Konyhaburkolatokról burkolatlanul

Otthonunk szíve a konyha. Szívügyünk, hogy jól, sőt, nagyon jól érezzük magunkat benne, hiszen sok időt töltünk ebben a helyiségben. A konyha meghatározó eleme a bútorzat, de legalább ennyire fontos a praktikus, könnyen tisztítható, tetszetős falburkolat is. Csempe vagy üveg, esetleg fém? Mit válasszunk, milyen stílushoz mi passzol? Sándor Szidónia Juliánna belsőépítész segít, hogy ne keveredjünk el a burkolat-labirintusban.

Otthonunk szíve a konyha. Szívügyünk, hogy jól, sőt, nagyon jól érezzük magunkat benne, hiszen sok időt töltünk ebben a helyiségben. A konyha meghatározó eleme a bútorzat, de legalább ennyire fontos a praktikus, könnyen tisztítható, tetszetős falburkolat is. Csempe vagy üveg, esetleg fém? Mit válasszunk, milyen stílushoz mi passzol? Sándor Szidónia Juliánna belsőépítész segít, hogy ne keveredjünk el a burkolat-labirintusban.

Legtöbbünk álmainak konyháját meg sem közelítő helyszíneken főz. Kreatív nemünk nemet nem ismerő merészséggel, hévvel láthat neki, hogy leleményesen létrehozza mindennapi tevékenységét – legalábbis inspiráló – konyháját. A trend manapság a redukcionizmustól, a zen egyszerűségen, a modern letisztultságon és a klasszikus stíluson keresztül, a rusztikus olasz nagy konyhákig, mindent felkarol és támogat.  

A konyhabútor után a falak burkolata a második legszembetűnőbb eleme a konyhának, ezáltal erős meghatározó jelleggel bíró részlet, megválasztása megér pár teázást a helyszínen, hogy letisztázzuk a következő kérdéseket. Mit szeretnénk? Mikorra szeretnénk? Mennyibe kerül ez nekünk időben, anyagiakban?  Mi késztet arra, hogy belevágjunk? Az eredményeket vessük papírra, aludjunk rá egyet.

Konyhaburkolatok tekintetében klasszikus ötletek és „csináld magad” megoldások különös egyvelegét rendezheti össze mindenki, szabadjára engedve fantáziáját. Az ötletgazdák mi vagyunk, ám az a jó, ha elképzeléseinket körüljárjuk egy hiteles, gyakorlatias hagyományőrzővel, egy mérnökkel,  és egy, gyakorlati tapasztalattal rendelkező kivitelezővel – így biztosan azt kapjuk, amit megálmodtunk.  

Legyen hagyományos?

Dicséretes és fontos az erdélyi vidéki hagyományokat felkaroló mozgalom. Letükrözni látszik a világszínvonalon mérhetően teret hódító fenntarthatóság-mozgalmat, de ennél jóval többről szól. Azt hihetnénk, hogy ez egy olcsóbb megoldás, ám valójában igazi „keskeny út”, minden tekintetben. Akik ezt választják, és kitartóan járják, biztosan egyetértenek ezzel. Itt csupán egy társítást említenénk meg a falak díszítésére vonatkozóan: a kézimunkák, házi szőttesek szorgos asszonyt hirdető és dicsérő darabjait, amire viszonzásképpen a „gazda” íratlan kötelessége volt fából készült gyakorlati tárggyal vagy vásárfiával válaszolni. A hitelesen megalkotott rusztikus háttér a fehér, meszelt fal. Régen évente kétszer a gazdasszony átmeszelte, ha kellett, zsírpapírral védte. Semleges színvilágú csempével vizuálisan hasonló hatást érhetünk el, de szép lehet a vízszintes vonalban futó, fehérre/bézsszínűre festett faburkolat is. Az egyszínű burkolatba egyedi, kézzel festett, míves csempéket is becsempészhetünk, de jó, ha ezt csak jelzésszerűen tesszük, hogy szépségük érvényesülni tudjon, és elkerüljük a giccshatást.

 

Fémes felület a modern konyha része

Légy minimál is, zen is

A szinte a reductio ad absurdum hangulatot idéző minimalizmus nagyon trendi manapság. Célja a minden fölöslegestől való mentesítés, a puritánság felsőfoka. Fő dekorációs eleme tréfásan fogalmazva a „semmi", azaz fehérre meszelt fal, alapvető eszközök, helytakarékosság, minél kisebb ökológiai lábnyom hátrahagyása. Ennek a felfogásnak vannak különböző szintű és fokozatú megvalósításai, meglepő módon ilyen a nagyon menő zen stílus, ami „magas minőségű" leegyszerűsítésre törekszik, de valahogy pazar letisztultságot mutat, mert tágas és magas belső terekbe illik igazán.  

Az ipari konyhák fémszínű berendezési tárgyai és használati eszközei, a fém falburkolatok is ide sorolhatók. Egy étteremvezető szófordulatával élve: az ipari konyha stílusa annyira megtervezett és tisztán tartható, hogy a nap végén  egy forró gőznyomással működő tisztítószeres vízpumpával gyermekjáték tisztává varázsolni. A modern konyha előszeretettel használja falburkolatként az üveget. Néhány éve az üvegmozaikok voltak a nagyon divatosak, manapság a folytonos, egytáblás változatok. Szín- és formaválasztás tekintetében, biztonságossá tételének számos változatából adódóan, egyik legsokoldalúbban alkalmazható falburkolattá nőtte ki magát. Csillogó luxusérzést kelt, tükör változata pedig optikailag növeli a teret. 

A „biztonságos klasszikus" falburkolatok számos változatát ismerjük, ide sorolhatjuk a csempéket, a különböző természetes és öntött műköveket, vagy a fát.

Rendezettségvágyunkat híven tükrözheti egy rajztáblafal, ahová feljegyezhetünk mindenfélét, amit eddig a hűtőmágnesekkel, cetlikkel tűztünk fel. Egyrészt hamarabb megy a hűtő külső felületeinek tisztítása, és ha van kiskorú gyermekünk, aki mellettünk sertepertél, ő is kedvére „alkothat" a rajztáblán. Érdemes ezért befektetni felnőttek által ritkán használt felületekbe – saját nyugalmunk érdekében is. 

A tapéta is dívik, különösen jó választás azoknak, akik szeretik a változatosságot.  Konyhába nagyon jó választási lehetőség, mert a csempével ellentétben, egyszerűen, gyorsan cserélhető. A tapétáknak számos változata kapható, de a praktikumot ne felejtsük: nedves szivaccsal tisztíthatót válasszunk, mert egy zsírfoltos, elkoszolódott tapéta nem esztétikus és nem is étvágygerjesztő látvány. A lemosható, textúrás felületű, „rücskös" változattól se ódzkodjunk, mutatós, szép, különösen alkalmas konyhafalra. 

Bátran, kreatívan

Egy bizonyos stílus kialakításának vágya is vezethet, amikor konyhafalunkat- egy-egy korszak tükrözésével, alaphangulatunk meghatározójaként- kiválasztjuk. Nagyon trendi manapság a hagyományos, a retró és a vintage is. Bármit is választunk, a tisztaságot és a stílusegységet tartsuk szem előtt, hacsak nem kimondott célunk az összevisszaság, amire a legtöbbször rákerül az „eklektikus" – eléggé sértő értelemben vett – címkéje. 

 

Eredetiség

Amennyiben kreatívak és következetesek vagyunk a megvalósításban, teljesen egyéni látványt hozhatunk létre. Néhány kreatív ötlet: mosott kavics- konyhapultháttér lelkes természetjáróknak, parafadugó- falrészlet a bor barátainak, átlátszó gyantába öntött pörkölt kávébabszemek egy fehér alapgyantába beledolgozott, szintén kávészemekkel díszített konyhapult háttereként az éberséget szerető embereknek. Csupán néhány ötlet, hogy mi mindenből válhat saját, külön bejáratú konyhafalunkká egy-egy hirtelen felindulásból elkövetett kreatív alkotásunk – az egyedi megoldásoknak csupán fantáziánk szabhat határt. 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2016. márciusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>