ARCHÍV Flexitáriánus, avagy a bolygómentő étrend

Egyre elterjedtebb mifelénk is a vegetáriánus és vegán életmód, azonban sokan vagyunk, akik nem tudunk lemondani a húsfogyasztásról. Áthidaló megoldásként született meg a flexitáriánus étrend, amely nem zárja ki az állati fehérjéket, viszont arra ösztönzi a követőit, hogy a lehető legtöbb zöldséget fogyasszák. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg.)

Flexibilis, azaz rugalmas vegetáriánus étkezés – ezt jelenti a flexitáriánus. Sok zöldség és gyümölcs fogyasztására sarkall, de megengedi azt is, hogy néha húst együnk. Azt mondják, a flexitáriánus életmód a jövő, és segíthet meghosszabbítani bolygónk életét is. Klímakutatók szerint ugyanis a

részben vagy egészen növényalapú étrendek nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Föld ökológiai szisztémája újra egyensúlyba kerüljön.

Ez az étrend most azért került középpontba, mert a vegán vagy vegetáriánus életmóddal szemben meggyőzheti azokat is, akik nem tudnak vagy nem akarnak lemondani a húsfogyasztásról. Egyébként biztosan sokan vannak már, akik flexitáriánus életmódot követnek, csak nem is tudnak arról, hogy van ennek konkrét megnevezése is.

Mit ehet egy flexitáriánus?

Dawn Jackson Blatner dietetikus alkotta meg ezt a „megengedő diétát”, amelynek nincsenek kőbe vésett szabályai, van azonban néhány alapelve, amit követni kell.

Például:

főleg gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyasszunk

állati eredetű fehérje helyett válasszunk inkább növényi fehérjéket (szója és belőle készült termékek pl. tofu, hüvelyesek)

válasszunk növényi tejpótló italokat: mandula-, rizs-, zabtej stb.

együnk naponta dióféléket, mandulát és olajos magvakat

legyünk rugalmasak, együnk időnként húst és állati eredetű termékeket is, hiszen a hangsúly az egyensúlyon van

ha tehetjük, ne vásároljunk és ne együnk feldolgozott ételeket (feldolgozott húsok, pékáru, gyorséttermi kaják); minél kevésbé feldolgozott egy élelmiszer, annál jobb

cukrot tartalmazó ételeket, édességeket mértékkel fogyasszunk

folyadékként pedig igyunk vizet, teát és kávét.

Az állati eredetű alapanyagoknál érdemes figyelni arra, hogy szabadon tartott, legeltetett állatok húsát és azok termékeit válasszuk.

Még fogyhatunk is!

Számos kutatás bebizonyította már, hogy azoknál, akik lemondanak az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásáról, optimalizálódik a testsúly. Így nem meglepő, hogy a flexitáriánus étrenddel is lehet fogyni. Ez főként annak köszönhető, hogy ha erre az útra térünk rá, búcsút mondunk a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának, és több alacsony kalóriatartalmú zöldséget eszünk. A szakemberek úgy fogalmaznak, hogy

egy jól összeállított, kiegyensúlyozott flexitáriánus étrend hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához.

És ez nem minden: egyes krónikus betegségek, mint pl. a szív- és érrendszeri-, némely daganatos és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenéséhez is hozzájárulhat a megnövekedett rostbevitel. A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek számos olyan tápanyagot, többek között antioxidánsokat tartalmaznak, amelyeknek nagy szerepe van egyes daganatos betegségek megelőzésében.

Drd. Nagy Beáta dietetikus, táplálkozás szakértő

A flexitáriánus étrend egyik erőssége tehát, hogy azok számára is csökkenti az állati eredetű fehérjék fogyasztását, akik amúgy imádják a húst. Ez a változás egy ember számára csekély lehet, de ha globálisan nézzük, a húsfogyasztás csökkentése segítheti a természeti erőforrások fenntarthatóságát. Hallhattuk Sir David Attenboroughtól is, hogy a bolygónk megmentésének egyik fő megoldása a húsfogyasztás drasztikus csökkentése lenne.

Drd. Nagy Beáta dietetikus, táplálkozás-szakértő  Ez egy nagyon jó alternatíva azoknak, akik szeretnék csökkenteni a húsfogyasztást, de nem egy drasztikusabb, pl. vegetáriánus vagy vegán életmódot választanak, amelyek negatív hatással is lehetnek a szervezetre, amennyiben nem tájékozódnak róla alaposan (lehet pl. ásványi anyag vagy vitaminhiány, nem megfelelő fehérje és túlzott szénhidrát bevitel a telítettségérzet hiánya miatt stb.). A flexitáriánus étrendben az a jó, hogy nem lesz bűntudatunk, ha néha egy steak van vacsorára, mert az esetek 90%-ában úgyis növényi alapú ételeket fogyasztunk. Az állati eredetű fehérjéknél koncentráljunk a minőségre, illetve fontos az elkészítési mód is, amivel javíthatunk vagy éppen ronthatunk az adott élelmiszer tápértékén.

Fotó: Rab Zoltán / Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Mosódió, ecet, szódapor: Tudatos(odó) háziasszonyságunk története
Mosódió, ecet, szódapor: Tudatos(odó) háziasszonyságunk története

Nem vagyok fanatikus „biolány”. Bár az utóbbi években egyre tudatosabban figyelek arra, mit eszem, minél kevesebb kemikáliát használjak, amennyire lehet, szelektíven gyűjtsem a szemetet. A folttisztítás azonban nem hoz lázba, és – kutyásként – a pedantéria sem az én területem. Mégis beültem a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Tudatos Udvarhely programjának előadássorozatára gyakorlati tippekért: miként lehet mosni, takarítani kevesebb vegyszerrel. Mi több, gyakorlatban is teszteltem a vegyszermentes