táplálkozás, sorolja András. Ehhez nem kell semmit se szedni.

Ha azonban már néhány hónapja, fél éve edz valaki, tudja, mit akar, és ennek megfeleően étkezik, ugyanakkor szeretné a szervezete működését otpimalizálni, energiaszintjét stabilizálni, izmait növelni, ízületeit védeni, akkor elgondolkodhat azon, hogy valamilyen kiegészítő formájában segíti a testét, magyarázza az edző és tanácsadó. Azonban

önmagában semmilyen táplálékkiegészítő a megfelelő testedzés és étrend nélkül nem képes csodát tenni. Ahogyan nevében is benne van, ez csak kiegészítheti, de nem helyettesítheti a megfelelő étkezést, hangsúlyozza András. Kérjünk tanácsot szakembertől, hiszen attól függően, hogy mi a célunk, milyen a testalkatunk, változhat az is, hogy miből és mennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe.

Kovács András Péter személyi edző

Enni kell!

Általánosan elmondható, hogy a közös cél nagyjából minden életmódváltónál az lehet, hogy rendszeresen mozogjon, majd növelje a mozgás intenzitását, tegyen szert jó állóképességre stb. Először azonban enni kell, elsődleges tehát a megfelelő táplálkozás. Ez legyen elegendő, egészséges és minőségi, csak ezután következzen egy turmix, mondja András. Egy shake, egy turmix nem válthatja ki, nem helyettesítheti a szilárd ételek bevitelét. Ha az izomtömeg növelése a kérdés, akkor azt megteszi a hosszú távon végzett, intenzív testedzés is, nem szükséges táplálékkiegészítőt szedni. Hosszú edzésidőt követően azonban nem bűn, ha több vitamint, ásványi anyagot, kiemelten C-, D-, K-vitamint és magnéziumot veszünk magunkhoz, mint amennyit egyébként szoktunk – sportolunk rendszeresen, vagy sem. Ezek jó minőségű kiegészítők formájában mindig mindenkinek ajánlottak.

Ízületeink védelmében a legfontosabb, amit tehetünk, hogy a mozgásformát, amit végzünk, azt korhoz, fizikai állapothoz mérten helyesen műveljük.

És itt sokkal inkább van kulcsszerepe a táplálkozásnak, figyelmeztet a szakember. Az ízületek védelme középkorúak esetében fontosabb, számukra táplálékkiegészítés kapcsán célravezetőbb valamilyen kollagén tartalmú ízületvédő vagy komplex kiegészítő – de ezúttal is fontos észben tartani, hogy bár körülményes, de lehet kollagént bevinni természetes úton is (kocsonya, bőr, csontleves fogyasztása stb.), azonban nagyarányú C-vitamin szedése is jó hatással lehet az ízületeinkre.

Fehérjék, szénhidrátok

Edzés után fehérjét, mondják a profik és orvosok – a tejsavó fehérje a legjobb választás, tudtuk meg Andrástól is, ugyanis ez hasznosul a legjobban testmozgás után. Köznapian szólva, ezáltal újra feltöltjük a szervezet energiaraktárait. Fehérjét szénhidráttal együtt érdemes, de kiegyensúlyozott étrend mellett nem feltétlen szükséges, inkább a sportág az, ami eldönti, kell-e valami plusz, ha igen, akkor milyen fehérjéket, aminosavakat, milyen gyorsan felszívódó szénhidrátokat vigyünk be és milyen arányban. Ne kerüljük meg a szakembert, kérjünk személyre szabott tanácsot.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A nagy átalakulás
A nagy átalakulás

Ott állsz a tükör előtt, és sehogy sem tetszik a látvány. „Le kéne fogynom” – annyiszor mondtad már magadnak. Szinte könyörögsz az akaratért, mert tudod, az első lépés az elhatározás. A nagy átalakulásra vágysz, csak kell egy kezdő lökés. A júliusi Tréning rovatban három nő beszél fogyása történetéről, és az érzésről, amikor már megelégedve nézett tükörbe. Nehéz? Az. De egy idő után már egyiküket sem ez izgatta. Belevágtak, megcsinálták! (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júliusi számában jelent meg.)