ARCHÍV Hollywood smile: legyen hófehér!

A fehér fogak rég kiütötték a nyeregből a szabályos fogsort. Az se baj, ha kissé girbegurba, hófehéren minden fogsor vonzó, s lazán ledob néhány évet rólunk. Magabiztosság, siker, ragyogás… De ha nem adott nekünk a Teremtő hófehéret, ráadásul kávé-, áfonya-, cékla-, vörösbor- és egyéb függők vagyunk, akkor: tádámmm, de jó, hogy napjainkban mindenre van megoldás! Fehérítsünk! (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi számában jelent meg.)

Ábrám Tímea kolozsvári fogorvos nemcsak a páciensei fogát fehéríti, hanem a sajátjait is. Így az eljárás mindkét oldalát jól ismeri.

Ha most szeretném, azonnal…

– Ha valaki gyorsan szeretne fehér fogakat, akkor

a rendelőben elvégzett fehérítés ajánlott, ami egy óra alatt akár négy-hat árnyalattal fehérebbé teszi a páciens fogát, helyben.

Ez a leggyorsabb módszer, ám sokan megijednek az árától. A magas árat az is indokolja, hogy a fehérítő anyagok elég drágák, és a lámpa is költséges. A fehérítés 15 perces ciklusokban történik, és legfennebb háromszor ismételhető egy alkalommal. Ha valaki már 15 perc után is elégedett az eredménnyel, akkor persze a költség is alacsonyabb.

Felkészülni, vigyázz….

– A fogakat fel kell készíteni a fehérítésre. Fogköves, lepedékes, foltos fogakat nem fehérítünk, mert rendkívül csökkenti a végeredmény hatékonyságát. Érdemes bevállalni a higiénizálással járó pluszköltséget fehérítés előtt.

– Melyik fogsor alkalmas a fehérítésre?

– A legalkalmasabb az, amelyikben nincs tömés. De ez ne ijesszen el senkit, mert minden fogsort alkalmassá lehet tenni a fehérítésre. Persze,

csakis saját fogakat lehet fehéríteni.

Amire viszont sokan nem gondolnak: veszélyes fehéríteni az olyan fogakat, amelyeken fehér, krétaszerű foltok vannak, mert ott a zománc már nem egészséges, s mivel a fehérítő zselé a zománc felső rétegében hat, károsodhat a fogbél, ha a mélyebb rétegekbe hatol a zselé. Épp ezért lyukas fogakat sem szoktunk fehéríteni. Ha valaki lyukas fogakkal érkezik és fogfehérítést is kér, én azt szoktam ajánlani, hogy hátul lássuk el a fogakat enyhén fehérebb tömésekkel, pótlásokkal, elöl pedig előbb fehérítsünk és utána tömjünk, az elért színnek megfelelően.

– De mi történik akkor, ha a fogak visszasárgulnak, s a tömések fehérebbek maradnak?

– A fehérítés is egy ördögi kör. Ha kifehérítjük a fogakat, azt fenn is kell tartani. A páciensnek is megvan a maga felelőssége, hogy a fogak fehérek maradjanak. Erre léteznek fenntartó kezelések, de olyan is van, hogy évente egyszer vagy kétszer ismét fehéríteni kell.

– Én mindig féltem fehéríteni, hogy ne rongálódjon a fogsorom…

– Ez általános félelem és a múltba nyúlik vissza. Tíz emberből négy ma is szódabikarbónát használ fogfehérítésre, azzal súrolja a fogát.

Ábrám Tímea fogorvos

Vagy ugyanezt sóval. Azonban ezek tönkreteszik a fogzománcot, megsértik a tükörfelszínt, így a fog rendkívül fogékony lesz az elszíneződésre. Később a roncsolt zománcot már fehéríteni sem nagyon lehet.

A szakszerű fehérítő zselék azonban nem okoznak karcolást, sérülést.

Van gyártó, aki azt mondja, hogy akár meg is erősítheti a fogat, ami szerintem nem igaz, de az biztos, hogy nem árt. Csak a zománc mikrobarázdáiban megy végbe a vegyi reakció, nem károsítja a fog szerkezetét. Mellékhatásként fogérzékenység jelentkezhet, de ez pár napon belül teljesen megszűnik. Fluoridos ecseteléssel, illetve speciális fogkrémekkel enyhíthetjük a tüneteket.

– Mi volt a múltban, ami miatt kialakult a fogfehérítéssel szembeni félelem?

– Sokkal nagyobb koncentrációjú zselét használtak a fogorvosok, fokozott volt emiatt a fogérzékenység. Most ezt szabályozták, így nem ártalmas. A lámpa – ami fokozza a fehérítő zselé hatását – is kárt tudott tenni. Nem volt megfelelő eszköztár a szájüreg lágyrészeinek a védelmére a mostani összetett lehetőségekhez képest.

Járni jár, de nem mindenkinek jut a hófehérből

– Bármilyen fog fehérebb lesz az eljárástól?

– A jó válasz: bármelyik fog valamivel fehérebb lesz. De a „wow!” hatás nem minden fognál érhető el. A jó hír viszont az, hogy akiknek nagyon barnás-sárgás foga van, már az a két árnyalat is, amit elérünk, sokkal kellemesebb összhatást eredményez.

– Tehát a Hollywood smile nem bárkinek elérhető…

– Valóban nem bárkinek. Ehhez egészséges, nem tömött fogak kellenek, és fiatal fogtulajdonos.

– A fog eredeti színétől is függ az eredmény?

-Igen. Függ, hogy milyen a fogbél színe, ami a zománcrétegek alatt van. A szín örökletes is lehet, és akkor még nehezebben fehéredik.

Csináld magad?

– Otthoni fogfehérítés esetén is jó, ha előtte rendelőben letisztíttatjuk a fogakat. Megszabadulunk a lerakódásoktól, foltoktól, barnás elszíneződésektől. Erre

a fogkőeltávolítás és az Air flow kezelés ajánlott.

(Az Air flow módszer: szemcsés porral és erős vízsugárral bombázzák a fogakat, nagyon tiszta hatást eredményezve). Néha ezek a tisztító módszerek is felérnek egy enyhébb fehérítéssel.

Fogfehérítő csíkok

– Volt egy páciensem, aki folyamatosan használta azt az amerikából származó, és most már itt is kapható fogfehérítő csíkot. Minden fogán el volt vékonyodva a zománc. Ezekkel az a baj, hogy a tapaszok nem követik pontosan a fogak formáját, a fogközökre nem tapadnak, így ezek sárgák maradnak. A másik gond az, hogy az emberek nem tartják be a használati utasítást: általában túl sokat hagyják a fogakon a csíkot.

– Az otthoni eljárásoknál maradva, rendeltem egy gyógyszertárból egy zselét, amit egy szivacskával rá kell kenni a fogakra. Semmi, de semmi változást nem értem el. Én csináltam rosszul vagy az eljárás nem hatékony?

– Mindkettő. Lehet, hogy nem volt eléggé letisztított és száraz a fogfelszín, ám a termékek sem elég hatékonyak. Mivel a páciensre bízzák az eljárást, a termékben levő koncentráció rendkívül alacsony, hogy nehogy ártson. Szerencsés esetben egy-két árnyalatot fehéredhet az ember foga, ha hosszú távon használja ezeket. Ha egy hét használat után vagy – fogkrémek esetében – két hét után semmi sem változik, akkor valószínű hogy már nem is fog.

– A drogériában kapható fehérítő tollak vagy a sima fehérítő fogkrémek tudnak-e hatékonynak lenni?

– Saját tapasztalatból és a páciensek visszajelzéseiből ítélve: nem. Ellenben nagyon jó fenntartó kezelések ezek fehérítés és tisztítás után. Ha csak így ránk jön, hogy fogkrémmel fehérítsünk fogat, az sajnos nagyon nagy csalódás lesz, legyen az akármilyen drága fogkrém.

Smile like a Hollywood dream

– Beszéljünk a legmenőbb eljárásokról…

– Amerikában is ugyanezt használják, a zselés és lámpás kezelést, ami rövid idő alatt nagyon hatékony. Ott most a covid miatt is nagyon divatba jöttek az otthon is használható kezelések. Otthon elkészített sínben helyezik el a zselét, felhelyezik a fogsorra, s bekapcsolják a lámpát, ami fokozza a hatást.

– Honnan van a sztároknak tökéletes fogsora? Fehérítés vagy hamis mosoly?

– Legtöbbször hamis mosoly. Kerámia héj. A sztárok esetében macerás fenntartani ugyanazt a fehér színt folyamatosan. Ezért a műmegoldást választják, amely gyönyörű, és mindig ugyanolyan színű. Csakhogy csalás, és ez néha észlelhető.

– Milyen gyakran kell ismételni a fogfehérítést?

– Ha valaki megérti, hogy miben áll a fenntartó kezelés, akár két évig is fenntarthatja a fehérséget.

A kávét például ajánlott tejjel inni meg szívószállal, kerülni a színező élelmiszereket és a dohányzást.

Aki betartja, annak elég az évi egy emlékeztető eljárás. Úgy is fenntartható a fehérítés, ha színes ételek vagy kávé után rögtön fogat mosunk. És fenntartásra már nagyon hatékonyak a fehérítő fogkrémek is.

Műfog nem fehéríthető. Ám sokan nem tudják, hogy a gyökérkezelt fogakat is lehet fehéríteni, belső fehérítéssel. Ha helyes a gyökérkezelés, megnyitják a fogat, elhelyezik belül a fehérítő zselét, s pár nap után már látszik az eredmény.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Fülünk egészsége: A kevesebb több!
Fülünk egészsége: A kevesebb több!

Ha egyébként nincs panasz, a legjobb, amit tehetünk a fülünkért az az, hogy békén hagyjuk: nem nyúlkálunk bele, nem piszkáljuk, és főként fültisztító pálcikát nem használunk. A helyes fülhigiéniáról szakemberrel beszéltünk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)