ARCHÍV Visszahozza az árát a minőségi termék, és zöldebb is

Túl szegények vagyunk ahhoz, hogy olcsó termékeket vásároljunk – mondogatták eleink, és talán soha nem volt olyan igaz a mondás, mint ma. Elég csak arra gondolni, hogy a fast fashion termékei néhány használat után a kukában végzik (legtöbb még portörlőnek sem jó), az olcsó elektronikai cikkek rövid ideig működnek, javításuk drága, így szintén a szeméttelepeket gyarapítják. Nemcsak mi járunk pórul, ha a jobb minőségű, tartósabb, ám drágább ruhadarab, kütyü helyett az olcsót választjuk, hanem a környezetet is károsítjuk. A legtöbb hasonló cucc ugyanis vagy nem is újrahasznosítható, vagy túl drága a reciklálásuk, sok pedig nem is kerül a hulladékkezelőkhöz. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi számában jelent meg.)

„Vásárlásaink során a minőség és tartósság mindenképpen az egyik legfontosabb szempont kell hogy legyen, hiszen a minőségi termékek lassabban évülnek el és hibásodnak meg, így későbbre kerülnek a hulladéklerakóba” – vallja Mara Gyöngyvér biológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának egyetemi docense is. Persze ez nem könnyű a környezettudatos életmódot hirdető szakember szerint sem,

amikor lépten-nyomon a fogyasztói társadalom olyan csapdáival találkozunk, mint a legújabb divatot elérhető áron kínáló fast fashion boltok, vagy a bóvli, de funkciójukat tekintve kecsegtető elektronikai cikkek.

Van, hogy birtoklási vágyból, van, hogy kényelemből, és nagyon sokszor a jobb minőségű termékek romániai fizetésekből gyakorta elérhetetlennek tűnő ára miatt választjuk az olcsóbb megoldást. Hogy aztán mérgelődjünk a kidobott pénzen, hiszen pár viselés után elnyúlt/összement/kibolyhosodott a hőn áhított ruhadarab, és rövid idő alatt bekrepált a kütyü.

Minőség kontra piaci szempontok

Mara Gyöngyvér is elismerte, a minőség és tartósság szempontjának állandó szem előtt tartása ellentmond a piac fő szempontjainak, ahol a mértéktelen fogyasztásra sarkalnak bennünket.

„A cégeknek az a legfontosabb, hogy minél nagyobb eladást tudjanak felmutatni, ezért a reklámokon keresztül azt üzenik, hogy dobjuk ki a használt tárgyainkat, és vegyünk újat, mert attól jobban fogjuk érezni magunkat.”

És ha van rá anyagi keretünk, gyakran engedünk is a csábításnak. Így esünk bele a fogyasztói társadalom mókuskerekébe” – fogalmazta meg sokak mindennapi valóságát.

A szakember szerint éppen ezért, ha környezettudatosan akarunk vásárolni, érdemes arra törekednünk, hogy minél kisebb környezetterhelő hatása legyen a vásárlásainknak. Rámutatott: egy környezettudatos fogyasztó megnézi a termék életciklusát, azt, hogy milyen erőforrásokat – nyersanyag és energia – használtak fel az előállításához, honnan érkezett az áru, mi történik vele, ha használhatatlanná válik, hova kerül, és hogyan ártalmatlanítják. A globalizáció korában ugyanis

az üzletláncok polcain nagyon sok távoli országokból érkezett termék található, amelyeknek a szállítása nagymértékben hozzájárul a levegőszennyezéshez. Éppen ezért érdemes helyi, illetve hazai termelőktől vásárolni.

A csomagolás és a termék élettartama szintén fontos a környezettudatos vásárlásban – nyomatékosította Mara Gyöngyvér, aki szerint egy árunak legyen minél kevesebb, lehetőleg újrahasznosítható csomagolása és hosszú élettartama.

Nem utolsósorban érdemes megnézni a termékek jelzéseit, ha tehetjük, válasszunk környezetbarát és etikus terméket. Hiszen a környezetbarát termékek életciklus-elemzéssel bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelentenek környezetükre, mint a nem környezetbarát alternatíváik, amiatt, hogy újrahasznosított és/vagy komposztálható alapanyag felhasználásával készültek, csökkentett az erőforrás-felhasználásuk, és nem tartalmaznak veszélyes anyagokat.

Etikus….

Azaz a jelzett élelmiszeripari termékek előállításánál nem használnak olyan alapanyagot, amelyek termesztéséhez esőerdőket irtanak ki, míg az etikus divatipari cégek megfelelő fizetést és jó körülményeket biztosítanak alkalmazottaiknak.

„Természetesen ahhoz, hogy felelős döntést tudjunk hozni, megfelelően kell tájékozódnunk, ugyanakkor sokszor több utat kell megtennünk, amelyre nem mindig van időnk, na meg türelmünk. Különösen nagyvárosban gondos tervezést igényel egy környezettudatos bevásárlás” – fogalmazta meg Mara Gyöngyvér.

Arra is ráirányította mindeközben a figyelmünket, hogy

ha a kiadásaink oldaláról közelítjük meg, a környezettudatos vásárlás hosszú távon valóban igen költséghatékony és pénztárcabarát, 

hiszen annak ellenére, hogy a környezetbarát címkével ellátott termékek olykor magasabb áron érhetőek el, ha csak a szükségeset és minőségit vásároljuk meg, akkor biztosan pénzt spórolunk meg.

Csak azt, amire szükséged van

Ha környezettudatos fogyasztói magatartásról beszélünk, akkor oda kell figyelnünk arra, hogy csak akkor vásároljunk meg egy terméket, ha tényleg szükségünk van rá – tanácsolja Mara Gyöngyvér.

A javak felhalmozása és időszakos cseréje helyett ugyanakkor jobb, ha inkább karbantartjuk és megjavíttatjuk a háztartási gépeinket és okoseszközeinket. 

„Tudatosan kerüljük az impulzusvásárlást, mert gyenge minőségű és haszontalan dolgokkal térhetünk haza. Ennek elkerülésére jól jöhet egy vásárlási lista, ha tartjuk magunkat a felírt tételekhez” – adott még egy tippet a szakember.

Kiemelt képünk és illusztráció : Shutterstock

korábban írtuk

Öko-gardrób: Zöldebb vagy, ha turkálsz
Öko-gardrób: Zöldebb vagy, ha turkálsz

Turkálni szinte mindenki szeret, kár tagadni. Vannak azonban olyanok, akik nemcsak a kincsvadászat izgalma miatt, hanem ha már vásárolnak, akkor a használt ruhák turizásával környezetüket is óvják. Ezt a két szempontot dolgozta össze Szabó Andrea is, amikor kitalálta, hogy használtruha boltot nyit. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. augusztusi számában jelent meg.)