Hölgyek, urak, legyünk tudatosak!

Könnyű mondani – vághatnák rá sokan felszólításunkra, hiszen úton-útfélen csábítanak a reklámok, azért, hogy kísértésbe essünk vásárláskor. A felmérések is azt mutatják, 70 százalékban a helyszínen dől el, hogy mi kerül a kosarunkba. Egyszerű praktikákkal, bevásárlólistával, textilszatyorral is javíthatjuk a statisztikát. Olcsóbban megússzuk, s tudatosságunkért az unokáink is hálásak lesznek!

Könnyű mondani – vághatnák rá sokan felszólításunkra, hiszen úton-útfélen csábítanak a reklámok, azért, hogy kísértésbe essünk vásárláskor. A felmérések is azt mutatják, 70 százalékban a helyszínen dől el, hogy mi kerül a kosarunkba. Egyszerű praktikákkal, bevásárlólistával, textilszatyorral is javíthatjuk a statisztikát. Olcsóbban megússzuk, s tudatosságunkért az unokáink is hálásak lesznek!

{hirdetes}

Megnyugtatunk mindenkit: így vagy úgy, mindannyian tudatos vásárlók vagyunk, hiszen sokféleképpen lehetünk azok. Sokan vagyunk, akik listával, fonott kosárral vagy textilszatyorral felszerelkezve megyünk vásárolni, szívesebben járunk a piacra, mint bevásárlóközpontba. Van, aki arra figyel, ne vegyen vegyszerekkel dúsított kozmetikumot, szelektíven gyűjti a szemetet, takarékos égővel világít. Tudatos vásárlás, fogyasztás ez is, de a fogalom ennél többet jelent. Például azt, hogy tisztában vagyunk azzal, mikor forduljunk a fogyasztóvédelemhez, de akár azt is, ha a bőséges kínálatból a legjobb minőséget a legjobb áron vásároljuk meg.

Unokáinktól kaptuk kölcsön a Földet

Sólyom Andrea, az Agora Egyesület vezetője arra figyelmeztet: a felelőtlen fogyasztási láznak az élő környezetünk is komoly kárát látja. „Bár naponta találkozunk olyan hírekkel, kutatási eredményekkel, amelyek a jelenlegi fogyasztási szokásaink hosszú távú fenntarthatóságát kérdőjelezik meg, úgy tűnik, ezek többsége nem éri el az ingerküszöbünket. A szemünk láttára zajló események dacára sem vagyunk hajlandóak elhinni, hogy az erőforrások végesek, és a következő generációk „részét” használjuk el éppen.”

Nem ördöngös dolgokon, csupán odafigyelésen, tudatos vásárlási és fogyasztási szokásainkon múlik az, hogy utódaink ne műanyag szeméthegyeken éljenek. Íme, az élhető jövő 13 parancsolata.   

1. Készíts bevásárlólistát!

Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni! A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!

Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jólléted is függ. Kutasd fel a jó helyeket! A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Fotó: Csedő Attila

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!

Ne fogadj el zacskót sehol! Pénzt adsz érte fölöslegesen, másrészt pillanatok alatt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, nagyon hosszú a lebomlási ideje, sőt, a szemétdíjat is te fizeted.

4. Menj gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel!

A mozgás egészséges, és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

5. Vegyél helyi termékeket!

Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat! Ha a termelőinket megnyomorítjuk és tönkretesszük, idegen országok és multinacionális vállalatok kiszolgáltatottjaivá válunk. A saját jólétünk érdekében is támogassuk a helyi gazdaságot!

6. Válassz egyszerű, környezetbarát csomagolást!

Ne csábulj el a szép külső láttán! A drága csomagolást te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

7. Keresd az eredetit! Kerüld a vegyszereket!

Ne dőlj be a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

8. Válaszd az erőszakmentes szépséget!

Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat.

9. Azt a zöldséget és gyümölcsöt fogyaszd, aminek épp szezonja van!

Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak, és csak a szemnek szépek.

Fotó: Csedő Attila

10. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!

Az egyszer használatos termékek előállítása, majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, kenyérszeletelő? Ugyan már…

11. Olvasd el a címkéket!

Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat! Az vagy, amit megeszel! Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről.

12. A pénzeddel szavazol!

A vásárlás a te döntésed. Eldöntheted, kit vagy mit támogatsz, és mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

13. Ne pazarolj! A szemét a legdrágább.

A szemét értelmetlen pénzkidobás neked, és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

Fotó: Csedő Attila

A Nőileg olvasói így tudatosak:

Nóri

Inkább vásárolok gyümölcsöt, zöldséget a piacon a nénikéktől, vagy bioboltban, mintsem a bevásárlóközpontokban, még ha néha ott olcsóbb is. Nem kérek kis zacsit, mert a táskámban van egy marékkal, és textilszatyrot is mindig viszek magammal. A palackot a tejnek én viszem, és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Mindenhol takarékos égőnk van.

Zsuzsanna

Heti, havi menüt tervezek, és igyekszem csak annyit vásárolni, amennyit megeszünk. Mindennap főzök, ritkán veszünk készételt.  Tehéntúrót, joghurtot, sonkát én készítek. A kozmetikumaim természetes alapanyagúak, ahogy a fiam fogkrémje is. Nem mindenünk öko, de a rizs, bulgur és más élelmiszer, aminek ára nem duplája, triplája a normálnak, igen. Szelektíven gyűjtjük a szemetet. A kartont (wc- papír, tejes doboz) felhasználjuk kreatív tevékenységekhez, vagy bevisszük az oviba. Ajándékba inkább cserepes virágot viszünk, és igyekszünk nem pazarolni az áramot és a vizet. A megunt, kinőtt ruhákat, bútorokat eladjuk, elajándékozzuk. Használható dolgot nem dobunk ki.

Réka

Vásárláskor mindig megnézzük az akciós termékeket. Úgy gondolom, egy áráért megvenni két joghurtot még mindig jobb, mint hogy a bolt kidobja. Pár napig még eláll akkor is, ha másnap van a lejárati határidő. Vannak alapélelmiszerek, cukor, rizs, liszt, amit az üzletláncban vásárolok meg, mert olcsóbb, és a minősége is megfelelő. Alapelv, hogy nem fizetek többet csak azért, mert valami X márka. Gyümölcsből 3-5 félét vásárolok, de sose sokat.  És már azt is tudom: ha éhesen mész vásárolni, több mindent megveszel!

Beáta

Igyekszem nagyon óvni a külső (természet) és belső (testemet) környezetemet, és a pénzt Erdélyben tartani. Helyi vállalkozó, fás kemencében sült, kovászos kenyerét esszük, a tejet, húst, tojást is faluról kapjuk. Mézet, sajtot leginkább kézműves vásárokon veszünk, hentesárut a helyi termelőktől. Általában textilszatyor van nálam, de ha a gyerekekkel megyek bevásárolni, a hátizsák a praktikus.  

Edit

Nem nevezném magam zöld vásárlónak, de igyekszem sok mindent tudatosan csinálni. Kiiktattam étkezésünkből pl. a bolti ételízesítőket, a szénsavas üdítőket, a palackozott vizet.  A zöldséget-gyümölcsöt, ami nem terem meg a kertünkben, a piacról veszem. A sarki boltban, bevásárlóközpontokban is vásárolok néha, legtöbbször listával. A kenyeret én sütöm már több mint 5 éve, a lisztet lehetőleg malomból vásárolom. Húst boltból ritkán veszünk, az édesanyám által nevelt csirkét vagy a rokonságtól megvásárolt borjút, nyulat esszük. Az autót viszont napi szinten használjuk, de az egyik lányom osztálytársának szüleivel felváltva visszük a gyerekeket iskolába: gazdaságosabb és környezetkímélőbb is. A takarításban lassan áttértem a szódabikarbóna és az ecet kizárólagos használatára, ezzel mosok kagylót, csempét, a bútort pedig ecet-olaj-víz keverékével fényezem.