ARCHÍV Kíméletesebb karácsony: a lelkünknek is kedvesebb lehet

A karácsony legbelül történik – tartja a mondás, de modern, rohanó világunkban, a fogyasztói társadalom szokásainak szorításában egyre nehezebben sikerül ezt elérni. Az év végi túlhajszoltságból nehezen születik meg az ünnep békéje, egyre inkább azt érezzük, hogy megszakadunk a tennivalók súlya alatt, és csak „beesünk” az ünnepbe. Holott úgy is készülhetünk, hogy az az elcsendesedést, lelki feltöltődést szolgálja, ráadásul szembemenjen fogyasztói társadalmunk szokásaival, csökkentse a túlköltekezést, környezetszennyezést. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. decemberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Napjainkban egyre népszerűbb az ökokarácsony, amikor tudatosan próbáljuk megülni az egyik legnagyobb keresztény ünnepet, hogy önmagunknak és a környezetünknek se ártsunk. Mifelénk szerencsére ez még hagyomány: a nagymama töltött káposztája és mákos bejglije a legtöbb háznál ugyanúgy az ünnep része, mint száz évvel ezelőtt. De ott is érdemes visszatérni a régi szokásokhoz, ahol kikoptak, hiszen ezek az ételek messzemenően egészségesebbek, mint a szupermarketben kínált globalizált fogások.

Vásároljunk kevesebbet, készítsünk többet

Már a bevásárlásnál is érdemes „a kevesebb több” elvet követni és a gyenge minőségű kész vagy félkész termékek helyett inkább jó minőségű alapanyagokba fektetni. Ezekből otthon sokkal finomabb mézeskalács süthető, mint az üzletben kapható, ráadásul gyerekeinknek is megadjuk a lehetőséget, hogy segíthessenek.

Így nemcsak az ünnep lesz közös, hanem a készülődés is.

Ugyanígy szaloncukrot is készíthetünk otthon, de akár az italkészletet is feltölthetjük házi készítésű puncsokkal, likőrökkel. Utóbbiakat ajánlatos ünnep előtti napokra hagyni, de a fára kerülő finomságokat már az adventi időszakban, a várakozás hétvégéin elkészíthetjük, ráadásul a házi készítmények csodás illatával fokozzuk a karácsonyi hangulatot.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az ünnepi menü mellett akár az ajándékozást is megoldhatjuk saját kútfőből, így nem kell órákon keresztül a bevásárlóközpontok játék- és ruharészlegeit járni. Ráadásul a saját készítésű ajándék sokkal személyesebb, maradandóbb emléknek bizonyul.

Ha nem vagyunk jók a barkácsolásban és a konyhatündér címre sem pályázhatunk, vagy az év végi hajtás miatt egyszerűen nincs időnk magunknak elkészíteni a karácsonyi ételeket, süteményeket, még mindig vásárolhatunk egészséges alapanyagokból készült termékeket. A városok zömében az ünnep előtti hetekben megnyílnak az adventi vásárok, ahol számos házi készítésű termék várja az érdeklődőket. De ajándékvásárlásra is alkalmasak ezek a rendezvények, a kötött kesztyűtől a szalmaangyalig számos kézműves termékből válogathatunk és kézzel készült ékszerek, gyerekjátékok is szép számmal akadnak, akárcsak karácsonyfadíszek.

Karácsonyfa másképp – utólag is kevesebb gonddal jár

Az ünnepi asztal és a fa alá kerülő ajándékok mellett a másik legnagyobb gond kétségtelenül a karácsonyfa beszerzése. Míg régen csak az okozott fejtörést, hogy hol találjuk meg a legszebb örökzöldet, ma a tudatosító kampányok hatására sokaknál az is felmerül elvárásként, hogy élő legyen.

Egyre többen mondanak le az erdőről kivágott fenyőről,

és környezetbarát vagy pénztárcakímélő okokból alternatív megoldások mellett döntenek. Ötletekkel pedig tele az internet: falra szerelt faágakkal, fenyőgallyal is könnyen meg lehet idézni a karácsonyfa formáját, hangulatát, de vannak, akik kedvenc könyveikből vagy akár sörükből „készítenek” karácsonyfát. De ünneplőbe öltöztethető a kedvenc szobanövényünk is: pár füzérrel, dísszel akár a fikuszunk is betöltheti a karácsonyfa szerepet.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Ha nem áll módunkban „fát” készíteni, de éreztetni akarjuk az ünnepi hangulatot, pár fényfüzérrel, ikebanával vagy szép dísszel is megidézhetjük, de figyeljünk arra, hogy ezek is természetes anyagokból készüljenek. Akárcsak nagyszüleink idején, ma is újra divat az ezüstdió, horgolt csillag és egyebek, de kis kézügyességgel mi is készíthetünk hópelyhet, festhetünk gömböket. És

minél környezetbarátabb megoldásokat alkalmazunk az ünnepre készülve, annál könnyebb dolgunk lesz utána a takarítással,

leszedéssel. Ahelyett, hogy hetekig porszívóznánk a szőnyegből a tűleveleket vagy lesnénk, hogy a szemetescég mikor viszi már el a kidobott fát, pár könnyed mozdulattal leszedhetjük a felszerelt füzéreket, díszeket. Főleg, ha elérték céljukat, és nemcsak hangulatot teremtettek, de készítésük alatt segítettek elcsendesedni, lelkiekben is felkészülni a fény ünnepére.

korábban írtuk

Tanuljunk környezettudatosságot a Facebookon!
Tanuljunk környezettudatosságot a Facebookon!

Bármennyire hihetetlen, a Facebookon tanulni is lehet. Például környezettudatosságot is, ha megtaláljuk hozzá a megfelelő oldalakat, csoportokat. Ajánlunk néhányat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában jelent meg.)