ARCHÍV Körbeölel és enyhülést ad: a kineziológiai tapasz

Amikor először láttam ilyent valakin, azt hittem, valami új divat. Amikor „témába tettek”, még mindig azt gondoltam, hogy csak divat. Komolyabban utánajárva, szakemberek bizonyítják a jótékony hatását. Nézzük, mire jó a kineziológiai tapasz, és hogyan használjuk célszerűen. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

Színes szalagok különböző formában és vastagságban, amelyek csíkként húzódnak végig valamelyik végtagon, vagy épp körbeölelnek egy testrészt. Jól is mutatnak, és hasznunkra is lehetnek, ha helyesen és következetesen használjuk testünk azon részein, amelyeket picit „túlhasználtunk”. Akár egy keményebb edzőtermi mozdulat vagy egy rosszul sikerült emelés nyomán is történhet húzódás, amelyre gyógyír lehet a kinezió tapasz. Sokan kételkednek a hatásában, azonban valós segítséget jelenthet ízületi és izomfájdalmak esetén, és nem csak. 

Micsoda pontosan és honnan ered?

A kineziológiai tapasz egy mechanikus tapasz. Lehetséges hatásait számos kutatás vizsgálta már, hatóanyag ugyanis nincs a tapaszokban. Így egyáltalán nem meglepő, hogy még a nagyon tapasztalt orvosok is szkeptikusak a hatékonyságával kapcsolatban, hiszen nehéz elképzelni, hogy egy pusztán mechanikus úton működő kineziológiai tapasz segíthet a mozgásszervi problémák kezelésében. A kutatások leginkább a rövidebb távú fájdalomcsillapításban és mozgástartomány-növelésben találják hasznosnak.

Dr. Kenso Kase japán orvos, miközben idős arthritiszes betegeket kezelt a ‘70-es évek elején, rájött, hogy a rendelkezésre álló kezelési módszerek korlátozottak. Azt tapasztalta, hogy a betegei ízületét olyan helyzetbe tudja hozni, amely kevésbé fájdalmas, és jobban követi a normál testmozgást, de amint hazamennek, és visszatérnek a régi szokásaikhoz, a fájdalmak újra erősödnek. Dr. Kase akkor azt kívánta, bárcsak hazavihetné a kezét a páciens, hogy otthon további enyhítést nyújtson a fájdalmakra. A rendelkezésre álló feszes kötések részben hatottak ugyan, de egy idő után bőrproblémákat okoztak, a felépülés pedig lassú volt. Kísérletezései során fejlesztette ki azt a tapaszt, amely elasztikussága miatt a testen bárhova feltehető: ízület köré, izomra vagy a nyirokrendszer támogatására. 

Miben van szerepe?

Ha szakszerűen helyezzük fel, stabilizálja az ízületeket, valamint segíti a fájdalmas ízület körüli izmok munkáját, emellett növeli az ízületi mozgásterjedelmet. A tapasz egy rögzített mozgásmintát biztosít, ugyanakkor engedi mozogni az izmot. Mivel az izom túlterhelése gyakorlatilag minimalizálódik, felgyorsul a rehabilitációs folyamat. 

A tapasz használói számos jótékony hatást említenek, például hogy javul a vérkeringés, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, és a nyirokfolyadék áramlása is intenzívebbé válik.

A kineziológiai tapasz színei közül a meleg színek (pink, piros, narancssárga) energetizálnak, az izmok lazítását segítik elő, míg a hideg színek (kék, zöld, citromsárga) hűsítenek, így inkább a gyulladáscsökkentésben játszanak szerepet. 

Konkrétan mit kezelhetünk vele?

Kezelhető vele a gerincfájdalom, a ficamok, húzódások, sportsérülések, ugyanakkor ajánlják műtét utáni rehabilitációra és ínhüvelygyulladásra is. Mivel a kezelés során kizárólag a sérült/fájó testrész ragasztásáról van szó, az egyik legkellemesebb gyógyászati módként emlegetik: a ragasztás egyáltalán nem fáj, még csak nem is kellemetlen. Egy kineziológiai tapasz 3–5 napig fejti ki hatását az adott testrészen. Ez alatt az idő alatt a tapasz lehámlik, a ragasztás elenged. Amikor elkezd hámlani, le kell szedni a ragasztott testrészről, mert így már nem fejti ki jótékony hatását.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Kell nekünk a kardió
Kell nekünk a kardió

Edzés, edzés, de miféle? Tudjuk, hogy miért hasznos, miért pont kardióedzést válasszunk? Utánanéztünk és ismét megbizonyosodtunk: ez jó. Elmondjuk, mi fán terem, és mik segítenek, hogy helyesen kardiózzunk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. májusi lapszámában jelent meg.)