Ha nem fizet, láthatja a gyermekét?

Tanácstalan vagyok, a volt férjem nem fizeti a gyerektartást, megtilthatom, hogy láthassa a gyereket?

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Marosi György ügyvéd válaszol:

Tisztelt érdeklődő!

A rövid válaszom: nem. A gyermeknek joga, hogy külön élő szülőjével rendszeres, személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn, és ezért a gyermeket nevelő szülő nemcsak hogy nem tilthatja meg, de egyenesen köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.

Kapcsolódó

A láthatás akadályozása a gyermek jogait sérti - figyelmeztet az ügyvéd

A láthatási és kapcsolattartási jogot csak különleges esetekben lehet korlátozni, a gyermektartási díj fizetésének az elmulasztása nem tartozik ezek közé. Természetesen a gyermektartási díjat kötelezően fizetni kell, abban az esetben is, ha a gyereket nevelő szülő akadályozza a gyerek és a külön élő szülő kapcsolattartását. A tartásdíj behajtása a láthatás tiltásával, akadályozásával nem törvényes, nem célravezető, és nem utolsósorban sérti a gyerek jogát, negatívan befolyásolhatja a fejlődését.

Kérdéseiteket a level@noileg.ro e-mail-címünkre várjuk.

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock